AAF: Activele fondurilor de investiții au crescut cu 46% în ultimii 10 ani

AAF: Activele fondurilor de investiții au crescut cu 46% în ultimii 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 09:18

Activele nete totale ale fondurilor deschise de investiții și fondurilor de investiții alternative au urcat cu 46% în ultimii 10 ani, ajungând la 44,360 miliarde de lei, în al doilea trimestru din acest an, a anunțat directorul executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), Jan Pricop.

"Observăm în reprezentarea grafică a ultimilor 10 ani o creștere de 46% a activelor totale pe cele două segmente de piață: fonduri deschise de investiții și fonduri de investiții alternative. Observăm față de anul 2022 o recuperare solidă în ceea ce privește activele administrate la nivelul fondurilor descrise de investiții, de la 17,4 miliarde (de lei - n.r.) la 24,45 miliarde. În ceea ce privește activele totale, acestea s-au situat la finalul primei jumătăți a anului la peste 44 de miliarde (de lei - n.r.). Nu este un maxim istoric la nivel total de piață, însă datele la iulie ne arată că deja segmentul fondurilor deschise de investiții a atins un nou maxim în ceea ce privește activele", a spus Jan Pricop, la evenimentul "Performanța fondurilor de investiții în prima jumătate a anului. Dezbatere cu administratori de fonduri de investiții", organizat la Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
IULIUS anunță numele proiectului de reconversie și regenerare urbană de la Cluj-Napoca: RIVUS. Fostă platformă industrială redată orașului ca spațiu al comunității: concepte culturale, de timp liber și shopping în premieră națională CITEȘTE ȘI IULIUS anunță numele proiectului de reconversie și regenerare urbană de la Cluj-Napoca: RIVUS. Fostă platformă industrială redată orașului ca spațiu al comunității: concepte culturale, de timp liber și shopping în premieră națională
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

El a menționat că se observă o reducere a activelor pe segmentul fondurilor de investiții alternative, iar aceasta se datorează faptului că Fondul Proprietatea a avut o reducere a activului în momentul în care a dat un dividend special, scrie Agerpres.

"În ceea ce privește evoluția de la un trimestru la altul și comparativ cu jumătatea anului trecut, avem aceste active de peste 24 de miliarde (de lei - n.r.), cu variații de plus aproape 34% față de jumătatea anului trecut și o creștere semnificativă de la un trimestru la altul, de 10%. În ceea ce privește intrările nete, avem un plus de 1,7 miliarde (de lei - n.r.). Față de anul trecut creșterea este fulminantă, aș zice, pentru că baza era destul de mică, avem un plus de 934% și o creștere semnificativă de la un trimestru la altul, de aproape 30%. În ceea ce privește numărul de investitori, iarăși să reținem e vorba de iunie și nu de iulie, erau la nivelul lunii iunie, în ceea ce privește segmentul fondurilor deschise de investiții, peste 703.000 de investitori, iar variația față de anul trecută a fost de 37%. Față de trimestrul precedent, respectiv trimestrul unu al anului 2024, un plus de 8,6%. Iarăși cifre foarte bune", a subliniat Jan Pricop.

Totodată, el a precizat că se constată o creștere de aproape 78% a activelor la fondurile de acțiuni pe ultimul an. De asemenea, se înregistrează o creștere de 18% la nivelul fondurilor de obligațiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de investitii
jan pricop