DECIZIE Plafonul lunar neimpozabil crește la 3.000 de lei și pentru pensiile militare, după ce PNL și PSD s-au luptat pentru a-și aroga meritul

DECIZIE Plafonul lunar neimpozabil crește la 3.000 de lei și pentru pensiile militare, după ce PNL și PSD s-au luptat pentru a-și aroga meritul
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 19:30

Plafonul lunar neimpozabil va crește de la 2.000 lei la 3.000 de lei și în cazul pensiilor militare de stat, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor și adoptat de către Guvern.

Potrivit premierului Ciolacu, aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură. Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârșitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Muncii pregătise un proiect similar, dar care majora pragul neimpozabil și pentru alte categorii, respectiv procurori și judecători, diplomați, funcționari parlamentari, angajați ai Curții de Conturi. Liberalii au insistat ca proiectul Finanțelor să fie aprobat, iar Guvernul a renunțat să promoveze proiectul Ministerului Muncii.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Un motiv constă în faptul că recenta lege adoptată de Parlament pentru majorarea pragului prevede deja că și în cazul venitului lunar din pensii speciale, determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, se va deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei.

Guvernul suplimentează cu 4 miliarde lei fondurile pentru PNDL, programul Anghel Saligny și infrastructură CITEȘTE ȘI Guvernul suplimentează cu 4 miliarde lei fondurile pentru PNDL, programul Anghel Saligny și infrastructură

În prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei, astfel că se plătește impozit la ceea ce depășește 2.000 de lei. Plafonul acesta urcă la 3.000 de lei.

Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, acestea fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin bugetele caselor sectoriale de pensii. În acest sens, militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Codul fiscal, și care se virează la bugetul de stat.

Ciolacu spune că a luat, ca și Ponta, meditații de la Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. Șeful Executivului a primit sfaturi și de la Mugur Isărescu CITEȘTE ȘI Ciolacu spune că a luat, ca și Ponta, meditații de la Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. Șeful Executivului a primit sfaturi și de la Mugur Isărescu

Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie față de alte categorii de pensionari, cu precădere față de beneficarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislația fiscală pentru componenta necontributivă, deși aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată.

Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie.

Având în vedere faptul că regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie acordate în baza Legii nr. 223/2015 este defavorabil atât din perspectiva cotelor de impozitare, cât și din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit, se impune majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru beneficiarii de pensii miltare. 

Guvernul pregătește spațiile în care se va muta la Parlament și a mai luat două terenuri în administrare CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește spațiile în care se va muta la Parlament și a mai luat două terenuri în administrare

”Am publicat pe site-ul Ministerul Finanțelor o propunere de proiect de OUG pentru majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Cu alte cuvinte, o parte mai mare din pensie va rămâne în buzunarul fiecărui pensionar militar, fără să fie supusă impozitării”, a precizat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe Facebook.

”Vrem astfel să sprijinim cadrele militare care au servit cu devotament țara, asigurându-le un trai mai decent și mai sigur. Vorbim despre aproximativ 200.000 de români care vor beneficia de această nouă măsură”, mai afirmă Boloș. Potrivit afirmațiilor sale, ”este o măsură de justiție și echitate, care vine în întâmpinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea națională, indiferent de contextul economic”, menționează Boloș.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, afirma că liberalii ”reacționează la scorurile politice jenante cu care sunt creditați” și ”au ajuns să inventeze măsuri la care, în realitate, PNL s-a opus în Parlament”, referindu-se la creșterea pragului de impozitare a pensiilor militare la 3.000 de lei.

Reacția lui Romașcanu a venit imediat după ce deputatul PNL Florin Roman a anunțat că ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Ioan Bolos, va pune azi în dezbatere publică un proiect de OUG, prin care crește de la 2.000-3.000 de lei plafonul de neimpozitare pentru pensionarii din Armata și sistemul de siguranță și ordine publică, la solicitarea PNL.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii militare
pensii
pensii majorate
ministerul finantelor
ministerul muncii
guvern
pnl
psd