Curtea de Conturi: Apele Române au băgat nejustificat în buzunarul BRD 8,5 mil. lei. Cazul a ajuns la DNA

Curtea de Conturi: Apele Române au băgat nejustificat în buzunarul BRD 8,5 mil. lei. Cazul a ajuns la DNA
scris 23 nov 2015

Administrația Națională "Apele Române" (ANAR) a efectuat cheltuieli suplimentare nejustificate în sumă totală de 8,5 milioane lei reprezentând comisioane bancare, dobânzi de nerambursare la scadență, comisioane de factoring și TVA aferentă acestora, generate de prelungirea  cu 3 ani a unui contract de credit cu BRD și de transformarea ulterioară a acestuia în contract de factoring, se arată într-un document al Curții de Conturi.

Potrivit sursei citate, pentru transformarea contractului de credit în contract de factoring, ANAR a făcut plângere penală pe numele directorului economic al Administrației, Dumitru Dumitru, pe care l-a și suspendat din funcție. Dosarul este instrumentat de DNA.

Urmărește-ne și pe Google News

Curtea de Conturi arată că, în august 2010, ANAR a semnat cu BRD un contract de linie de credit, banca punând la dispoziția Administrației suma de 28 milioane lei pe 12 luni, cu diminuare lunară de 2 milioane lei, timp de 6 luni, până la suma de 16 milioane lei.

"S-a constatat că, datorită prelungirii nejustificate a liniei de credit între 02.08.2010 – 31.08.2013, prin nouă acte adiționale succesive la contract, fără aprobarea Consiliului de Conducere sau pe baza unor documente semnate de persoane care nu aveau competența necesară, cât și datorită transformării contractului de credit în contract de factoring, precum și derulării unor operațiuni (încasări/plăți) prin contul curent deschis la BRD, au fost efectuate plăți suplimentare în sumă de 8.498.085,82 lei, reprezentând comisioane bancare, TVA aferent și dobânzi plătite pentru nerambursarea la scadență", se spune în documentul Curții de Conturi.

Astfel, pentru linia de credit, ANAR a efectuat plăți suplimentare de 6,95 milioane lei, din care comision de gestiune - 247.232,96 lei, comision de neutilizare - 7.341,45 lei, comision operațiune- 261.856,44 lei și dobândă - 6.441.931,68 lei.

Contractul de factoring cu BRD a generat pentru ANAR cheltuieli suplimentare de 1,53 milioane lei,  din care comision de factoring de 1.241.712,34 lei și TVA aferent acestuia de 298.010,95 lei.

Curtea de Conturi a mai constatat că nu s-a respectat legislația privind achizițiile publice la încheierea contractului de credit și a celui de factoring și că nu există viza consilierului juridic și a nici cea de control financiar preventiv propriu pe angajamentele legale.

"(...) având în vedere că linia de credit a fost prelungită pe 3 ani, respectiv până la 31.08.2013, bugetele de venituri și cheltuieli (aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1119/2012 pentru anul 2012 și prin Hotărârea Guvernului nr. 819/2013, rectificată, pentru anul 2013) nu conțin prevederi referitoare la finanțarea obținută prin linia de credit, deși la partea de „Cheltuieli” au fost cuprinse prevederi la indicatorul „Rambursare credite interne” ", arată Curtea de Conturi.

Instituția precizează că, referitor la modul de încheiere și derulare a contractului de factoring cu BRD, ANAR a făcut plângere penală împotriva lui Dumitru Dumitru, salariat în funcția de director al Departamentului Economico–Financiar al Administrației, în prezent suspendat din funcție.

"Faptele sesizate, care pot constitui infracțiuni și care se referă la fals material în înscrisuri, fals intelectual, uz de fals și folosirea unei calități oficiale pe care nu o deținea, cu prilejul încheierii contractului de factoring, precum și neglijență în serviciu, constituie obiectul dosarului penal nr. 435/P/2013. Referitor la dosarul în cauză, Direcția Națională Anticorupție a solicitat de la ANAR, în repetate rânduri, documente necesare pentru instrumentarea plângerii penale", se menționează în documentul Curții de Conturi.

Potrivit aceleiași surse, conducerea ANAR nu a contestat constatarea Curții de Conturi, dar a considerat că, deoarece s-a formulat plângere penală referitoare la angajarea și derularea acestui credit, iar în cadrul procesului penal va fi dezbătută și latura civilă cu privire la prejudicii, este necesar ca măsura dispusă de Curtea de Conturi cu privire la analiza privind dimensiunea prejudiciului suportat și recuperarea acestuia să fie reformulată astfel: „Se vor dispune măsurile ce se impun pentru calcularea și recuperarea eventualului prejudiciu, în funcție de finalizarea dosarului nr. 435/P/2013.”

În replică, comisia de soluționare a contestațiilor de la Curtea de Conturi a constatat că ANAR nu a făcut dovada că a solicitat și i-a fost aprobată cererea de constituire ca parte civilă în acest dosar penal, iar plângerea penală înaintată de ANAR nu este făcută in rem, ci s-a introdus împotriva fostului director economic, despre care se afirmă că a comis anumite infracțiuni. Astfel, Comisia a considerat că, în stadiul actual, derularea procesului penal nu afectează măsura dispusă cu privire la stabilirea și recuperarea eventualului prejudiciu suportat de ANAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
administrația națională "apele române"
apele române
anar
dna
brd