BCE a redus nivelul dobânzii de referință, dar semnalează tensiunile comerciale

Financiar   
BCE a redus nivelul dobânzii de referință, dar semnalează tensiunile comerciale

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus nivelul dobânzii de referință cu 0,25%, pe fondul stabilizării inflației, dar a semnalat că situația economică și financiară va fi monitorizată atent în continuare, cu o politică monetară prudentă, pe fondul incertitudinii generate de tensiunile comerciale.

Dobânda a ajuns astfel la 2,25%.

Urmărește-ne și pe Google News

Este cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, transmite Reuters.

VIDEO Piedone lansează un control amplu în energie. Anterior, pentru Profit.ro: Dăm amenzi enorme la nereguli grave CITEȘTE ȘI VIDEO Piedone lansează un control amplu în energie. Anterior, pentru Profit.ro: Dăm amenzi enorme la nereguli grave

'Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la facilitatea de depozit, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 2,25%, 2,40% și, respectiv, 2,65% începând cu data de 23 aprilie 2025', se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Gardienii euro și-au reafirmat convingerea că 'procesul dezinflaționist avansează în mod corespunzător' dar au atras atenția asupra incertitudinilor provocate de politica comercială a SUA. 'Este probabil ca incertitudinile sporite să reducă încrederea populației și a firmelor și ca răspunsul nefavorabil și volatil al piețelor la tensiunile comerciale să aibă un impact restrictiv asupra condițiilor de finanțare. Acești factori pot să afecteze în continuare perspectivele economice ale zonei euro', se precizează în comunicatul BCE.

Chiar dacă președintele SUA, Donald Trump a suspendat o mare parte din tarifele pe care le-a anunțat anterior, multe rămân în vigoare, și volatilitatea de pe piețele financiare a provocat deja pagube economiei.

Luna trecută, președinta BCE, Christine Lagarde, declara că PIB-ul zonei euro ar putea fi amputat cu 0,3% din cauza războiului comercial declanșat de Donald Trump, și cu 0,5% în caz de ripostă europeană, în primul an. Însă această estimare este considerată acum ca fiind una mult prea optimistă, în special în situația în care un război comercial va afecta încrederea investitorilor, companiilor și a consumatorilor.

ULTIMA ORĂ Restart Energy intră în concordat preventiv după ce obligațiunile i-au fost suspendate de la bursă pe fondul unei anchete DIICOT CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Restart Energy intră în concordat preventiv după ce obligațiunile i-au fost suspendate de la bursă pe fondul unei anchete DIICOT

Atenția analiștilor se îndreaptă spre conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care șefa BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi

Recent, BCE a lansat un semnal de alarmă privind și riscurile financiare tot mai mari care pot apărea din sectorul bancar din umbră (shadow banking), avertizând că tensiunile din acest segment pot afecta sistemul bancar tradițional, în special în perioadele de volatilitate accentuată a piețelor.

Sharon Donnery, vicepreședintă a consiliului de supraveghere al BCE, a declarat joi că instituția este "deosebit de preocupată" de riscul transmiterii șocurilor financiare de la firmele financiare nebancare către băncile clasice, având în vedere legăturile directe existente între cele două categorii de entități.

FOTO PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, continuă extinderea operațiunilor și preia o clinică în Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI FOTO PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, continuă extinderea operațiunilor și preia o clinică în Cluj-Napoca

”Așa cum am observat în ultimele zile, potențialul pentru corecții bruște ale prețurilor activelor rămâne semnificativ, pe fondul incertitudinilor geopolitice. Pe măsură ce actorii nebancari pot fi printre cei mai afectați de tensiunile geopolitice, interconectarea lor cu băncile reprezintă un motiv de îngrijorare specială.”, a spus Donnery într-un discurs susținut la Frankfurt.

Sectorul financiar nebancar, care include fonduri de investiții, fonduri speculative (hedge funds) și alte entități care nu sunt supuse acelorași reguli stricte ca băncile, a cunoscut o expansiune rapidă în ultimii ani, însă rămâne mai puțin reglementat și nu are acces la facilitățile de lichiditate ale băncilor centrale, ceea ce îl face vulnerabil în fața șocurilor pieței.

Chiar dacă BCE a remarcat că băncile au gestionat cu succes volatilitatea accentuată din ultima săptămână, declarațiile lui Donnery reflectă o îngrijorare profundă legată de instituțiile din afara ariei directe de supraveghere a BCE.

”Complexitatea și opacitatea anumitor activități din sectorul nebancar pot ascunde concentrarea riscurilor, complicând eforturile băncilor de a-și gestiona expunerile,” a subliniat Donnery.

SURPRIZĂ FOTO Grecii vor lansa în România un experiment cu mega-magazine Intersport, țintite către anumiți clienți, pentru a depăși Decathlon CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Grecii vor lansa în România un experiment cu mega-magazine Intersport, țintite către anumiți clienți, pentru a depăși Decathlon

În acest context, reprezentanta BCE a făcut apel la legiuitori pentru întărirea cadrului de reglementare, în special în ceea ce privește decalajele de lichiditate din fondurile monetare și cele deschise, solicitând măsuri concrete pentru îmbunătățirea pregătirii acestor entități în fața crizelor de lichiditate.

Avertismentul BCE vine într-un moment în care piețele globale sunt deja tensionate de evoluțiile geopolitice și comerciale, iar supraveghetorii financiari caută modalități de a preveni răspândirea riscurilor sistemice din zonele mai puțin transparente ale sistemului financiar.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
shadow banking