Orientarea lui Putin spre China are și efecte contrare

Orientarea lui Putin spre China are și efecte contrare
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 22:30

Anul acesta, orientarea Rusiei spre China a făcut mulți pași înapoi, având în vedere că, îngrijorate de sancțiunile SUA impuse în urma invaziei în Ucraina a lui Vladimir Putin, băncile chineze resping tranzacțiile, silind Moscova să majoreze taxele impuse transferurilor bancare în yuani (RMB – renminbi – moneda națională chineză, n. red.), potrivit Rador Radio România.

Greu apăsată de sancțiuni, de la începutul războiului din Ucraina, Moscova a avut de beneficiat de pe urma celei de-a doua mari economii din lume, anul trecut, comerțul bilateral crescând cu 26% și atingând 240 miliarde dolari și, la rândul său, Rusia devenind principala sursă de petrol a Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
ANPC, recomandări pentru cei care călătoresc cu avionul CITEȘTE ȘI ANPC, recomandări pentru cei care călătoresc cu avionul
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Luna trecută, presa rusă relata că, în prezent, aproximativ 98% dintre băncile chineze resping tranzacțiile în yuani (RMB) La început, cele mai mari, iar acum și niște bănci chinezești mai locale s-au supus Administrației Biden ca să se apere în fața unor sancțiuni secundare. Această limitată capacitate de a opera în RMB a provocat o criză de lichidități care, pare-se, a dus la recentele majorări de taxe operate de băncile rusești.

În această lună, companiile rusești implicate în afaceri cu China au început să se izbească de noi greutăți, de această dată, din partea creditorilor autohtoni.

După cum relata, lunea trecută, portalul rusesc de știri financiare Frank Media, banca comercială Expobank JSC a crescut simțitor taxele impuse transferurilor în RMB, majorându-le, săptămâna trecută, de la 1,2% la 6,5% (minimum 350 RMB – respectiv, 49 USD).

Comisionul minim a crescut până la 7.500 RMB, anterior acesta fiind comisionul maxim.

O altă bancă rusească, Uralsib Bank, urmează ca, vineri, să-și majoreze și ea comisionul aplicat transferurilor în RMB, aducându-l la 6,5% din suma transferată. Ea va majora totodată și taxa minimă de transfer în moneda chineză, aducând-o la 400 RMB, potrivit anunțului băncii.

În același timp, banca rusească SDM și-a majorat și ea comisionul impus transferurilor în RMB, aducânddu-l la 6,2%.

Toate versiunile de iPhone 16 au aceeași cantitate de memorie RAM CITEȘTE ȘI Toate versiunile de iPhone 16 au aceeași cantitate de memorie RAM

“Întrucât devine tot mai greu să se facă plăți în această monedă, costul este în creștere. Toate astea, respectiv, majorarea prețurilor, sunt direct legate de lipsa oportunităților de pe piață”, a declarat pe un portal de știri Viaceslav Andriușkin, directorul adjunct de la SDM Bank.

Newsweek a adresat Ministerului rus de Finanțe și Ministerului chinez de Externe cereri scrise în vederea unor comentarii.

Importatorii ruși au trebuit și ei să se bazeze tot mai mult pe intermediari.

Un posibil demers ocolitor care ar putea servi ambelor țări ar fi înființarea unei bănci comune chino-ruse.

Ideea unei bănci ruso-chineze a mai fost discutată cu câteva decenii în urmă, dar atunci demersul nu era atât de important din cauză că sistemul existent funcționa rațional””, a declarat pentru TASS, o agenție de presă aparținând statului, Alexei Maslov, directorul Institutului pentru Țări Asiatice și Africane de pe lângă Universitatea de Stat din Moscova.

“Banca propusă este aprins discutată în presa din China”, afirmă el, recunoscând totuși că proiectul este foarte la început. Teoretic, “sucursale ale aceleiași organizații ar opera deopotrivă pe teritoriul Rusiei și Chinei”, a declarat el, adăugând că înțelegerile vor fi ascunse față de o terță parte.

Includerea Bursei din Moscova (MOEX) pe lista sancțiunilor, impuse de Biroul Trezoreriei SUA pentru Controlul Activelor Străine, a restricționat tranzacțiile în dolari și în monede echivalente, făcând astfel ca țara să devină și mai dependentă de yuan în comerțul internațional și în privința rezervelor în valută.

Totodată, asta face ca economia Rusiei să se arate și mai vulnerabilă în fața politicii monetare din țara vecină și în privința stabilirii ratei de schimb.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
china