Banca Rusiei majorează dobânda de referință

Banca Rusiei majorează dobânda de referință
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 15:50

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de referință cu 100 de puncte de bază, până la 19%, la ședința de politică monetară care a avut loc vineri, adăugând că va fi nevoie de o nouă înăsprire a politicii monetare pentru a reduce inflația, transmite Reuters.

Decizia oficialilor de la Banca Rusiei i-a luat prin suprindere pe analiștii intervievați de Reuters, care prognozau că instituția va menține dobânda de bază nemodificată la 18%, pe fondul unor semnale preliminare care arată că economia încetinește, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Primul oraș din lume care interzice publicitatea la combustibilii fosili și călătoriile cu avionul CITEȘTE ȘI Primul oraș din lume care interzice publicitatea la combustibilii fosili și călătoriile cu avionul
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În schimb, cele mai recente date referitoare la inflație, publicate joi, arată că ritmul de creștere a prețurilor se menține ridicat, iar Banca Rusiei a subliniat că există în continuare riscuri asociate cu o inflație ridicată. Datele arată că în luna august rata anuală a inflației a încetinit până la 9,05%, fiind doar puțin mai mică decât cea de 9,13% înregistrată în luna iulie.

"Per total, așteptările inflaționiste ale agenților economici rămân la un nivel ridicat. Asta întărește inerția unei inflații persistente", a informat Banca Rusiei, într-un comunicat de presă.

Calculele Băncii Rusiei arată că inflația de bază ajustată sezonier a accelerat în luna august la 7,7%, de la 6,1% în iulie. De la începutul anului, prețurile au crescut cu 5,35%.

Cele mai recente prognoze macroeconomice arată că inflația se va situa la 7,3% pe ansamblul acestui an, cu mult peste ținta de 4% a Băncii Centrale. Conform acestor prognoze, Guvernul de la Moscova se așteaptă în prezent la o creștere a PIB-ului cu 3,9% în 2024, o cifră semnificativ mai mare decât avansul de 2,8% prognozat în luna aprilie. Totuși, noile cifre sugerează o încetinire a ritmului de creștere, care, în prima jumătate a anului, a atins 4,6%.

Economia rusă continuă să înregistreze o creștere solidă, ca urmare a veniturilor generate de exporturile de petrol și a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a cheltuielilor militare. Unul dintre rezultate este inflația ridicată, pe care banca centrală a încercat să o combată prin dobânzi mari, pentru a face mai scumpe împrumuturile și cheltuielile pentru bunuri, măsuri care, potrivit teoriei economice, ar trebui să reducă presiunile asupra prețurilor

viewscnt
Afla mai multe despre
banca rusiei
dobanda