Companie controlată de cel mai bogat polonez închide definitiv două secții ale fabricii din România. Numărul angajaților a căzut puternic

Companie controlată de cel mai bogat polonez închide definitiv două secții ale fabricii din România. Numărul angajaților a căzut puternic
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris astăzi, 01:32

Producătorul de obiecte sanitare și plăci ceramice Cersanit, controlat de Michal Solowow (62 de ani), cel mai bogat polonez, discută încetarea definitivă a activității de producție în două dintre secțiile fabricii sale din Roman, județul Neamț, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Numărul de angajați ai fabricii românești a scăzut cu 65% anul trecut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul anului 2022, Cersanit anunța, prin intermediul Profit.ro, că se confruntă cu o majorare substanțială a costurilor de producție și că pregătește creșteri de prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper și partenerul său local Andrei Sandu se extind pe piața rezidențială cu un proiect inițiat de un fost milionar irlandez CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper și partenerul său local Andrei Sandu se extind pe piața rezidențială cu un proiect inițiat de un fost milionar irlandez
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Este discutată acum încetarea definitivă a activității de producție în secția de obiecte sanitare din porțelan și a secției de producție cahle din teracotă. Aceasta vine după decizia din septembrie 2022 de a întrerupe activitatea temporar.

Numărul mediu de angajați ai fabricii din Roman a scăzut cu 65%, până la 209 persoane, în 2023. Cifra de afaceri a producătorului a scăzut cu 22%, până la 32,2 milioane de euro, în 2023, iar pierderile s-au diminuat ușor, până la aproximativ un milion de euro în același an.

Cersanit intenționa încă din 2022 să obțină o autorizație integrată de mediu pentru fabricarea produselor de ceramică prin ardere, în special țigle, cărămizi, cărămizi refractare, plăci ceramice – gresie, faianță, obiecte din ceramică sau porțelan, cu o capacitate de producție de peste 75 de tone/zi și/sau cu o capacitate a cuptorului de peste 4 metri cubi și cu o densitate pe cuptor de peste 300 de kilograme pe metru cub. Demersul a fost întrerupt în decembrie 2023, după ce compania a anunțat Agenția pentru Protecția Mediului Neamț că oprește activitatea de producție în ambele secții de producție (obiecte sanitare și teracotă), activitate pentru care s-a solicitat obținerea autorizației.

EXCLUSIV Gigant german cu active de peste 15 miliarde euro își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant german cu active de peste 15 miliarde euro își pregătește intrarea în România

Tot în decembrie 2023, Cersanit a obținut decizia Agenției pentru Protecția Mediului Neamț pentru proiectul său care avea ca obiectiv demontarea utilajelor/instalațiilor/corturilor de depozitare aferente secției de obiecte sanitare care funcționa în 3 corpuri de clădire ale fabricii din Roman. Printre utilajele ce trebuiau demontate se numărau un cuptor, un robot de glazurare, două mori de barbotină cu o capacitate de 12.000 de litri, o altă moară de 25.000 de litri, 5 mașini de turnare și două cabine de deprăfuit.

În afara halei de producție, se propuneau lucrări de dezmembrare la cortul pentru depozitare, în suprafață de 1.000 de metri pătrați, realizat din structură metalică.

EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții

În cadrul Adunării Generale Ordinare și Extraordinare a Acționarilor, programată pentru octombrie, acționarul polonez urmează să aprobe și vânzarea utilajelor din secțiile în care a încetat producția.

La aceeași întâlnire se propune și numirea ca președinte al Consiliului de Administrație al Cersanit România a lui Tomasz Olszewski, noul CEO al Cersanit Group, care a lucrat anterior timp de 3 ani ca director în cadrul Philip Morris International.

EXCLUSIV Dimri, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va face un proiect de amploare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dimri, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va face un proiect de amploare

Janos Lupaș-Țicu, directorul diviziei South Europe Cersanit, care superviza și activitatea din România, a plecat din companie în iulie anul acesta, după 10 ani de activitate pentru acest producător. El a plecat la producătorul de materiale de construcții Sika.

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre motivația închiderii celor două secții, reprezentanții Cersanit România nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV Soții Mutu, proprietarii rețelei de magazine Annabella din Vâlcea, au cumpărat o clădire de birouri din București, pe care vor să o transforme în clinică medicală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soții Mutu, proprietarii rețelei de magazine Annabella din Vâlcea, au cumpărat o clădire de birouri din București, pe care vor să o transforme în clinică medicală

Vânzările de obiecte sanitare din România au scăzut cu circa 15% în 2023, comparativ cu un an mai devreme, potrivit jucătorilor din piață, iar pentru acest an se estima o stagnare a pieței.

Grupul polonez Cersanit a intrat pe piața de producție din România în 2006 prin achiziția fabricii Romanceram. În 2015, compania a fost delistată de pe piața secundară a Bursei de Valori București. Astăzi, fabrica se întinde pe un teren 12,7 hectare din nordul orașului Roman. Produsele de aici se exportă în 15 țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Cersanit are 7 fabrici: câte una în România, Ucraina și Germania și 4 în Polonia, și un total de 5.500 de angajați.

Cersanit este al doilea producător de ceramice din Europa, după grupul austriac Lasselsberger Ceramics, format din companiile Sanex și Lasselsberger, cu 11 fabrici și peste 7.100 de angajați.

EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții

Compania este controlată de grupul polonez Rovese, unul dintre cei mai mari producători europeni de obiecte sanitare. Grupul este deținut de Michal Solowow, fost pilot de raliu (vicecampion al Europei și al Poloniei), astăzi acționar majoritar la mai multe companii poloneze, printre care Barlinek, Cersanit, Echo Investment, și cel mai bogat om din Polonia.

Revista americană Forbes îi estimează averea la 7,1 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 422 în topul mondial al bogaților și pe primul loc printre milionarii polonezi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cersanit
michal solowow