O veste proastă pentru Kiev: JD Vance a prezentat planul de pace al lui Trump pentru războiul din Ucraina

O veste proastă pentru Kiev: JD Vance a prezentat planul de pace al lui Trump pentru războiul din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 16:35

Strategia prezentată de „vicepreședintele” lui Trump presupune că Ucraina va trebui să cedeze cel puțin teritoriul controlat în prezent de Rusia și să accepte că nu va adera la NATO sau alte „instituții aliate”, adică în mare parte ce își dorește Moscova, o propunere respinsă deja vehement de oficialii administrației lui Volodimir Zelenski, scriu Washington Post și Kyiv Independent.

Senatorul JD Vance, omul ales de Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte al SUA, a prezentat o posibilă strategie a administrației Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, afirmând că planul ar putea include stabilirea unei „zone demilitarizate” pe teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Sancțiunile IT americane impuse Rusiei intră azi în vigoare. Cetățenii SUA nu mai au voie să vândă rușilor anumite servicii tehnologice și software CITEȘTE ȘI Sancțiunile IT americane impuse Rusiei intră azi în vigoare. Cetățenii SUA nu mai au voie să vândă rușilor anumite servicii tehnologice și software

Abordarea ar marca o schimbare dramatică față de politica administrației Biden – care se concentrează pe furnizarea de asistență militară și de altă natură, împreună cu Europa și alți aliați – pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea rusă, observă Washington Post.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Cred că asta va presupune că Trump le va spune rușilor, ucrainenilor, europenilor: Trebuie să găsiți o soluție. Cum arată o soluționare pașnică? Și probabil că linia actuală de demarcație dintre Rusia și Ucraina va deveni o zonă demilitarizată”, a declarat Vance miercuri la podcastul „The Shawn Ryan Show”.

Zona demilitarizată propusă, a adăugat Vance, va fi „puternic fortificată, astfel încât rușii să nu invadeze din nou”. Ca parte a planului de pace, a spus senatorul, Ucraina își va menține independența în schimbul unei garanții de neutralitate – ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la NATO sau la alte „instituții aliate”.

Donald Trump refuză altă dezbatere cu Kamala Harris CITEȘTE ȘI Donald Trump refuză altă dezbatere cu Kamala Harris

Vance nu a precizat cine va controla „zona demilitarizată”, dar a spus că „actuala linie de demarcație” va rămâne, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va revendica teritoriul ocupat în prezent de Rusia. De-a lungul războiului, Ucraina – cu sprijinul atât al Statelor Unite, cât și al NATO – a insistat ca întregul teritoriu suveran al Ucrainei să fie returnat.

Cel mai explicit plan al unei eventuale administrații republicane

Comentariile lui Vance sunt cel mai explicit și mai recent plan propus până în prezent de candidații republicani.

Trump a susținut în mod repetat că, dacă va fi ales, va pune capăt războiului. Săptămâna aceasta, în timpul dezbaterii prezidențiale împotriva vicepreședintei Kamala Harris, el a declarat că, dacă va fi ales în noiembrie, va pune capăt conflictului „înainte chiar de a deveni președinte”.

 „Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că s-ar preda pur și simplu”, a spus Kamala Harris. Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat chiar acum la Kiev și înțelegeți ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina”, a întărit ea.

Trump nu și-a prezentat explicit planul, sugerând că publicarea strategiei sale i-ar slăbi mâna în negocieri.

„Am un plan foarte exact cu privire la modul de a opri Ucraina și Rusia. Și am o anumită idee, poate nu un plan, dar o idee pentru China”, a declarat el săptămâna trecută într-un podcast cu Lex Fridman, adăugând ulterior: „Dar nu vă pot da aceste planuri pentru că, dacă vi le dau, nu voi putea să le folosesc. Vor fi nereușite. O parte din asta este surpriza”.

JD Vance: „Rusia nu ar fi trebuit să invadeze” Ucraina, dar „ucrainenii au și ei o mulțime de probleme de corupție”.

În interviul său, Vance a declarat că este „fals” și „greșit” să considerăm conflictul „marea misiune umanitară a timpului nostru”, adăugând că este o „mentalitate de basm” să considerăm războiul o luptă între „bine și rău”. El a mai spus că Rusia „nu ar fi trebuit să invadeze” Ucraina, dar că „ucrainenii au și ei o mulțime de probleme de corupție”.

Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei – inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, împreună cu părți din regiunea estică Donbas – și o suprafață suplimentară semnificativă care se întinde de la nord la sud în est.

Deși unii congresmani republicani sprijină ferm Ucraina, alții au fost din ce în ce mai reticenți în a continua să ofere finanțare pentru război, susținând că banii sunt mai bine cheltuiți pe probleme interne, cum ar fi securizarea frontierei de sud a SUA.

În trecut, oamenii care au discutat despre planul lui Trump au explicat, sub anonimat, că acesta constă în a convinge Ucraina să cedeze Crimeea și regiunea de frontieră Donbas Rusiei.

Microsoft concediază sute de angajați ai diviziei de jocuri Xbox CITEȘTE ȘI Microsoft concediază sute de angajați ai diviziei de jocuri Xbox

„Există o mulțime de riscuri dacă rămânem acolo și încercăm să încurajăm ucrainenii să păstreze Crimeea. Întrebarea este: Câte vieți americane ar costa să facem asta? Și dacă răspunsul este mai mult decât zero, atunci mă retrag”, a declarat Vance, un veteran al Marinei.

Deși armata americană a instruit forțele ucrainene în unele părți ale Europei, nu au existat trupe americane în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022.

„Politica lui Donald Trump este da, să fim puternici, dar, de asemenea, să fim inteligenți

În replică la comentariile recente lui Vance, campania lui Harris a făcut referire la discursul rostit de vicepreședintă în iunie, la un summit pentru pace. Vorbind despre propunerea de pace înaintată de Vladimir Putin în acea lună, Harris a spus că Rusia „nu cere negocieri, ci vrea capitulare”.

În interviul său, Vance a mai spus că Europa a contribuit mai puțin din punct de vedere financiar, în timp ce contribuabilii americani au fost foarte generoși”, o acuzație lansată frecvent de Trump, care a spus în mod fals în dezbaterea de marți că Statele Unite au cheltuit 250-275 de miliarde de dolari pentru Ucraina – de două ori mai mult decât Europa.

Vance a continuat să susțină că politica administrației Biden este să „arunce cu bani în această problemă și să spere că ucrainenii sunt capabili să obțină o victorie militară pe care chiar și ucrainenii spun că nu o pot obține”. „Politica lui Donald Trump este da, să fim puternici, dar, de asemenea, să fim inteligenți. Negociați”, a spus el.

Un plan de pace în 10 puncte prezentat Organizației Națiunilor Unite în septembrie 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski includea retragerea completă a Rusiei și restabilirea frontierelor de dinainte de 2014, precum și un tribunal internațional care să judece crimele de război rusești.

Putin, care revendică proprietatea istorică asupra Ucrainei – parte a fostei Uniuni Sovietice – a declarat că este dispus să negocieze, dar a precizat că acest lucru trebuie să se întâmple în condițiile sale. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că orice plan de pace trebuie să recunoască „realitatea de pe teren” și păstrarea de către Rusia a teritoriului pe care îl ocupă în prezent.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
jd vance
trump
ucraina
razboi