Grecia se așteaptă la o creștere a economiei în 2025

Grecia se așteaptă la o creștere a economiei în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:38

Guvernul elen previzionează o creștere a PIB-ului de 2,3% anul viitor, depășind marile economii europene, datorită veniturilor solide din turism, cheltuielilor de consum robuste și investițiilor, se arată în proiectul de buget pe 2025, transmite Reuters.

De asemenea, ponderea datoriei publice ca procent din PIB, cea mai ridicată din zona euro, ar urma să scadă cu aproape cinci puncte procentuale, la 149,1% în 2025, de la 153,7% anul acesta, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Statele Unite anunță aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România CITEȘTE ȘI FOTO Statele Unite anunță aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Grecia, care încă se redresează după criza datoriilor suverane din 2015, estimează un avans al economiei de 2,2% anul acesta, după ce în aprilie Guvernul previziona o expansiune de 2,6%. Înrăutățirea perspectivelor vine pe fondul stagnării economiei europene, o sursă cheie de investiții și turism în țară, și al inflației ridicate.

În proiectul de buget pe 2025 se atrage atenția asupra riscurilor cauzate de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, alături de posibile noi tensiuni geopolitice.

Mai mult de jumătate din investițiile străine directe (FDI) în Grecia au venit din nordul Europei, în timp ce două treimi din exporturi, cum ar fi produsele agricole, farmaceutice și combustibilii merg către UE.

Negocieri - Cel mai mare consumator de gaze din România, pe cale să fie vândut CITEȘTE ȘI Negocieri - Cel mai mare consumator de gaze din România, pe cale să fie vândut

Anul viitor vor fi cheltuieli mai ridicate, de aproximativ 3,5 miliarde de euro, și scutiri de impozite pentru finanțarea majorării pensiilor și sprijinirea gospodăriilor vulnerabile.

Acestea vor fi finanțate în principal din excedentul bugetar mai ridicat care, excluzând costurile serviciului datoriei, ar urma să se situeze la 2,5% din PIB anul viitor, de la 2,4% din PIB anul acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie