Grecia: 2024 va fi ''un an decisiv'' pentru turism

Grecia: 2024 va fi ''un an decisiv'' pentru turism
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:28

Yiannis Paraschis, președintele Confederației turistice elene (SETE) și directorul general al Aeroportului Internațional Atena, a previzionat că 2024 va fi "un an decisiv" pentru turismul elen, deși a avertizat că expansiunea sectorului nu se dobândește o dată pentru totdeauna, informează publicația Ekathimerini.

În cadrul conferinței desfășurată miercuri "Reimaginați-vă turismul în Grecia", Paraschis a scos în evidență că sunt necesare măsuri de protejare a competitivității acestui sector, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Companie maghiară, controlată de austriecii de la Lasselsberger, ia în calcul mutarea producției din Ungaria spre România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Companie maghiară, controlată de austriecii de la Lasselsberger, ia în calcul mutarea producției din Ungaria spre România
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Este clar un semnal de alarmă că tendințele se schimbă", a răspuns el când a fost întrebat de scăderea veniturilor din turism în iulie, comparativ cu perioada similară din 2023. Este posibil ca turismul estival să nu mai fie atât de popular ca în trecut, din cauza supra-aglomerării și a temperaturilor ridicate.

"Dar de asemenea arată, mai ales după pandemie, că expansiunea sectorului nu se dobândește o dată pentru totdeauna, și nu există garanții că fiecare an va fi mai bun. Prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce eu numesc "raport cost/eficiență" în turismul elen, și competitivitatea în ansamblu a ofertelor noastre", a adăugat oficialul.

Acesta consideră că "2024 va fi un an decisiv" pentru turism, cu majorarea sosirilor și a veniturilor. Totuși, nu există garanții că tendința va continua "în 2025 și dincolo de acest an".

Spre deosebire de restul Europei, Grecia a avut un boom pe segmentul turismului după pandemie, ceea ce pune presiune pe infrastructură, a explicat Paraschis.

"Europa se luptă cu redresarea anul acesta și speră să ajungă la nivelul traficului turistic din 2019. În Grecia, suntem cu aproximativ 25% peste acest nivel, ceea ce a creat presiune pe diverse sisteme. Există clar o concentrate în multe zone unde infrastructura nu face față, și trebuie să facem investiții", a avertizat oficialul.

Dorina Pîslaru intră în echipa Medika TV cu emisiunea Doza de prevenție CITEȘTE ȘI Dorina Pîslaru intră în echipa Medika TV cu emisiunea Doza de prevenție

Acesta a subliniat că SETE a cerut măsuri specifice în zonele vizate pentru atenuarea presiunilor și protejarea zonelor turistice.

Luna trecută, ministrul elen al Turismului, Olga Kefalogianni, estima că veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 miliarde de dolari).

În 2023, Grecia a înregistrat venituri din turism de 20,6 de miliarde de euro iar datele de până acum indică că 2024 va fi un alt an bun pentru turism, a declarat oficialul elen. Aceasta a adăugat: "Grecia este în top 10 al celor mai populare destinații turistice din lume. Putem fi încrezători că veniturile ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro".

Turismul este unul din motoarele principale ale economiei elene dar țara se confruntă cu un deficit de locuințe. Acest deficit a determinat autoritățile să anunțe luna trecută că vor oferi scutiri de taxe timp de trei ani acelor proprietari de locuințe care își convertesc contractele de închiriere pe termen scurt în contract pe termen lung, în ideea de a contracara închirierea de locuințe în scop turistic și a răspunde de lipsa spațiilor de locuit.

Boom-ul închirierilor de locuințe pe termen scurt a forțat edilii din unele dintre cele mai importante destinații turistice din Europa, precum Insulele Canare din Spania, Berlin și Florența, să introducă restricții cu privire la astfel de închirieri pe termen scurt.

Ca multe alte populare destinații turistice europene, Grecia caută să găsească un echilibru între o industrie profitabilă, stimulată de platformele online, cum ar fi Airbnb, cu necesitățile localnicilor, afectați de lipsa locuințelor.

O taxă zilnică pentru închirierile pe termen scurt, care ajută țara să facă față impactului dezastrelor naturale, va fi majorată de la 1,5 euro la opt euro, în perioada aprilie-octombrie, a anunțat ministrul de Finanțe Kostis Hatzidakis. Pentru lunile de iarnă taxa va crește de la 0,5 euro la doi euro.

În septembrie, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia le va percepe o taxă de 20 de euro pasagerilor navelor de croazieră care fac escală pe celebrele insule Mykonos și Santorini, în timpul verii. Taxa va intra în vigoare anul viitor, a precizat luni Kefalogianni.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
turism