Erdogan insistă că Rusia trebuie să ''returneze'' Ucrainei peninsula Crimeea anexată

Erdogan insistă că Rusia trebuie să ''returneze'' Ucrainei peninsula Crimeea anexată
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 16:57

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie "returnată" Ucrainei, o poziție pe care Ankara a susținut-o de la începutul conflictului, potrivit EFE și Unian.

"Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunțat de la început și pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit și mai mult 'durerea' populației turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea", a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc la Kiev.

Urmărește-ne și pe Google News
A început relocarea urșilor de pe Transfăgărășan CITEȘTE ȘI A început relocarea urșilor de pe Transfăgărășan
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligație în temeiul dreptului internațional", a insistat Erdogan.

În discursul său, președintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai, scrie Agerpres.

Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populație turcofonă din peninsula Crimeea, tradițional musulmană, au fost deportați în Asia Centrală în anul 1944 și nu s-au putut întoarce decât după obținerea independenței de către Ucraina în 1991.

După anexarea Crimeii de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internațională, mulți tătari au plecat din nou în exil, susținând că sunt intimidați și persecutați de Moscova.

Prețul camioanelor fără emisii poluante trebuie să se reducă la jumătate pentru ca acestea să devină o alternativă accesibilă - studiu CITEȘTE ȘI Prețul camioanelor fără emisii poluante trebuie să se reducă la jumătate pentru ca acestea să devină o alternativă accesibilă - studiu

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2023, Ankara a pledat pentru o soluție negociată la conflict, insistând că aceasta trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, care să includă și Crimeea.

Pe de altă parte, Turcia menține relații amiabile cu Moscova și nu a aderat la sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană, amintește EFE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
crimeea