Cum profită Rusia de pe urma invaziei Ucrainei: vinde cerealele furate pe piața neagră

Cum profită Rusia de pe urma invaziei Ucrainei: vinde cerealele furate pe piața neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 19:43

Dincolo de bombele și focurile de armă ale războiului Rusiei în Ucraina, se desfășoară un război economic paralel. Linia frontului se află pe terenurile agricole ucrainene ocupate, din care Rusia și partenerii săi au vândut cereale furate în valoare de aproape 1 miliard de dolari pe o piață neagră în plină dezvoltare, arată o investigație Wall Street Journal.

Trupele ruse aflate în Ucraina încă din 2022 au ocupat unele dintre cele mai fertile terenuri agricole din Europa. Ocupanții fie au confiscat recoltele, fie le-au cumpărat ieftin, adesea cu forța, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Lidl se extinde în România CITEȘTE ȘI Lidl se extinde în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Afacerea implică o rețea largă de clienți care beneficiază de sistemul de patronaj al Moscovei pe timp de război, inclusiv un șantier naval rus care echipează invazia, o companie afiliată Gărzii Revoluționare a Iranului și un om de afaceri din Crimeea care face comerț cu Siria și Israel. O altă companie vinde prin Emiratele Arabe Unite.

Comerțul cu produse agricole ucrainene jefuite menține aliații Rusiei finanțați și loiali Moscovei, chiar dacă aceasta se confruntă cu presiuni economice tot mai mari.

„Este ca și cum războiul se plătește singur”, a declarat Pascal Turlan, director juridic la organizația de apărare a drepturilor Project Expedite Justice, care ajută procurorii ucraineni să investigheze furtul de cereale. „Comerțul ilicit aduce venituri unui sistem de patronaj sponsorizat de Kremlin, care, la rândul său, ajută conflictul și ocupația să continue”.

Valoarea comercială exactă a furtului Rusiei este dificil de determinat, dar este semnificativă . Din 2022, operațiunea a expediat direct cel puțin 4 milioane de tone de cereale și alte produse din Ucraina ocupată către piețele internaționale, generând venituri de 800 de milioane de dolari, a declarat Markiyan Dmitrasevici, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina.

Mult mai mult a fost exportat pe uscat sau pe nave mici, potrivit organizației ucrainene non-profit Texty, care estimează că valoarea totală a cerealelor luate de Rusia în teritoriile ocupate ar putea ajunge la 6,4 miliarde de dolari.

China a stocat cantități masive de țiței, profitând de prețurile reduse CITEȘTE ȘI China a stocat cantități masive de țiței, profitând de prețurile reduse

Patronajul ia multe forme. Trei nave de transport în vrac care exportă volume mari de cereale ilicite sunt deținute, printr-un lanț de firme, de compania rusă de stat United Shipbuilding Corp. care a produs, de asemenea, nave de război folosite pentru bombardarea orașelor ucrainene, potrivit guvernului SUA.

O companie rusă care vindea exclusiv cereale din regiunea ocupată Zaporiji a donat 10 milioane de ruble, adică 111.000 de dolari, unui batalion care luptă în provincie, potrivit unui document obținut de KibOrg News, un proiect ucrainean care documentează activitățile ruse de jaf economic din teritoriile ocupate.

Moscova atacă, de asemenea, propriile exporturi de cereale ale Ucrainei. Miercuri târziu, o rachetă rusească a lovit o navă care transporta grâu ucrainean imediat după ce a părăsit un port din Marea Neagră pentru Egipt, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, pe canalul său Telegram.

Comerțul agricol ilicit al Rusiei începe în fermele ucrainene. Forțele Moscovei fie îi obligă pe fermieri să își vândă recoltele la prețuri sub nivelul pieței, fie le fură, uneori sub amenințarea armei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cereale