Alegeri în Moldova - Răspunsul „DA” la referendumul proeuropean a trecut de 50% și avansează lent. La prezidențiale va fi turul 2

Alegeri în Moldova - Răspunsul „DA” la referendumul proeuropean a trecut de 50% și avansează lent. La prezidențiale va fi turul 2
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:20

Rezultatele la referendumul proeuropean din Republica Moldova, la ora 08.00, indicau egalitate după prelucrarea a 98.29% din totalul proceselor verbale. Acum, după prelucrarea a 98,33%, din procesele verbale, scorul este de 50,03% la 49,97% în favoarea celor care spun „DA” aderării Republicii Moldova la UE, iar pe măsură ce mai erau de prelucrat datele din câteva zeci de secții de vot din disapora, răspunsul DA înregistra un avans lent. La ora 7:00, ora României, s-au închis ultimele secții de vot din afara țării.

Rezultatul alegerilor urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituțională, iar, în două săptămâni, cetățenii sunt așteptați încă o dată la vot, pentru că va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa, dezvoltat în România, cu putere de peste 1.000 MW și estimat la 800 milioane euro, este blocat de un ONG de mediu CITEȘTE ȘI Cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa, dezvoltat în România, cu putere de peste 1.000 MW și estimat la 800 milioane euro, este blocat de un ONG de mediu
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dacă în timpul votării sau al numărării voturilor au fost comise încălcări grave, care au influențat rezultatele referendumului în întregime, scrutinul poate fi declarat nul. Într-o astfel de situație, se realizează votarea repetată, în două săptămâni, scrie agora.md.

Președinta Maia Sandu a acuzat în cursul nopții că există „dovezi clare” că grupuri criminale care lucrează împreună cu „forțe străine ostile” au încercat să cumpere 300.000 de voturi.

Alegerile din Moldova nu au fost libere, iar rezultatele au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ceea ce vedem este o rată mecanic greu de explicat de creștere a voturilor în favoarea lui Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care au favorizat o orientare către UE”, a spus Peskov, care a descris campania electorală din Moldova ca fiind „lipsită de libertate” și s-a plâns că opoziției proruse i s-a refuzat posibilitatea de a face campanie și a fost supusă represiunii de către autorități.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
alegeri