Prețurile la gaze naturale din UE cresc, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice

Prețurile la gaze naturale din UE cresc, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:44

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au crescut luni, pe fondul volatilității sporite de pe piață, în urma escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale au urcat luni dimineața cu 1,3%, la 39,71 euro pentru un Megawatt-oră (MWh), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Băncile din Europa, sub presiunea investitorilor pentru a crește în continuare câștigurile CITEȘTE ȘI Băncile din Europa, sub presiunea investitorilor pentru a crește în continuare câștigurile
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Și cotațiile țițeiului au crescut luni, piețele fiind îngrijorate că ostilitățile sporite dintre Israel și Iran ar putea extinde conflictul regional, ceea ce ar afecta aprovizionarea cu combustibili.

În ultimele săptămâni, incertitudinile geopolitice au menținut volatilitatea prețurilor, scoțând în evidență vulnerabilitatea aprovizionării Europei, unde temperaturile scăzute majorează cererea de combustibili pentru încălzire.

Temerile sunt accentuate de riscul închiderii Strâmtorii Ormuz, poarta către Golful Persic și calea navigabilă pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) și țiței. În plus, un val de aer rece ar urma să afecteze Europa la finalul lunii, testând infrastructura energetică a regiunii și facilitățile de stocare. Conform estimările Bloomberg, săptămâna viitoare temperaturile vor fi sub normele sezoniere în Londra, Paris și Berlin.

Deocamdată, Europa pare bine aprovizionată, în urma sporirii achizițiilor de gaze naturale lichefiate și a redresării livrărilor de gaze din Norvegia. Luna trecută, Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, a efectuat lucrări de mentenanță la facilitățile de export al gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret