UE vrea să interzică „chimicalele eterne” folosite în mii de produse de larg consum

UE vrea să interzică „chimicalele eterne” folosite în mii de produse de larg consum
scris astăzi, 18:43

Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea folosirii substanțelor PFAS, cunoscute sub numele de „chimicale eterne”, în produsele de consum, cu unele excepții pentru utilizările industriale esențiale, a declarat pentru Reuters șefa pentru mediu a UE.

PFAS este acronimul pentru „substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate”. Acestea nu se descompun în mediu, motiv pentru care provoacă îngrijorări cu privire la acumularea lor în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Temu reconfirmă - accelerează livrările spre România cu o nouă opțiune CITEȘTE ȘI FOTO Temu reconfirmă - accelerează livrările spre România cu o nouă opțiune

Datorită rezistenței lor la temperaturi extreme și coroziune, acestea sunt utilizate în mii de produse, de la cosmetice și tigăi antiaderente, până la avioane și turbine eoliene.

„Ceea ce știm că vizăm este o interdicție a utilizării lor în produsele de consum”, a declarat Comisarul european pentru Mediu, Jessika Roswall, într-un interviu acordat agenției Reuters.

„Acest lucru este important pentru noi, oamenii, desigur, dar și pentru mediu, și cred că și pentru industrie, pentru ca aceasta să știe cum să elimine treptat PFAS”, a subliniat ea.

Țările care militează pentru interzicerea „chimicalelor eterne” în UE

Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia și-au exprimat sprijinul pentru o interdicție amplă asupra PFAS în urmă cu aproape doi ani. Roswall afirmă însă că propunerea UE nu va fi finalizată probabil înainte de anul viitor, din cauza necesității de a stabili cu exactitate produsele și industriile care vor primi o derogare.

Inhalatoarele pentru astm și semiconductoarele utilizate în tehnologii verzi, precum vehiculele electrice, sunt unele dintre utilizările „esențiale” posibile, a subliniat ea, deși și acestea vor fi supuse unor restricții, inclusiv privind modul în care sunt eliminate la finalul ciclului lor de viață.

Șeful IKEA avertizează că tarifele ar putea însemna prețuri mai mari pentru consumatori CITEȘTE ȘI Șeful IKEA avertizează că tarifele ar putea însemna prețuri mai mari pentru consumatori

Aplicațiile industriale, cum ar fi producția de materiale plastice și electronice, au cea mai mare pondere a utilizării PFAS, conform datelor agențiilor pentru substanțe chimice din țările nordice.

Eforturile Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) privind evaluarea interdicției „substanțelor eterne” a generat mii de comentarii, inclusiv din partea asociațiilor comerciale care reprezintă sectoarele auto, de energie verde și materiale plastice, care solicită excepții, cum ar fi cea pentru fluoropolimeri – o PFAS utilizată în diverse produse, de la haine impermeabile la celule fotovoltaice solare.

Cercetătorii spun că substanțele PFAS sunt asociate unor probleme de sănătate

Analiștii de la banca de investiții Jefferies au avertizat într-o notă publicată luna aceasta că studiile care leagă expunerea la PFAS de probleme de sănătate – printre care leziuni hepatice, greutate mai mică la naștere și cancer testicular – cresc riscurile de litigii pentru companii.

Procesele din SUA legate de PFAS au dus la despăgubiri în valoare de peste 11 miliarde de dolari, implicând companii precum 3M și Chemours Co, acuzate de contaminarea apei.

Avertisment - Campanie falsă de reduceri pe Facebook cu numele Altex. Compania a demarat pașii legali CITEȘTE ȘI Avertisment - Campanie falsă de reduceri pe Facebook cu numele Altex. Compania a demarat pașii legali

Hélène Duguy, avocată la firma specializată în dreptul mediului ClientEarth, afirmă că companiile din Europa s-ar putea confrunta cu un „val” de litigii legate de poluare sau minimalizarea efectelor nocive asupra mediului și sănătății.

„ClientEarth monitorizează îndeaproape comportamentul companiilor în privința PFAS și nu se va da în lături de la acțiuni”, a spus Duguy pentru Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
chimicale