România stă mai bine economic în comparație cu Ungaria la comerț și producție industrială, de exemplu.
În schimb, țara vecină domină piața forței de muncă în raport cu România. Cele 21 de criterii analizate în următoarea analiză au fost extrase din monitorul economic publicat în luna ianuarie 2025 de Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene, scrie termene.ro.
Eurostat a publicat Monitorul Statistic European, un raport lunar de analiză cu indicatori pe termen scurt care acoperă diverse domenii, precum economie, mediu, afaceri, sănătate și muncă,
CITEȘTE ȘI Vânzările de automobile la nivel global au crescut și în 2024. Pe segmentul electric a fost vândut un volum fără precedentMonitorul Statistic European este conceput pentru a urmări evoluțiile din cadrul UE în ansamblu și ale statelor sale membre, precum și din țările EFTA, oferind o privire de ansamblu asupra principalelor tendințe. Se concentrează pe indicatori lunari și trimestriali, asigurând informații actualizate și include un comentariu axat pe schimbările și tendințele recente.
Producția de servicii în UE a revenit la creștere lunară în iulie 2024, inversând scăderea observată în iunie 2024. O perspectivă mai amplă a variațiilor de la o lună la alta arată o tendință pozitivă pentru sectorul serviciilor, culminând cu o creștere anuală mai pronunțată în iulie 2024.
Inflația
- Câștigătoare este Ungaria.
Țara vecină are o inflație mai mică în puncte procentuale cu 1,6 față de România.
CITEȘTE ȘI Un război comercial cu SUA lui Trump este ”foarte probabil”, avertizează o funcționară de rang înalt de la BCEÎn țara noastră, inflația a fost în luna noiembrie la 5% iar în Ungaria de doar 3,4%. Media UE a fost de 2,3%.
Produsul Intern Brut
- Câștigătoare este România.
România a avut parte de o stagnare a PIB-ului propriu, față de Ungaria, unde s-a înregistrat o scădere de 0,7%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nou record de producție în industria auto din România
Rata șomajului
- Câștigătoare este Ungaria.
Ungaria are o rată a șomajului cu 0,8 procente mai mică față de cea din România.
CITEȘTE ȘI Piața terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează unui climat incertÎn țara noastră, în luna noiembrie, rata șomajului a fost de 5,3%, iar în Ungaria de 4,5%.
De notat că ambele țări au un șomaj mai mic decât media tuturor state membre ale UE.
Comerțul cu amănuntul
- Câștigătoare este Ungaria.
România a înregistrat o creștere a comerțului cu amănuntul de 0,4% în luna noiembrie față de luna precedentă.
CITEȘTE ȘI România este la același nivel al venitului pe cap de locuitor cu cel al Coreei de Sud din urmă cu 15 ani. „Un progres extraordinar”Ungaria a avut o creștere de 0,6%.
Deficitul guvernamental
- Câștigătoare este Ungaria.
Țara vecină a avut la sfârșitul trimestrului doi un deficit de 2,5% din PIB.
CITEȘTE ȘI România a încheiat 2024 cu o creștere a prețurilor de +5,1%. Deși facturile la energie și gaze s-au redus, în toamnă inflația a fost reaprinsă de scumpirea fructelor, a seviciilor medicale și a produselor chimice. Pe întreg anul 2024, inflația a crescut cRomânia a înregistrat în schimb unul dintre cele mai mari deficite, de 5% din PIB.
Datoria guvernamentală
- Câștigătoare este România.
Asta pentru că România avea în trimestrul al doilea din 2024 o datorie guvernamentală de 51,1% din propriul PIB.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Barna Tanczos, noul ministru de Finanțe: Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe, dar ANAF va veni cu venituri suplimentare mai ambițioase. Vom tăia iar cheltuieli. După buget, pregătim reformă fiscală. Anunț despre impozitarea marilor averiUngaria are datorii de 75,8% din PIB. De altfel, țara noastră stă bine și în ceea ce privește media europeană.
Găsirea unui loc de muncă
- Câștigătoare este Ungaria.
În trimestrul al treilea din 2024, 20,3% din persoanele șomere s-au angajat în Ungaria.
CITEȘTE ȘI Produsul Intern Brut a României, estimat pentru trimestrul III 2024, a fost de 446,176 miliarde lei prețuri curente, fără modificări, în termeni reali, față de trimestrul II 2024În România, procentul a fost de doar 9,2 puncte procentuale. Cele două state sunt sub media UE.
Producția serviciilor
- Câștigătoare este Ungaria.
Țara vecină a înregistrat, în luna octombrie, o creștere a producției serviciilor cu 1,1%.
CITEȘTE ȘI HARTĂ - 2025 începe cu surprize imobiliare. Prețurile la case ating un nou record în cel mai scump oraș din țară. Evoluții spectaculoase în alte zoneÎn România s-a înregistrat o scădere de 0,9%.
Numărul zborurilor
- Câștigătoare este Ungaria.
Țara vecină a înregistrat pentru luna decembrie 2024 o creștere a numărului de zboruri ale pasagerilor cu 5,1% față de aceeași lună din 2019, perioada la care s-a raportat Eurostat.
România a avut o creștere de doar 3,4%.
CITEȘTE ȘI Creșteri salariale surpriză acordate angajaților guvernamentali din China, pentru a sprijini economiaDe menționat că media UE a fost însă negativă, unde s-a înregistrat o scădere de 4%.
Consumul de energie
- Câștigătoare este România, dar…
România are o creștere mai mică a consumului de energie față de Ungaria. Deși, această creștere mai lentă semnifică și o încetinire a producției industriale.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Prețul gazelor pe BRM, mai mari cu 66% decât cele de la începutul anului trecut. Exporturi record către Republica MoldovaProducția de energie verde
- Câștigătoare este România.
În luna octombrie 2024, rata de energie verde produsă în România era de 47,5%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Ford Otosan, nou record de producție la Craiova - GRAFICÎn Ungaria, rata a fost de 30,6%.
Producția industrială
- Câștigătoare este România.
România a înregistrat în luna noiembrie o scădere cu 0,6% a producției industriale.
CITEȘTE ȘI CLASAMENT Cele mai vândute SUV-uri și crossovere din Europa. Două modele Dacia plus Ford Puma, în Top 20În Ungaria, scăderea a fost mai accentuată, de 1,6%.
Toate statele membre UE au raportat o creștere economică de 0,1%.
Importuri
- Câștigătoare este România
România a avut o creștere a importurilor de doar 0,9% în noiembrie față de luna precedentă.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Noua ″taxă de stâlp″ încalcă Legea offshore, țintind sondele de gaze din Marea Neagră. Nu se ține cont de uzură și se impozitează și construcții inactiveÎn schimb, în Ungaria importurile au crescut cu 3,5%.
Exporturi
- Câștigătoare este România.
Țară noastră a înregistrat o creștere a exporturilor de 3,2%.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța trenuleț - Guvernul renunță la reducerea indemnizației pentru unele concedii medicale și schimbă acordarea subvenției pentru partide. Nu cresc unele indemnizații, cum sunt cele pentru persoane cu dizabilități și șomajUngaria a exportat mai mult cu 2,1%.
Media UE este de 3,7%.
Înființarea de firme noi
- Câștigătoare este Ungaria.
Țara vecină o scădere a înregistrărilor de noi companii de 0,2%.
În România, scăderea este una drastică, de 34,2%.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială a crescut prognoza PIB-ului Chinei pentru 2024 și 2025Statele membre UE au înregistrat o creștere de 2,2%.
Poluare aerului de către producția economică
- Câștigătoare este România.
România are aerul mai curat în ceea ce privește gazele de seră emise de producția economică.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Tarifele de referință RCA vor crește pentru toți șoferii din RomâniaCele două state sunt mult sub poluarea din restul statelor membre UE.
Poluarea aerului în general
- Câștigătoarea este Ungaria.
Rata de angajare
- Câștigătoare este Ungaria.
Ungaria are o rată de angajare a populației de 81%, mai mare decât media UE.
CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE Viitorul Guvern promite că statul nu va mai solicita cetățenilor niciun document emis de alte instituții publice. 8% din PIB pentru investițiiÎn România, doar 69,8% din populație avea un loc de muncă.
Rata tinerilor între 15 și 29 de ani care nu studiază și nici nu muncesc
- Câștigătoare este Ungaria
Ungaria are un procent mai mic al tinerilor care nu studiază sau nu au loc de muncă față de România.
CITEȘTE ȘI Prețurile terenurilor agricole din România: unde sunt cele mai scumpe terenuri și cum ne poziționăm în UEÎn Ungaria, dintre tinerii între 15 și 29 de ani, doar 11,2% nu aveau loc de muncă sau nu studiau în trimestrul al treilea din 2024.
Nopțile de cazare
- Câștigătoare este România.
Pentru luna octombrie 2024, numărul nopților de cazare din România a fost mai mic cu 1,2% față de aceeași perioadă din 2019, luată ca reper de Eurostat.
CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE Noua coaliție promite majorarea sumei deductibile pentru pilonul III și IV de pensii. Salariu de performanță, nu doar pe oră de muncă. A 13-a alocație acordată pentru copil și indemnizația pentru mame, majoratăÎn schimb, în Ungara scăderea a fost de 2,8%.
Prețul caselor în ultimul deceniu
- Câștigătoare este România.
În România, din 2025, prețul caselor a crescut doar cu 155,1%.
CITEȘTE ȘI HARTA România are printre cele mai sigure străzi din lume. Criminalitatea, net inferioară celei din vestul Europei. Ce se întâmplă la corupțieÎn schimb, în Ungaria, prețul unei case s-a triplat, fiind o creștere de 306,9%.