Comerțul mondial ar putea crește cu 3% în 2025, dacă conflictele din Orientul Mijlociu sunt ținute sub control

 Comerțul mondial ar putea crește cu 3% în 2025, dacă conflictele din Orientul Mijlociu sunt ținute sub control
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:00

Organizația Mondială a Comerțului a îmbunătățit previziunile privind evoluția comerțului mondial în acest an și a apreciat că o creștere suplimentară, de 3%, este posibilă în 2025, presupunând că sunt ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Organizația cu sediul la Geneva apreciază că anul acesta comerțul mondial s-a redresat după declinul din 2023, determinat de inflația ridicată și majorarea dobânzilor. După ce în aprilie OMC estima o creștere de 2,6% a comerțului mondial în acest an, acum previzionează un avans de 2,7%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Vânzările anuale ale IKEA au scăzut, după ce retailerul a redus prețurile CITEȘTE ȘI Vânzările anuale ale IKEA au scăzut, după ce retailerul a redus prețurile
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Ne așteptăm la o redresare graduală a comerțului global în 2024, dar rămânem vigilenți față de posibilele evoluții negative, în special o potențială escaladare a conflictelor regionale, cum sunt cele din Orientul Mijlociu. Impactul ar putea fi mai sever pentru țările direct implicate, dar ar putea de asemenea apărea efecte indirecte, cum ar fi costurile mai ridicate cu energia pe plan global și rutele de transport", a afirmat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

De asemenea, organizația a citat politicile monetare divergente în rândul economiilor majore ca un alt risc la adresa previziunilor. "Aceste evoluții ar putea duce la volatilitate pe piețele financiare și la mișcări de capital, după ce băncile centrale au început reducerea dobânzilor. De asemenea, serviciul datoriei devine mai dificil pentru țările mai sărace", avertizează instituția.

În plus, susține OMC, "există un potențial limitat pentru estimări, dacă reducerile de dobânzi din economiile avansate stimulează o creștere economică mai solidă decât se estima, fără o revenire a inflației".

viewscnt
Afla mai multe despre
omc
comert