SUA: O creștere ușor peste așteptări a inflației

SUA: O creștere ușor peste așteptări a inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:54

Inflația a înregistrat în septembrie o creștere peste așteptări în SUA, dar avansul anual al inflației a fost cel mai redus din ultimii trei ani și jumătate, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să reducă din nou dobânzile, luna viitoare, transmite Reuters.

De la o lună la alta, prețurile de consum au înregistrat o creștere de 0,2% în septembrie, identică cu cea din august, potrivit datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS). Analiștii estimau o încetinire a inflației până la 0,1%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Hexing, grup industrial chinez care și-a propus să devină cel mai important furnizor în domeniu din lume, lansează o mare investiție în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Hexing, grup industrial chinez care și-a propus să devină cel mai important furnizor în domeniu din lume, lansează o mare investiție în România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Indicele prețurilor de consum a înregistrat un avans de 2,4% în ritm anual în septembrie, după o creștere de 2,5% luna precedentă, cel mai redus ritm de creștere din februarie 2021. Cifra i-a luat prin suprindere pe analiștii care mizau pe o încetinire a inflației până la 2,3%.

Reziliența pieței forței de muncă și cheltuielile solide de consum au determinat investitorii să abandoneze speranțele pentru ca Fed să reducă din nou dobânzile, luna viitoare. Rata șomajului a scăzut la 4,1% în septembrie, de la 4,2% în august iar economia SUA a avut o evoluție peste așteptări.

Excluzând prețurile mai volatile la alimente și energie, inflația de bază a înregistrat o creștere de 0,3% în septembrie, identică cu cea din august, iar în ritm anual creșterea a fost de 3,3%, față de 3,2% în august.

Rata anuală a inflației în SUA a atins un vârf de 9,1% în luna iunie 2022, în contextul relansării economice după Covid și al invaziei din Ucraina, un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 1980.

La reuniunea din 18 septembrie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referință cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% și 5%, în linie cu estimările.ț

VIDEO Premiul Nobel pentru Literatură 2024 - atribuit unei scriitoare sud-coreene CITEȘTE ȘI VIDEO Premiul Nobel pentru Literatură 2024 - atribuit unei scriitoare sud-coreene

"Comitetul a câștigat o mai mare încredere că inflația se îndreaptă în mod sustenabil spre 2% și a apreciat că riscurile în îndeplinirea obiectivelor referitoare la forța de muncă și inflație sunt aproximativ în echilibru", se arăta în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară.

De asemenea, oficialii Fed au anunțat că până la finalul anului se așteaptă la o nouă reducere a dobânzii cu o jumătate de punct procentual, o nouă reducere de un punct procentual în 2025, și încă o jumătate de punct procentual în 2026, când dobânda ar urma să se situeze la un interval cuprins între 2,75% și 3%.

Rata șomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului și să se mențină la acest nivel și în 2025. Creșterea economiei SUA este estimată la 2,1% în 2024 și 2% în 2025, similar cu nivelul previzionat în iunie de Fed

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
inflatie