Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:10

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cu 8,1%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 7,3%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe serie brută, evoluția afacerilor din comerț a fost influențată de creșterea vânzărilor de produse nealimentare (+13,7%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,2%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,6%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
McDonald’s lansează în SUA un sandwich foarte așteptat, pentru o perioadă limitată CITEȘTE ȘI McDonald’s lansează în SUA un sandwich foarte așteptat, pentru o perioadă limitată
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Ca serie ajustată, creșterea de 7,3% a avut la bază majorarea vânzărilor de produse nealimentare (+12,7%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,6%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,3%).

În august 2024 comparativ cu luna anterioară, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 2,1%, datorită majorării înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,7%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%) și la vânzările de produse nealimentare (+0,7%).

Potrivit sursei citate, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna august 2024, comparativ cu luna precedentă, cu 1,6%, datorită anasului înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+2,4%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+1,7%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,9%).

De asemenea, de la un an la altul (august 2024 vs august 2023), volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 8,1%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+16,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,4%). În schimb, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,5%.

În același timp, ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a urcat, pe ansamblu, cu 9,2%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+18,3%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,3%). În schimb, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,8%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
ins