România, prin statele UE cu cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții

România, prin statele UE cu cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:39

Lucrările de construcții au crescut ușor atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro, în luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024, iar Suedia, Țările de Jos și România au fost țările membre cu cel mai puternic avans pe acest segment, de la o lună la alta, arată datele publicate de Eurostat.

Conform acestor date, lucrările de construcții au crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,4% în UE în luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024. În rândul statelor membre UE, cele mai importante creșteri au fost înregistrate în Suedia (7,2%), Țările de Jos (6,3%) și România (4,7%). În cazul României, creșterea de 4,7% din luna august 2024 vine după un avans de doar 0,2% în luna iulie, transmite Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Companie maghiară, controlată de austriecii de la Lasselsberger, ia în calcul mutarea producției din Ungaria spre România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Companie maghiară, controlată de austriecii de la Lasselsberger, ia în calcul mutarea producției din Ungaria spre România

În ritm anual, luna august 2024, comparativ cu luna august 2023, lucrările de construcții au scăzut cu 2,5% în zona euro și cu 2,4% în Uniunea Europeană. În România, lucrările de construcții au înregistrat un declin anual mai puternic decât media din UE, cu o contracție de 3,2%, mai mică totuși față de scăderea de 6% înregistrată în luna iulie.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), în România, față de luna precedentă, în august 2024 volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 8,6%, creștere evidențiată la lucrările de construcții noi (+10,5%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+9,1%). În schimb, lucrările de reparații capitale au scăzut cu 1,1%.

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 4,7%, creștere înregistrată la lucrările de construcții noi (+8,1%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+4,9%). Lucrările de reparații capitale au scăzut cu 5,4%.

Față de aceeași lună a anului trecut, în august 2024 volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,4%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente (-10,7%) și la lucrările de construcții noi (-6%). În schimb, lucrările de reparații capitale au crescut cu 19,6%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparații curente (-10%) și la lucrările de construcții noi (-3,3%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 21,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
construcții
eurostat
constructii