FOTO Tranzacție - Tomah Kahled se extinde pe piața hotelieră. A cumpărat hotelul cu istorie zbuciumată ExpoCenter, pe care l-a deținut și George Pădure, și vrea să mai construiască unul lângă Sir Orhideea

FOTO Tranzacție - Tomah Kahled se extinde pe piața hotelieră. A cumpărat hotelul cu istorie zbuciumată ExpoCenter, pe care l-a deținut și George Pădure, și vrea să mai construiască unul lângă Sir Orhideea

Hotel Sir Royal

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris astăzi, 02:18

Omul de afaceri irakian Tomah Kahled (62 de ani), proprietarul complexului comercial Sir din București, a cumpărat de la bancă fostul hotel de 4 stele Best Western Plus ExpoCenter, care a fost și în proprietatea fostului primar George Pădure, iar acum pregătește construcția unui nou hotel, într-unul dintre polii de afaceri ai Bucureștiului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Istoria hotelului ExpoCenter, fost Diplomat, din apropierea centrului expozițional Romexpo, din nordul Bucureștiului, este una zbuciumată. Unitatea de cazare a fost cumpărată în 2014 de la BCR de omul de afaceri George Pădure, fost primar al Sectorului 1 în anii `90, la un preț de circa 2,5 milioane euro. Hotelul a fost modernizat de Pădure și a afiliat lanțului internațional Best Western.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Logicor finalizează dezvoltarea Parcului Logistic Bucharest III Pallady CITEȘTE ȘI FOTO Logicor finalizează dezvoltarea Parcului Logistic Bucharest III Pallady
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

După circa doi ani de funcționare în proprietatea lui George Pădure, hotelul a intrat în faliment și a fost preluat de creditorul majoritar Libra Internet Bank, proces în urma căruia unitatea de cazare a fost închisă.

Banca a încercat în repetate rânduri să vândă hotelul, pornind de la un preț de 6,9 milioane de euro. În final, banca i-a vândut hotelul lui Tomah Kahled la un preț de 4,1 milioane euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean

Investitorul irakian l-a inclus în grupul hotelier Sir și l-a redeschis deja sub numele de Sir Royal, acesta fiind primul hotel de 4 stele din portofoliul său. Hotelul de 4 stele Sir Royal are 39 de camere și 78 de locuri de cazare.

Printre facilitățile hotelului se numără 3 săli de conferințe, fiecare cu o capacitate de până la 50 de persoane, și alte 3 săli mari de evenimente, cu o capacitate de până la 200 de persoane.

EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe

Totodată, Tomah Kahled vizează construcția unui hotel pe un teren de 650 de metri pătrați pe care îl deține peste drum de centrul comercial Orhideea și în apropierea hotelului Sir Orhideea, pe care investitorul îl are în portofoliu.

Planul său este să construiască un hotel cu subsol, parter și 6 etaje a cărui suprafață desfășurată să fie de 2.250 de metri pătrați, echivalentul a circa 60 de camere, potrivit calculelor Profit.ro.



Contactați de Profit.ro, reprezentanții grupului hotelier Sir nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

ULTIMA ORĂ Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro

Zona Orhideea s-a transformat în ultimii ani într-un pol puternic de afaceri al Bucureștiului, în clădirile de birouri construite aici având sedii corporații precum BCR, IBM, Thales, Finastra sau grupul Molson Coors.

Pe lista structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Dib Com Inter, firma care gestionează grupul hotelier Sir, figurează cu 7 locații de cazare în București cu un total de aproape 400 camere și peste 930 de locuri de cazare.

Printre cele mai noi hoteluri intrate în grupul Sir se numără hotelul de 3 stele Sir Fundeni, care a fost integrat în cadrul ansamblului rezidențial Fundeni Tower și care dispune de 69 de camere și 144 de locuri de cazare.

EXCLUSIV Familia Dobra a îndeplinit condițiile pentru vânzarea către Kaufland și Lidl a unei părți din terenul fostei fabrici Energomontaj. Pregătește și un complex comercial în Ciolpani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Dobra a îndeplinit condițiile pentru vânzarea către Kaufland și Lidl a unei părți din terenul fostei fabrici Energomontaj. Pregătește și un complex comercial în Ciolpani

Grupul Sir, înființat de Kahled în 1998, mai are în portofoliu complexul comercial Sir din zona pasajului Lujerul și alte 5 unități hoteliere de una și două stele în zonele Lujerul, Gara de Nord, Colentina, Orhideea și centura Bucureștiului.

Hotel de 2 stele Sir Lujerului, amplasat în apropierea complexului comercial SIR, a fost inaugurat în 2004 și are 32 de camere și 65 de locuri de cazare.

Hotelul de 2 stele Sir Orhideea are 63 de camere și 136 de locuri de cazare. Hotelul de două stele Sir Colentina are 64 de camere și 127 de locuri de cazare și hotelul cu o stea Sir Gara de Nord are 82 de camere și 128 de locuri de cazare.

FOTO Frații Pavăl cumpără teren de la un fost diplomat și de la tatăl fostului antrenor al Simonei Halep în unul din cele două județe rămase fără un magazin Dedeman CITEȘTE ȘI FOTO Frații Pavăl cumpără teren de la un fost diplomat și de la tatăl fostului antrenor al Simonei Halep în unul din cele două județe rămase fără un magazin Dedeman

Hostelul cu o stea Sir Voluntari, de pe centura Bucureștiului, are 42 de camere și 256 de locuri de cazare.

În 2010, omul de afaceri Tomah Kahled a decis să își investească capitalul câștigat în retail și sectorul hotelier în imobiliare și a dezvoltat până în 2018 cinci proiect mici de vile și apartamente.

În vara anului 2018 a demarat construcția primului său proiect rezidențial de anvergură, Roka Residence, definitivat și vândut, în continuarea căruia pregătește acum autorizarea unei noi faze.

EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe

În 2022, el a vândut, cu circa 9 milioane de euro, terenul de aproximativ 8.800 de metri pătrați al fostei întreprinderi Energo-Reparații de lângă parcul Carol antreprenoarei elvețiene Anja Graf, cea care deține și fostul hotel Ramada-Majestic.

Kahled mai deține trei terenuri pentru noi dezvoltări. Unul este amplasat pe Strada Cremenița, nr. 98, la 500 de metri de hotelul Sir Colentina, unde are planificată construcția a circa 200 de apartamente în două etape. Chiar peste drum de hotelul Sir Colentina, investitorul are planificată construcția unui alt bloc cu circa 100 de apartamente. În curs de avizare mai are un proiect pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, pentru construcția a peste 300 de apartamente.

Evoluția pieței hoteliere

Anul trecut s-au înregistrat 6 tranzacții notabile pe sectorul hotelier în România, cu o valoare cumulată de peste 50 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Theodora Becali Mincu, fiica cea mare a omului de afaceri George Becali, și soțul său, Mihai Theodor Mincu, au vândut fostul hotel de 5 stele Inter din stațiunea Venus familiei Zamfir, proprietara Energoutil Contact din București, într-o tranzacție de 8 milioane de euro, ce i-a adus familiei Becali un profit de 1,2 milioane euro.

De asemenea, compania Aro Palace, al cătrei acționar majoritar este fondul Transilvania Investments, a vândut vara trecută hotelul Corona-Postăvaru din Brașov pentru 9,4 milioane euro unei companii deținute indirect de antreprenorul Tudor Iliescu (cumpărătorul este cunoscut pentru vânzarea aplicației de învățare a limbilor străine Mondly către gigantul britanic Pearson).

FOTO Primăria Constanța cumpără curtea Palatului Regal din Mamaia. Prețul cu care a fost vândută de Mazăre acum 20 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Constanța cumpără curtea Palatului Regal din Mamaia. Prețul cu care a fost vândută de Mazăre acum 20 de ani

Unita Turism Holding Timișoara a vândut cu 5 milioane de euro complexul Fântânele, de pe malul lacului Beliș din Cluj, firmei Transilvania Quest Cluj.

Totodată, proprietarii hotelului Balvanyos Resort din județul Covasna, Lorand și Zsuzsanna Szarvadi, primul fiind și fondatorul lanțului de magazine DOMO, au cumpărat hotelul boutique K+K Elisabeta din centrul Capitalei de la conglomeratul indian InterGlobe.

HR Group, compania omului de afaceri Ruslan Husry, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania, a intrat pe piața hotelieră românească prin preluarea hotelului de patru stele Vienna House Easy Airport Bucharest (fostul Angelo), din apropierea aeroportului Otopeni, după o tranzacție de sute de milioane de euro cu compania austriacă Vienna House Capital și compania thailandeză U City PCL.

EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, vrea să iasă cu proiecte rezidențiale și în alte orașe din țară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, vrea să iasă cu proiecte rezidențiale și în alte orașe din țară

SIF Banat-Crișana (Lion Capital) a vândut cu 11 milioane de euro hotelul de 4 stele Doubletree by Hilton Oradea antreprenorului orădean Sandu Pop, cu afaceri în domeniul turismului.

Anul 2024 a început cu o tranzacție surprinzătoare în sectorul hotelier. Grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), a cumpărat hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, după o tranzacție complexă care a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii `30.

De asemenea, Profit.ro a anunțat că Hotelul Pam Beach (fostul hotel Muntenia) din stațiunea Olimp, clasificat la 3 stele și deținut de familia omului de afaceri Cristi Borcea, este vândut, alături de restaurant și terenurile aferente, pentru 9,2 milioane de euro, către compania Steaua de Mare H&R.

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

FOTO Frații Pavăl cumpără teren de la un fost diplomat și de la tatăl fostului antrenor al Simonei Halep în unul din cele două județe rămase fără un magazin Dedeman CITEȘTE ȘI FOTO Frații Pavăl cumpără teren de la un fost diplomat și de la tatăl fostului antrenor al Simonei Halep în unul din cele două județe rămase fără un magazin Dedeman

Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.

În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
tomah kahled
sir
expocenter