Griffes înregistrează un an record în 2024

Griffes înregistrează un an record în 2024

Andreea Păun, Managing Partner Griffes

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:50

Griffes, companie de consultanță imobiliară, a înregistrat un record în primele trei trimestre ale anului 2024, în special pe segmentul închirierilor de birouri.

În acest an, echipa Griffes a asistat tranzacții însumând peste 70.000 mp de spații de birouri, distribuite 80% în București și 20% în orașele regionale, majoritatea în Cluj-Napoca, renumit ca “centrul de tehnologie și IT” al țării. Portofoliul Griffes include atât contracte de închiriere noi (36%), cât și reînnoiri de contracte existente (64%), oferind asistență complexă companiilor care își deschid birouri noi sau își consolidează operațiunile, dar și sprijin constant companiilor care doresc să-și securizeze spațiul și stabilitatea financiară, prin reînnoirea contractelor.

Urmărește-ne și pe Google News

Până în prezent, valoarea totală a contractelor de închiriere de birouri pentru care Griffes a oferit consultanță în 2024 a depășit pragul de 65 de milioane de euro, susținută de strategia pe termen lung a ocupanților care și-au securizat spațiile pentru 6,8 ani (medie ponderată).

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În mod deosebit, este de remarcat tranzacția de reînnoire a contractului de închiriere pentru spațiul Genpact de 30.000 mp în Hermes Business Campus din București. Este cea mai mare tranzacție de birouri din România din ultimii 10 ani și subliniază încrederea companiilor multinaționale în mediul de afaceri din România. Decizia Genpact de a-și prelungi contractul de închiriere nu arată doar un angajament pe termen lung, dar evidențiază și capacitatea Griffes de a structura acorduri complexe, care să răspundă nevoilor strategice atât ale chiriașilor, cât și ale proprietarilor.

În Cluj-Napoca, echipa Griffes a identificat în portofoliul Iulius Group un spațiu adecvat, care să susțină creșterea, pentru relocarea și consolidarea unui chiriaș de peste 8.000 mp. Este cel mai mare contract de închiriere din Cluj-Napoca semnat în ultimii 5 ani ce marchează un reper important în dezvoltarea hub-ului tehnologic de aici. O cerere solidă și sănătoasă de această mărime reprezintă, de asemenea, un reper important pentru comunitatea tech în creștere a orașului, contribuind la dezvoltarea pieței de birouri regionale și promovarea orașului Cluj-Napoca ca destinație preferată pentru companiile din domeniul tehnologiei și inovației.

De asemenea, Griffes a sprijinit compania americană Copeland în deschiderea biroului destinat operațiunilor nou deschise în Cluj-Napoca, într-un spațiu din portofoliul grupului Iulius.

Aportul Griffes în aceste tranzacții a avut un rol important în performanța generală a pieței de birouri din România în 2024. Cele mai multe reînnoiri asistate de Griffes au avut în prim plan chiriași care au ales să-și prelungească contractele de închiriere pentru aceeași amprentă a spațiului de birou, o tendință care evidențiază satisfacția chiriașilor și cererea continuă pentru spații de birouri bine amplasate, de foarte bună calitate. Prin optimizarea condițiilor de închiriere, activitatea Griffes a creat valoare pentru proprietari, estimate, prin perspectiva unui randament mediu la exit de 7%, la peste 160 de milioane de euro, asigurând un grad de ocupare ridicat pe termen lung și venituri stabile pentru aceștia.

În prezent, tranzacția medie de închiriere de birouri în București este de aproximativ 1.350 mp, în timp ce în Cluj-Napoca media este de aproximativ 1.800 mp. În ceea ce privește absorbția și activitatea de piață, Bucureștiul a înregistrat până acum aproximativ 240.000 mp tranzacționați în 2024, subliniind poziția sa ca centru de afaceri al țării. Deși trimestrul 4 este în general cel mai dinamic, ne așteptăm ca sfârșitul anului să înregistreze o scădere a activității pieței cu 10-20%, în comparație cu anul trecut.

După un început de an liniștit, Cluj-Napoca a înregistrat o cerere de spații de birouri de aproximativ 42.000 mp, determinată de sectorul tech și IT în expansiune. Anticipăm că cererea va crește în continuare în Cluj-Napoca, și ne așteptăm ca volumul de spații închiriate anul acesta să fie de trei ori mai mare decât cel de anul trecut. Griffes a contribuit cu o treime la totalul activității de piață, oferind consultanță pentru cel mai mare contract de închiriere înregistrat în oraș în ultimii 5 ani, ceea ce a plasat echipa pe o poziție de lider de piață pe segmentul serviciilor de consultanță. Aceste cifre ilustrează cererea constantă de spații de birouri din cele două piețe.

,,2024 este un an cu adevărat de referință pentru Griffes, demonstrând puterea parteneriatelor noastre pe termen lung cu proprietarii și capacitatea noastră de a ne adapta la nevoile în schimbare ale chiriașilor. Am căutat fără oprire unui echilibru între o cerere foarte granulară și un context de piață cu risc mai mare (din punct de vedere al ofertei), așa că am devenit foarte creativi în a creiona soluții. Peste jumătate din activitatea noastră este îndreptată către chiriași care lucrează deja cu noi pentru a 2-a sau a 3-a oară, ceea ce este fantastic pentru o echipă de doar câțiva ani, iar cea mai mare parte a contractelor au fost încheiate pe o durată de închiriere de peste 6 ani, fermă și solidă. Într-o piață în care cuvântul zilei este „volatilitate” – aceasta este, după părerea mea, adevărata performanță”, a declarat Andreea Păun, Managing Partner Griffes.

Activitatea Griffes a continuat să se concentreze pe serviciile de Reprezentare a Proprietarilor, unde compania este în prezent lider de piață detașat, cu peste 130.000 mp sub mandate exclusive – începând de la achiziționarea terenurilor, consultanță în proiectare, strategie de închiriere și vânzare. Alți piloni importanți ai activității Griffes sunt serviciile de reprezentare a chiriașilor, fie petru cei existenți, fie pentru cei care urmează să deschidă operațiuni în România, astfel oferind asistență completă cu privire la strategia lor imobiliară.

Portofoliul de proprietăți reprezentate de Griffes include mai multe proiecte reprezentative din București și orașe regionale, cum ar fi Unirii View din București, o clădire emblematică în centrul orașului, complet închiriată; J8 Office Park în zona de nord a Bucureștiului, proiect alimentat 100% cu energie verde, ce dispune de panouri solare pentru încălzire și are un sistem de ventilație care asigură 100% aer proaspăt; Record Park din Cluj-Napoca, proiect mixt cu grad de ocupare de 100% și clădirea boutique Muse livrată anul trecut în zona Fântânii Miorița, închiriată în totalitate.

„Abordarea noastră față de reprezentarea proprietarului se bazează pe parteneriatul cu proprietarul pentru a crea strategii personalizate care să maximizeze potențialul fiecărei proprietăți și suntem mândri că am reușit acest lucru prin colaborarea noastră recentă cu Portland Trust pentru J8, unde ne concentrăm eforturile pentru București. Am reușit în mod constant să alăturăm chiriașul potrivit caracteristicilor unice ale fiecărei clădiri, asigurându-ne că proprietarii beneficiază de o rată de ocupare ridicată într-un timp record, așa cum este cazul Unirii View, unde cel mai probabil rata de reînnoire după primii 6 ani de la livrarea clădirii va fi de 100%. Cu mai puțin de 100.000 mp anunțați a fi livrați în următorii 3 ani, nivelul de calitate al clădirilor devine un subiect critic, astfel că toate clădirile din portofoliul nostru sunt certificate ca fiind clădiri eficiente, cu specificații remarcabile, care îndeplinesc cele mai înalte standarde de sustenabilitate” a declarat Iuliana Vintilă, Operations Manager Griffes.

Griffes este cea mai mare companie românească independentă, neafiliată, de consultanță imobiliară, fondată în 2016 de Andreea Păun, după o experiență de 15 ani în domeniul imobiliar și în marketingul proprietăților. Portofoliul de birouri Griffes atinge 130.000 mp și include proprietăți importante precum clădirea Unirii View din centrul Bucureștiului, J8 Office Park în nordul capitalei, proiectul mixt Record Park din inima Cluj-Napoca, Liberty Technology Park, un proiect amplu de regenerare urbană în Cluj-Napoca, Paltim în Timișoara, clădirea de birouri boutique MUSE Offices din București și alte proiecte în orașele regionale.

Printre clienții asistați de Griffes se numără compania de IT și outsourcing Wipro Technologies, în consolidarea și relocarea operațiunilor pe o suprafață de 17.000 mp în București și Timișoara, consolidarea birourilor pentru companii renumite de software precum Veeam Software, compania japoneză de software NTT Data, companii din domeniul ingineriei și automotive, precum deschiderea birourilor Nagarro, Arobs Engineering sau Porsche în București sau biroului de la Cluj-Napoca a companiei americane Copeland.

De asemenea, Griffes a avut un rol principal în facilitarea tranzacției Genpact, securizând 30.000 mp de spațiu de birouri în Hermes Business Campus — o tranzacție încadrată drept cea mai mare de pe piață în ultimii zece ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
griffes
imobiliare