EXCLUSIV Este pregătită a doua tranzacție imobiliară de răsunet, care scoate Globalworth din nișa proprietăților logistice. Una dintre cele mai bogate familii din Belgia negociază un contract de 100 milioane euro

EXCLUSIV Este pregătită a doua tranzacție imobiliară de răsunet, care scoate Globalworth din nișa proprietăților logistice. Una dintre cele mai bogate familii din Belgia negociază un contract de 100 milioane euro

Chitila Logistics Hub

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris vineri, 01:02

Dezvoltatorii imobiliari Globalworth și Global Vision sunt într-un stadiu avansat în procesul de vânzare a celor 3 parcuri logistice pe care le dețin în comun în Constanța, Chitila și Târgu Mureș către WDP, al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, potrivit surselor Profit.ro. Tranzacția, evaluată în jurul a 100 de milioane de euro, este a doua cea mai valoroasă din an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații industrial-logistice din România, urmează să cumpere 3 proprietăți, deținute în comun de Globalworth și Global Vision, a căror suprafață cumulată este de 136.400 de metri pătrați și a căror valoare depășește 123 de milioane de euro, inclusiv terenul suplimentar pentru dezvoltări viitoare.

EXCLUSIV George Becali autorizează un proiect de vile în Pipera pentru a-l vinde unui milionar belgian CITEȘTE ȘI EXCLUSIV George Becali autorizează un proiect de vile în Pipera pentru a-l vinde unui milionar belgian

Recent, Globalworth a vândut către CTP, liderul sectorului industrial-logistic, 5 parcuri logistice din Timișoara, Arad, Oradea și Pitești, plus două centre logistice dedicate IMM-urilor (dezvoltate în parteneriat cu CATTED) din Ștefăneștii de Jos și Chitila la un preț total de aproape 170 de milioane de euro, tranzacție catalogată drept una dintre cele mai mari din acest sector al pieței imobiliare locale.

În contabilitatea Globalworth, proprietățile vândute către CTP erau evaluate la 195,6 milioane de euro, la o suprafață totală de aproape 270.000 de metri pătrați.

Prin comparație, cele 3 proprietăți din Constanța, Chitila și Târgu Mureș ar putea fi vândute către WDP la un preț în jurul a 100 de milioane de euro, ceea ce face această tranzacție a doua cea mai valoroasă din an, după cea dintre Globalworth și CTP.

EXCLUSIV FOTO Cristian Panait, care construiește apartamente pentru VIP-uri în Mamaia, intră pe piața rezidențială din București cu un bloc pe malul Lacului Morii. Amână listarea la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Cristian Panait, care construiește apartamente pentru VIP-uri în Mamaia, intră pe piața rezidențială din București cu un bloc pe malul Lacului Morii. Amână listarea la bursă

Finalizarea tranzacției cu WDP se traduce prin ieșirea Globalworth de pe sectorul logistic, pe care mai rămâne cu un mic depozit, de 6.000 de metri pătrați, făcut la comandă pentru Returo SGR în Craiova, închiriat pe 20 de ani. Exit-ul Globalworth este în linie cu strategia companiei de a-și crește lichiditatea și elimină de pe sectorul logistic al treilea cel mai mare jucător, loc care va fi ocupat de P3, după cum se poate vedea în infograficul de la finalul articolului.

Global Vision va rămâne în continuare pe sectorul logistic, pe care are pregătite încă 3 proiecte lângă București, în Otopeni și Oradea, amplasamente în care a acumulat terenuri cu o suprafață de 23,4 hectare, pe care se pot dezvolta depozite cu o suprafață totală de circa 115.000 de metri pătrați, adică aproape ar reface portofoliul ce urmează a fi vândut acum către belgieni.

CONFIRMARE Lasselsberger pregătește construirea unei noi fabrici în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lasselsberger pregătește construirea unei noi fabrici în România

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre tranzacție, reprezentanții Globalworth au transmis că nu pot comenta informația, iar cei ai Global Vision nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Ce cumpără WDP

Sorin Preda, proprietarul Global Vision, a cumpărat de la grupul bancar Erste un teren de aproape 100 de hectare în satul constănțean Lazu, unde Voestalpine intenționa să construiască, înainte de criza din 2008, un combinat siderurgic. Pe acest teren, el a gândit proiectul Constanța Business Park cu depozite și  producție ușoară în suprafață de peste 520.000 de metri pătrați, care să fie dezvoltat pe parcursul a șase ani și să ajungă la o investiție de peste 200 de milioane de euro.

În 2019, jumătate din firma Black Sea Vision, prin care se dezvoltă acest proiect, a fost cumpărată de Globalworth, într-un parteneriat 50%-50%. Până acum, la Lazu au fost dezvoltate depozite cu o suprafață de 41.100 de metri pătrați, închiriate către Linde, Pepsi și Elvada pentru o chirie anuală de 2,3 milioane euro. Valoarea depozitelor din Constanța Business Park este de 27,5 milioane euro, la care se adaugă încă aproape 91 de hectare de teren, evaluat la 37,2 milioane euro, pentru dezvoltări viitoare.

FOTO Un fond al Băncii Centrale a Ungariei intră, prin GTC, pe piața rezidențială românească cu sute de apartamente amplasate într-o zonă vizată de mai mulți milionari CITEȘTE ȘI FOTO Un fond al Băncii Centrale a Ungariei intră, prin GTC, pe piața rezidențială românească cu sute de apartamente amplasate într-o zonă vizată de mai mulți milionari

Parteneriatul dintre Global Vision și Globalworth a început cu un proiect logistic în Chitila în suprafață de 77.000 de metri pătrați și cu o valoare de 48,8 milioane euro. Chitila Logistics Hub este închiriat către compania de transport și logistică HAVI (unicul distribuitor al rețelei de restaurante McDonald`s România), Mediapost, Mega Image și Rovere pentru o chirie anuală totală de 3,5 milioane de euro.

Cel mai recent proiect al Globalworth și Global Vision este în Târgu Mureș unde a fost dezvoltat un depozit cu o suprafață de 18.300 de metri pătrați pentru companiile EKR Elektrokontact și FrieslandCampina Romania, care plătesc anual o chirie de 1,5 milioane euro. Valoarea Târgu Mureș City Logistics este calculată la 15,5 milioane euro.

EXCLUSIV Familia Tănăsoiu încheie un parteneriat cu investitori din Brașov pentru a extinde cartierul Green Lake, început de greci CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Tănăsoiu încheie un parteneriat cu investitori din Brașov pentru a extinde cartierul Green Lake, început de greci

Prin achiziția celor 3 proprietăți, portofoliul logistic al WDP în România va crește la 1,73 milioane de metri pătrați, ceea ce îi va consolida poziția a doua în clasamentul celor mai mari propietari de depozite din România, după CTP, care a ajuns la 2,9 milioane de metri pătrați, după achiziția portofoliului Globalworth.

Cine este cumpărătorul

Familia de investitori Jos de Pauw, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, deține 20,8% din companie, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles. Familia este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o valoare a activelor de 1,1 miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul 37 în topul celor mai bogați belgieni.

FOTO Umbrărescu întâmpină rezistență la preluarea combinatului Oțelu Roșu. Firma insolventă care îl deține i-a contestat achiziția creanței de peste 120 milioane lei a ANAF CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu întâmpină rezistență la preluarea combinatului Oțelu Roșu. Firma insolventă care îl deține i-a contestat achiziția creanței de peste 120 milioane lei a ANAF

De asemenea, o cotă minoritară de 4,22% din acțiunile WDP este deținută de companii legate de grupul american BlackRock, unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.

Belgienii au încheiat, recent, achiziția complexului comercial Expo Market Doraly din Afumați de la antreprenorul Gheorghe Iaciu și foști bancheri HSBC, la un preț de 90 de milioane de euro susținut printr-o majorare de capital.

EXCLUSIV FOTO Doi investitori azeri, cu legături în politică și în gigantul petrolier al Azerbaidjanului, pregătesc livrarea unui ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului. Vânzarea, asigurată de un fost ministru român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Doi investitori azeri, cu legături în politică și în gigantul petrolier al Azerbaidjanului, pregătesc livrarea unui ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului. Vânzarea, asigurată de un fost ministru român

WDP a finalizat investiții de 53 de milioane de euro în România în 2023, reprezentând depozite pentru Pirelli în Slatina, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, pentru Ursus Breweries, cu o suprafață de 5.216 metri pătrați, și pentru epantofi și Kitchen Shop/Lecom în Ștefăneștii de Jos, în suprafață cumulată de peste 47.000 de metri pătrați.

WDP este angrenat în dezvoltarea de depozite cu o suprafață totală de circa 123.000 de metri pătrați în România, ce trebuie livrate anul acesta către clienți precum Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson și Ekut și care presupun investiții cumulate de 94 de milioane de euro. Noile depozite vor fi amplasate în Almaj, Sibiu, Slatina, Timișoara, Ariceștii Rahtivani și Târgu Lăpuș. Dezvoltatorul mai dispune de circa 680 de hectare de teren în România pentru dezvoltări viitoare.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Ungaria a adaptat la noile condiții de piață un proiect cu apartamente premium pregătit pe malul lacului Tei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Ungaria a adaptat la noile condiții de piață un proiect cu apartamente premium pregătit pe malul lacului Tei

Cele 69 de proprietăți funcționale deținute de WDP în România au generat venituri nete din închiriere în valoare de circa 67 de milioane de euro în 2023, cu 5% peste încasările din 2022. Acestea au o suprafață cumulată de 1,6 milioane de metri pătrați, ce plasează dezvoltatorul pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de spații industrial-logistice din România, după liderul CTP.

Valoarea portofoliului local al WDP a fost calculată la 1,12 miliarde de euro și reprezintă 18% din întregul portofoliu al grupului belgian, concentrat în Olanda și Belgia.

Stocul modern de spații industriale și logistice din România a ajuns la 7,1 milioane de metri pătrați anul trecut, ceea ce reprezintă a treia cea mai mare piață dintre 13 cele mai mari economii din zona Europei Centrale și de Est, iar dezvoltatorii au în construcție încă peste 500.000 de metri pătrați de spații moderne, potrivit unui raport realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
globalworth
global vision
wdp