EXCLUSIV FOTO Cel mai mare teren vândut anul acesta: Andrei Ceaușescu cumpără de la americano-israelieni pentru o amplă dezvoltare

EXCLUSIV FOTO Cel mai mare teren vândut anul acesta: Andrei Ceaușescu cumpără de la americano-israelieni pentru o amplă dezvoltare

Amplasamentul terenului cumpărat de Andrei Ceaușescu de la grupul NCH

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris astăzi, 02:48

Omul de afaceri Andrei Ceaușescu, dezvoltatorul a circa 2.000 de apartamente sub brandul Sun Park în Sectoarele 3 și 4 ale capitalei, a cumpărat de la grupul de investitori americano-israelieni NCH un teren de 64 de hectare din zona Giulești Sârbi a Bucureștiului, pentru a realiza în loc o dezvoltare urbană verde cu funcționalități mixte, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Aceasta este cea mai mare suprafață de teren tranzacționată anul acesta și una dintre cele mai mari semnate în ultimii ani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul cumpărătorului este unul pe termen lung, ce vizează realizarea unei dezvoltări urbane verzi cu un mix între zonă de agrement, parc, campus universitar, clinici medicale de recuperare și bază sportivă, potrivit surselor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Gigant german cu active de peste 15 miliarde euro confirmă - ia în calcul România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigant german cu active de peste 15 miliarde euro confirmă - ia în calcul România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii



Terenul cumpărat de Ceaușescu este notat cu V3, adică spațiu verde pentru agrement, care permite un Coeficient de Utilizare a Terenului de 0,35 și construcții de genul bazelor de agrement, parcurilor de distracții, complexe și baze sportive, a căror înălțime nu poate depăși două etaje.


Terenul va fi traversat și de viitorul Drum Radial 3 Giulești Expres, care va face legătura între București și localitățile Chitila, Dragomirești-Vale și Săbăreni.

FOTO Perla Harghitei investește aproape 3 milioane euro într-un nou sediu CITEȘTE ȘI FOTO Perla Harghitei investește aproape 3 milioane euro într-un nou sediu

În trecut, pe acest teren a funcționat una dintre Cooperativele Agricole de Producție (CAP) Chiajna.

Prima jumătate a lui 2024 a fost marcată pe piața terenurilor mai degrabă de finalizarea unor tranzacții mari începute cu mult timp în urmă decât de inițierea de noi negocieri, în contextul unui interes destul de limitat al investitorilor pentru achiziții de terenuri, potrivit brokerilor Colliers. Retailul și sectorul rezidențial au rămas principalii factori de creștere pe piață.

Totuși, s-a identificat și o tendință de intensificare a interesului speculativ, manifestat de cumpărători care urmăresc să achiziționeze terenuri valoroase cu potențial pe termen lung, la prețuri atractive, fie anticipând creșterea prețurilor în următorii ani, fie așteptând o etapă favorabilă a pieței.

EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, cumpără o fostă fabrică pentru un proiect de amploare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, cumpără o fostă fabrică pentru un proiect de amploare

Unele din cele mai semnificative tranzacții din prima parte a anului au implicat vânzarea a două terenuri deținute de CPI Property Group: fosta platformă industrială Rocar, cumpărată de One United Properties, și un teren de 6 hectare în Sisești, cumpărat de Prima Development Group.

Cine este cumpărătorul

Ceaușescu a fost autorizat încă din 2022 să construiască un ansamblu rezidențial cu circa 600 de apartamente premium în cartierul bucureștean Pipera, o zonă în plină dezvoltare imobiliară, care a atras deja investitori precum Sorin Crețeanu, Gabriel Popoviciu și One United Properties. Deocamdată, proiectul nu a fost început.

VIDEO Construcția celui mai înalt zgârie-nori din lume a fost reluată după o pauză de șapte ani. În proiect este implicată firma fratelui vitreg al lui Osama ben Laden CITEȘTE ȘI VIDEO Construcția celui mai înalt zgârie-nori din lume a fost reluată după o pauză de șapte ani. În proiect este implicată firma fratelui vitreg al lui Osama ben Laden

Investitorul are în curs de finalizare ansamblul Sun Royal View, amplasat pe o parte din fosta fabrica de pâine Vel Pitar din cartierul Berceni, care cuprinde 275 de apartamente. De asemenea, construiește un bloc cu 300 de apartamente lângă complexul Auchan Titan, zonă în care se concentrează majoritatea investițiilor sale.

În paralel cu proiectele din Capitală, Ceaușescu pregătește alte 3 ansambluri cu un total de peste 500 de case în Balotești, Moara Vlăsiei și Mogoșoaia, pe terenuri cumpărate de la Vista Bank.

EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov

El a mai construit, alături de Dan Șoldea, ansamblul Olimp Sea View din stațiunea Olimp, care are 126 de apartamente.

Printre cele mai noi ansambluri rezidențiale finalizate de Ceaușescu este Berceni Sun Park, cu 320 de apartamente, care face parte din aceeași categorie cu celelalte proiecte ale sale Titan Sun Park 1, 3, 4 și 7, din spatele fostei platforme Policolor, care cuprind un total de 19 blocuri cu 931 de apartamente.

Familia lui Andrei Ceaușescu este și proprietarul restaurantului cu specific italian Gallo Nero.

Cine este vânzătorul

Grupul de investitori americano-israelieni NCH a fost fondat în 1993 de George Rohr și Moris Tabacinic, iar afacerile sale din România sunt coordonate de Siminel Andrei din 1994, după ce acesta și-a definitivat studiile în America.

În România, grupul, care activează, cu precădere, prin vehiculul Broadhurst Investment, deține, printre altele, spațiile comerciale ale Romarta și Metex, producătorul de becuri Romlux Târgoviște și Libra Internet Bank.

EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Israel vizează extinderea afacerii de arhivare de documente din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Israel vizează extinderea afacerii de arhivare de documente din România

După ce, în perioada 1997 – 2000, grupul NCH Capital a fost unul dintre cei mai activi cumpărători de fabrici din România, din 2006 a început să acumuleze și suprafețe importante de teren agricol în Rusia, Ucraina și România, ajungând la un portofoliu de 640.000 de hectare și 1,5 miliarde de dolari investiți în proiecte din sectorul agricol în Europa de Est.

În România, NCH a realizat 27 de exit-uri importante din companiile deținute, la care se adaugă 873 de tranzacții de exit mai mici, dar de peste 50.000 euro fiecare. Cel mai recent, a vândut producătorul de panificație Vel Pitar grupului mexican Bimbo, într-o tranzacție de aproape 200 de milioane de euro.

Investitorul este artizanul unor tranzacții de răsunet și în piața imobiliară, realizate în perioada de dinainte de criza din 2008 și a căror valoare depășește 500 milioane de euro.

Printre cele mai scumpe active vândute de fondurile NCH se numără rețeaua de magazine Winmarkt, vândută pentru 183 milioane euro în martie 2008, terenul UMEB, pe care acum se află AFI Cotroceni, vândut, în etape, pentru 101,8 milioane euro, terenul fostei fabrici Electroaparataj vândut cu 60 milioane euro, terenurile Tricodava și Electrotehnica, vândute pentru 42 milioane euro, respectiv 30 milioane euro. Compania a vândut terenul de 13,7 hectare, ce a aparținut fabricii Anticorosiv, pe care s-a construit al doilea magazin IKEA, într-o tranzacție de circa 19 milioane de euro.

Fondurile NCH au fost, în trecut, printre cei mai activi cumpărători din România. Broadhurst a fost cel mai mare investitor de pe Bursă în perioada 1997 - 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei ceausescu
nch