GRAFICE Băncile scad accelerat dobânzile la depozite, dar au scumpit unele credite

GRAFICE Băncile scad accelerat dobânzile la depozite, dar au scumpit unele credite
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris astăzi, 02:46

Băncile au transpus în mare parte scăderea dobânzii cheie în dobânzile plătite clienților pentru depozitele la termen. Creditele s-au ieftinit însă mult mai puțin și, în august, cele acordate populației chiar s-au scumpit, relevă datele analizate de Profit.ro.

BNR a redus cu 0,5 rata cheie în această vară, de la 7% la 6,5%, după două reduceri de 0,25 pp în iulie și august. Rata facilității de depozit, la care s-au aliniat dobânzile din piața interbancară, în contextul excesului mare de lichiditate, a scăzut de la 6% la 5,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Cea mai mare bancă din Europa declanșează restructurarea CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Europa declanșează restructurarea
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cum au reacționat băncile la relaxarea politicii monetare? Au scăzut dobânzile la depozite, dar mai puțin pe cele la credite.

Rata medie de dobândă pentru depozitele noi la termen a scăzut de la 5,32% în iunie, la 5,14% în iulie și 4,97% în august. Este cel mai redus nivel al dobânzii la depozite de după martie 2022 și pentru prima dată când acesta scade sub 5% după februarie 2022.

FOTO Proprietarul Zara extinde în România brandul cu prețuri mici Lefties CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Zara extinde în România brandul cu prețuri mici Lefties

Băncile au plătit și peste 7,3% pentru a atrage depozite al termen în octombrie 2022, forțate de un deficit de lichiditate la acel moment, respectiv de dobânzile mari din piața interbancară.

Rata reală la depozite, calculată ex post, a fost (ușor) negativă pentru a doua lună la rând, după două luni în care devenise pozitivă, lucru foarte rar după criza financiară.

GRAFIC Populațiile de animale sălbatice de pe Pământ au scăzut cu o rată catastrofală CITEȘTE ȘI GRAFIC Populațiile de animale sălbatice de pe Pământ au scăzut cu o rată catastrofală

Pentru depozitele în sold, rata medie de dobândă a scăzut de la 5,61% în iunie, la 5,37% în august. Aceasta va scădea în continuare, pe măsură ce depozitele scadente vor fi reînnoite.

Băncile au redus mult mai puțin dobânda medie la creditele noi în lei. De la 8,04% în iunie, rata a scăzut la 7,94% în iulie și apoi a urcat la 7,96% în august.

În cazul creditelor noi acordate populației, dobânda a urcat de la 7,9% în iulie la 8% în august.

VIDEO Imaginile momentului în care o mașină \ CITEȘTE ȘI VIDEO Imaginile momentului în care o mașină "a zburat" de pe șosea căzând în Pasajul Lujerului

Dobânzile efective (DAE), care includ și comisioanele, au crescut de la 10,23% la 10,8% pentru creditele de consum și au stagnat la 7,81% pentru cele ipotecare (în scădere totuși de la 7,93% în iunie).

Pentru creditele ipotecare în sold, cu scadența inițială de peste 5 ani, dobânda medie a scăzut de la 7,46% în iunie, la 7,38% în iulie și la 7,34% în august. Aceste rate, care nu sunt direct comparabile cu DAE la creditele noi, au fost trase în jos de scăderea ROBOR.

În cazul ipotecarelor noi, scăderea dobânzilor poate veni din reducerea IRCC, care se face cu întârziere (prima vine abia la începutul anului viitor) sau din scăderea ratelor practicate la creditele cu dobândă fixă, în condițiile în care marjele la credite au puțin loc de scădere. De notat că de la 1 octombrie a crescut ușor IRCC.

VIDEO Rafael Nadal și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist CITEȘTE ȘI VIDEO Rafael Nadal și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist

Scumpirea creditelor de consum vine în contextul în care volumul împrumuturilor noi a încetinit în august, după o lună iulie foarte bună pentru bănci.

Creditele noi în lei acordate firmelor nefinanciare s-au ieftinit pe parcursul ultimelor luni de vară, de la 8,14% în iunie, la 8% în iulie și 7,84% în august, la cel mai redus nivel de după iunie 2022. Creditele acordate firmelor folosesc încă ratele ROBOR ca referință și se pot actualiza și mai des de trei luni – spre exemplu în funcție de ROBOR la 1 lună, astfel încât surprind mai bine variațiile din piața interbancară.

Rata medie ROBOR la 3 luni a scăzut de la 6,03% în iunie, la 5,85% în iulie și la 5,63% în august (apoi la 5,5% în septembrie).

INFOGRAFICE Investițiile străine directe în imobiliar și construcții cresc puternic în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Investițiile străine directe în imobiliar și construcții cresc puternic în România

În cazul tranzacțiilor interbancare efective, rata medie de dobândă, pe baza căreia se calculează IRCC, a scăzut de la 5,99% în iunie, la 5,82% în iulie și la 5,6% în august.

Marja de câștig a băncilor, calculată pentru afacerile în sold, a rămas relativ constantă, la 3,27 puncte procentuale, în timp ce cea pentru afacerile noi a urcat cu 0,2 pp la 2,99%..

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Proiectul PSD privind avansul care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar. Limită de avans, chiar și cu asigurare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Proiectul PSD privind avansul care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar. Limită de avans, chiar și cu asigurare

În funcție de ROBOR de 3 luni, marja medie a crescut de la 2% la 2,3% în ultimele două luni.

Dobânda medie la depozitele noi în euro a scăzut foarte ușor (5 puncte de bază) în august față de iulie, și cu 13 puncte de bază față de iunie.

SURPRIZĂ Tranzacție: Companie având în spate gigantul Goldman Sachs vinde creditorilor parcuri fotovoltaice din România pe 1 euro, ștergând datorii de 100 milioane dolari. Printre firmele vândute, una ce a încasat despăgubiri de la stat CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Tranzacție: Companie având în spate gigantul Goldman Sachs vinde creditorilor parcuri fotovoltaice din România pe 1 euro, ștergând datorii de 100 milioane dolari. Printre firmele vândute, una ce a încasat despăgubiri de la stat

Dobânda la dolari a urcat în august de la 3,48% la 3,8%.

Creditele noi în euro s-au ieftinit la 5,95%, de la 6,09% în iulie și 6,57% în iunie și redevin atractive pentru firme. În cazul creditelor ipotecare în euro aflate în sold, dobânda medie a scăzut de la 7,75% în iunie la 7,62% în august și a rămas relativ constantă față de luna precedentă.

Atât Banca Centrală Europeană, cât și Rezerva Federală a SUA au început o scadă dobânzile, cu o mișcare de 0,25 pp, respectiv 0,5 pp la ședințele din septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie
dobanda cheie
robor
ircc