EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, cumpără o fostă fabrică pentru un proiect de amploare

EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, cumpără o fostă fabrică pentru un proiect de amploare

SURSA FOTO: arkablue.ro

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris astăzi, 03:22

Omul de afaceri Romeo Pomponiu (71 de ani), proprietarul rețelei de magazine Steilmann, a cumpărat de la cetățeanul german Sever Belu (79 de ani) o fostă hală de producție, lipită de proprietatea sa din spatele metroului Pipera. Unificarea celor două proprietăți oferă potențial pentru un ansamblu rezidențial de amploare, pentru care au și fost începute avizările, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma lui Romeo Pomponiu, Anteco, a cumpărat de la compania Belu Form Prod, specializată în producția de utilaje, un teren cu o suprafață de circa 8.300 de metri pătrați pe care există din 2006 o hală de producție și o magazie, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Tranzacția a fost încheiată, recent, la un preț de 6,5 milioane euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu CITEȘTE ȘI Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În hala de producție mai funcționa producătorul de matrițe pentru mase plastice Arna Mould.

Proprietatea achiziționată de Pomponiu are deschidere la strada Fabrica de Glucoză, pe care sunt anunțate cinci proiecte rezidențiale majore dezvoltate de Sorin Crețeanu, Gabriel Popoviciu, Ștefan Kopanyi și One United Properties, cu un total de circa 3.200 de apartamente.

FOTO Compania spaniolă Homing Properties investește circa 35 de milioane de euro în dezvoltarea unui complex de vile de lux în Pipera CITEȘTE ȘI FOTO Compania spaniolă Homing Properties investește circa 35 de milioane de euro în dezvoltarea unui complex de vile de lux în Pipera

Înainte de a vinde proprietatea, Sever Belu a obținut de la Primăria Sectorului 2 un certificat de urbanism al cărui scop este desființarea parțială, consolidarea și extinderea cu un corp nou rezultând un ansamblu de locuințe colective cu accente de înălțime de până la 11 etaje.

Și Pomponiu a obținut anul acesta de la administrația locală un prim document care permite schimbarea funcționalității proiectului pe care îl are în avizare de mai mulți ani pe un teren de circa 12.000 de metri pătrați din zona de afaceri Pipera, teren lipit de noua proprietate achiziționată.


EXCLUSIV FOTO Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, cumpără o fostă fabrică pentru un proiect de amploare

Noul plan al antreprenorului vizează construirea unui imobil de locuințe colective cu servicii complementare, precum sală de activități sportive, parcaje la sol și subteran, birouri, servicii comerciale și alimentație publică cu o înălțime de 14 etaje.

EXCLUSIV FOTO Globalworth și-a vândut unui om de afaceri român singurul proiect de locuințe de lux CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Globalworth și-a vândut unui om de afaceri român singurul proiect de locuințe de lux

Omul de afaceri a obținut încă din 2020 autorizație pentru desființarea halelor existente pe teren, însă nu a început demersurile de demolare până acum.

Planul anterior al acestuia, prezentat în premieră de Profit.ro, propunea doar construirea unui turn de birouri cu 14 etaje. La acel moment, Romeo Pomponiu a declarat, pentru Profit.ro, că este în discuții avansate cu diverși investitori și că urmează să decidă dacă vinde proiectul sau intră într-un parteneriat de dezvoltare. Printre investitorii în discuție era și Globalworth, care a dezvoltat în vecinătate complexul Globalworth Campus, sediul Amazon și unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare dezvoltate Globalworth în cartierul de afaceri Pipera.

Sursele Profit.ro spun că intenția actuală a omului de afaceri este să dezvolte el proiectul rezidențial.

CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, a lansat cel mai mare terminal al rețelei sale din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, a lansat cel mai mare terminal al rețelei sale din România

Contactat de Profit.ro pentru detalii despre noul plan, Romeo Pomponiu nu a răspuns până la publicarea acestui articol.


O parte din terenul din Pipera a aparținut fostei fabrici IPRS Băneasa SA. A fost cumpărat de Romeo Pomponiu de la AVAS, în 2006, la un preț de 3 milioane de dolari, dublu față de prețul de pornire al licitației. Restul proprietății a aparținut fostei Întreprinderi de Calculatoare Electronice (I.C.E.) Felix, ale cărei active au fost înstrăinate în perioada 2006-2008, potrivit informațiilor transmise anterior către Profit.ro de Florian-Daniel Geantă, președintele AAAS. Și hala Belu Form Prod făcuse parte din I.C.E. Felix.

FOTO One United aduce în România un jucător-cheie în sectorul ospitalității. Brand care gestionează unele dintre cele mai renumite locații de dining și entertainment din Paris și din lume CITEȘTE ȘI FOTO One United aduce în România un jucător-cheie în sectorul ospitalității. Brand care gestionează unele dintre cele mai renumite locații de dining și entertainment din Paris și din lume

Un lot de circa 30.000 de metri pătrați din fosta fabrică de calculatoare, amplasat chiar în spatele stației de metrou Pipera, a fost preluat de distribuitorul de medicamente Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, și vândut în vara anului 2014 companiei Globalworth, fondată de Ioannis Papalekas, la un preț de 14,3 milioane de euro.

Terenul lui Romeo Pomponiu este chiar în spatele celui achiziționat de Globalworth, companie care domină imobiliar această zonă și care este cel mai mare proprietar de spații pentru birouri din România.

Profilul de investitor al lui Romeo Pomponiu indică mai mult spre vânzarea terenului, în contextul în care, până acum, nu a dezvoltat alte proiecte imobiliare.

EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov

Romeo Pomponiu este cunoscut în mediul de afaceri ca proprietar al rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann. Rețeaua de magazine Steilmann România, unul dintre primii jucători care au pătruns pe piața locală după 1989, adus atunci de retailerul german Steilmann, a ieșit în 2023 din insolvență și a revenit fără datorii în circuitul economic, după parcurgerea unui program de reorganizare care a presupus inclusiv restrângerea drastică a numărului de unități, arată datele Profit.ro.

Romeo Pomponie a achiziționat, recent, titluri de stat în valoare de 324 milioane lei la precedenta ediție a programului Fidelis.

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București.

Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Textile Dacia, Laromet, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, Helitube, fabrica de bere Grivița și fabrica de mobilă Artemob.

Numărul locuințelor finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an a fost mai mic cu aproximativ 23%, comparativ cu rezultatul înregistrat în prima jumătate a lui 2023.

Un investitor chinez pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu înălțimi de până la 14 etaje pe malul lacului Fundeni CITEȘTE ȘI Un investitor chinez pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu înălțimi de până la 14 etaje pe malul lacului Fundeni

Compania de consultanță imobiliară SVN România a estimat că în 2024 ar putea fi livrate aproximativ 17.500 de locuințe noi în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de dezvoltare, un rezultat care, dacă s-ar înregistra, ar marca o scădere de circa 16,5% față de volumul de livrări înregistrat în 2023.

În același timp, numărul caselor și apartamentelor vândute în București și împrejurimi în primele opt luni din acest an este în creștere cu aproape 19% față de perioada similară a anului anterior.

„Suprafața autorizată spre construire în proiecte rezidențiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în București, într-un context de creștere anuală a numărului de locuințe vândute cu peste 25% în primele șase luni din acest an. Scăderea numărului de locuințe noi finalizate pe o perioadă de mai mulți ani, coroborată cu creșterea tranzacțiilor, va duce la o creștere semnificativă de prețuri, Cluj – Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piața rezidențială din București trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă această situație nu se va menține dacă parametrii actuali ai pieței rămân neschimbați”, consideră Victor Vremera, COO SVN Romania.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
romeo pomponiu
steilmann
sever belu
belu form prod