Continuă discuțiile pentru ieșirea din România a Fondului suveran al statului Singapore, cu active de două ori mai valoroase ca PIB-ul. Profit.ro a anunțat că CTP și Lions`s Head sunt în cursa pentru P3 Bucharest, cea mai mare tranzacție pe sectorul logistic local

Continuă discuțiile pentru ieșirea din România a Fondului suveran al statului Singapore, cu active de două ori mai valoroase ca PIB-ul. Profit.ro a anunțat că CTP și Lions`s Head sunt în cursa pentru P3 Bucharest, cea mai mare tranzacție pe sectorul logistic local

P3 Bucharest A1

scris ieri, 23:30

Continuă discuțiile derulate de dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține în România proprietăți în valoare de peste 2,2 miliarde de euro, și fondul de investiții Lion’s Head Investments, susținut de cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud, cu compania P3 în vederea achiziției parcului logistic P3 Bucharest A1, mișcare anunțată din toamnă de Profit.ro. Miza tranzacției, care este de așteptat să depășească 270 de milioane de euro, este locul 3 pe piața spațiilor de depozitare.

Platforma internațională P3 a fost cumpărată în 2016 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de peste două ori mai valoroase decât PIB-ul României, contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un hotel cu 10 etaje s-a prăbușit în Argentina CITEȘTE ȘI VIDEO Un hotel cu 10 etaje s-a prăbușit în Argentina

Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului de la acea vreme a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro.

În România, P3 deține P3 Bucharest A1, care are o suprafață de 380.000 de metri pătrați și acces la autostrada A1. Acesta cuprinde 14 depozite și un teren care permite construirea a încă 100.000 de metri pătrați de spații logistice. Parcul are și spații de cazare pentru muncitori, cu o capacitate de 252 de paturi, și un restaurant pentru 200 de persoane.

În contabilitatea P3, parcul este evaluat la circa 252 de milioane de euro și generează anual venituri din chirii în valoare de circa 23 de milioane de euro de la clienți precum Carrefour, Emag, Altex, Gebrüder Weiss, Interbrands, Elit și Agricover.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3

O caracteristică definitorie a fondului suveran din Singapore este faptul că se dezvoltă exclusiv pe capitalul propriu, motiv pentru care, imediat după achiziția P3, a rambursat toate creditele companiei, inclusiv cele din România. Totuși, de mai mulți ani, investitorii sunt interesați să vândă activele din România, în principal din cauza portofoliului local de mici dimensiuni, comparativ cu celelalte piețe pe care P3 este activ.

P3 a primit oferte de la 4 jucători interesați de achiziția parcului din vestul Bucureștiului, iar acum a intrat în discuții co-exclusive cu doi dintre ei, cu planul de a alege un cumpărător până la finalul acestui an. Tranzacția, evaluată de sursele Profit.ro la circa 270 de milioane de euro, are șanse să devină cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul industrial al pieței imobiliare locale.

Cei doi concurenți intrați în cursa pentru achiziția P3 sunt liderul sectorului, CTP, și fondul de investiții Lion’s Head Investments, care s-a lansat recent și pe sectorul logistic.

EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro

Dacă P3 va alege oferta CTP, atunci portofoliul dezvoltatorului imobiliar va crește la peste 3,3 milioane de metri pătrați și aproape va atinge pragul de 50% din piața românească de spații industrial/logistice, care cumulează o suprafață de aproximativ 7,13 milioane de metri pătrați.

Dacă alege oferta Lion’s Head Investments, fondul de investiții va intra pe acest sector direct pe locul trei, după CTP și WDP, așa cum se poate vedea în infograficul de la finalul articolului.

EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață

Tranzacția echivalează și cu ieșirea de pe piața românească a unui jucător important precum GIC, care administrează active în valoare de peste 800 de miliarde de dolari, pentru cei 5,9 milioane de locuitori ai statului Singapore, ceea ce îl plasează pe locul șapte într-un top al celor mai mari fonduri suverane din lume, realizat de Sovereign Wealth Fund Institute.

Sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare românești a generat deja anul acesta cele mai mari două tranzacții. Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții industriale din România și cea mai mare de la vânzarea P3 Bucharest către GIC în 2016.

A doua cea mai valoroasă tranzacție din an a reprezentat achiziția de către WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații de depozitare din România, a 3 parcuri logistice din Chitila, Constanța și Târgu Mureș de la dezvoltatorii Globalworth și Global Vision pentru 110 milioane de euro.

Cine sunt cei doi cumpărători interesați

CTP a fost fondată în 1998 de Remon Vos, Eddy Maas și Johan Brakema. În 2019, Remon Vos a devenit unicul acționar al CTP și în 2021 a listat compania la bursa din Amsterdam unde a ajuns la o capitalizare de 7 miliarde de euro. Participația de circa 73% pe care o mai deține în cadrul CTP i-a conferit lui Remon Vos locul 5 în topul celor mai bogați olandezi, cu o avere estimată la 4,4 miliarde de euro de publicația Quote 500.

EXCLUSIV Familia Dobra a îndeplinit condițiile pentru vânzarea către Kaufland și Lidl a unei părți din terenul fostei fabrici Energomontaj. Pregătește și un complex comercial în Ciolpani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Dobra a îndeplinit condițiile pentru vânzarea către Kaufland și Lidl a unei părți din terenul fostei fabrici Energomontaj. Pregătește și un complex comercial în Ciolpani

În România, CTP deține parcuri industriale și logistice cu o suprafață totală de 2,96 milioane de metri pătrați, echivalentul a 24% din volumul total gestionat de companie la nivel european. Valoarea proprietăților deținute de grup în România se ridică la 2,2 miliarde de euro și reprezintă 15% din valoarea întregului portofoliu CTP, având a doua cea mai mare pondere după Cehia.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 12,6 milioane de metri pătrați de spații în zece țări.

EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro

Fondul de investiții Lion’s Head Investments a fost format în 2018 printr-un parteneriat între cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud – Old Mutual și cea mai mare agenție imobiliară din Bulgaria – AG Capital.

Lion’s Head Investments a finalizat în 2019 prima sa tranzacție în România prin achiziția complexului de birouri Oregon Park din București (cel mai mare sediul al Oracle din România), de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, la un preț de peste 170 de milioane de euro. În 2019 aceasta a fost considerată a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale, fiind depășită doar de achiziția complexului de birouri The Bridge de către frații Pavăl la un preț de circa 200 de milioane de euro. Între timp, AFI Europe a cumpărat portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle într-o tranzacție de peste 300 de milioane de euro, care a devenit cea mai mare realizată vreodată în România.

La începutul anului trecut, International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, a oferit Lion’s Head Investments un credit în valoare de 150 de milioane de euro pentru achiziții și dezvoltare pe zona logistică.

După ce a cumpărat un portofoliu de parcuri logistice în Bulgaria, investitorul a anunțat că în România se uită tot la partea de logistică și industrial pentru perioada următoare.

EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe

Portofoliul curent al Lion’s Head Investments cuprinde 6 proprietăți în suprafață totală de 445.000 de metri pătrați cu o valoare de 440 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gic
p3
ctp
lion`s head