Un startup care utilizează blockchain pentru a preveni furtul drepturilor de autor de către AI este evaluat la peste 2 miliarde dolari după o nouă finanțare

Un startup care utilizează blockchain pentru a preveni furtul drepturilor de autor de către AI este evaluat la peste 2 miliarde dolari după o nouă finanțare
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2024

Startupul Story din San-Francisco a strâns fonduri de 80 de milioane de dolari pentru un blockchain conceput pentru a împiedica producătorii de inteligență artificială precum OpenAI să preia proprietatea intelectuală a creatorilor fără permisiune, transmite CNBC.

Runda evaluează compania veche de doi ani la 2,25 miliarde de dolari, au declarat pentru CNBC surse care cunosc cu problema.

Urmărește-ne și pe Google News
Nvidia, dată în judecată pentru antrenarea AI-ul cu filmările YouTube CITEȘTE ȘI Nvidia, dată în judecată pentru antrenarea AI-ul cu filmările YouTube
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sursele au preferat să nu fie numite deoarece informațiile nu au fost făcute publice.

Story a spus că a strâns fondurile într-o rundă de Seria B - de obicei a treia rundă majoră de finanțare în călătoria de creștere a unui startup privat și Seria A - condusă de Andreessen Horowitz, care este cunoscută și sub numele de a16z, scrie News.ro.

De asemenea, au investit firma de capital de risc axată pe criptomonede Polychain și Brevan Howard, fondul de investiții al managerului de fonduri speculative al miliardarului britanic Alan Howard.

Construirea unui ”legoland IP”

Un blockchain este o bază de date distribuită care menține o înregistrare imuabilă a activității. Este tehnologia care stă la baza criptomonedelor, cum ar fi bitcoin și eter.

Story acționează ca o rețea blockchain care le permite creatorilor să demonstreze că au realizat o bucată de conținut și că sunt proprietarii proprietății intelectuale prin stocarea IP-ului lor pe platformă.

Tehnologia firmei lucrează pentru a proteja IP-ul persoanelor și entităților prin încorporarea termenilor asociați cu aceasta, cum ar fi taxele de licență și acordurile de partajare a redevențelor, în contractele inteligente.

Contractele inteligente sunt contracte digitale stocate pe un blockchain care se execută automat odată ce un anumit set de termeni este îndeplinit. Acest lucru face ca IP-ul deținătorilor de drepturi de autor să fie ”programabil”, a explicat SY Lee, cofondatorul și CEO al Story, pentru CNBC, deoarece stabilește reguli pentru modul în care conținutul lor poate fi utilizat și prețul de plătit pentru reproducerea sau remixarea lucrărilor lor.

Dolarul pierde teren și ridică euro la cel mai mare nivel din ultimul an CITEȘTE ȘI Dolarul pierde teren și ridică euro la cel mai mare nivel din ultimul an

Avantajul acestui lucru, a spus Lee, este că elimină efectiv intermediarii implicați în mod obișnuit în disputele privind furtul drepturilor de autor în peisajul media.

”Acum s-a transformat din IP în IP Lego. Acum, nu trebuie să treci prin avocați. Nu trebuie să treceți prin agenți. Nu trebuie să faceți această negociere foarte lungă de dezvoltare a afacerii. Pur și simplu încorporezi termenii de acordare a licenței și de partajare a redevențelor în contracte mici”, a spus Lee pentru CNBC.

Story face bani prin perceperea unei taxe de rețea pentru orice acțiune care are loc în rețeaua sa. Un exemplu de firmă care folosește Story este Ablo, un instrument de inteligență artificială care permite utilizatorilor să-și creeze propriile articole de modă personalizate folosind modele de la mărci precum firma de îmbrăcăminte de designer francez Balmain și casa de modă de lux italiană Dolce și Gabbana.

Mărcile sunt compensate pentru utilizarea de către ei a IP-ului designerilor de modă prin diferite acorduri de licențiere și de partajare a veniturilor respective.

Combaterea furtului de drepturi de autor prin AI

Story încearcă acum să abordeze în timp util o problemă cu tehnologia sa - furtul de media protejate prin drepturi de autor pe internet de către modele puternice de AI generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI.

Aceste modele, care alimentează mulți chatbot AI care sunt din ce în ce mai folosiți ca alternativă la căutare, necesită cantități uriașe de date de instruire pentru a permite sistemelor lor să producă răspunsuri avansate și informative la întrebările utilizatorilor. Dar datele care intră în alimentarea acestor modele AI provin adesea din surse în care există restricții privind drepturile de autor.

New York Times a intentat anul trecut un proces pentru drepturi de autor Microsoft și OpenAI, prin care solicită despăgubiri pentru abuzul asupra proprietății intelectuale a ziarului.

În proces, Times a inclus câteva exemple de cazuri în care GPT-4 a produs versiuni modificate ale materialelor publicate inițial de ziar.

Companiile mari de tehnologie precum Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI și ar avea dreptul la un pachet de 49% din firmă, ”îți fură în esență IP-ul în scopuri de instruire și, de fapt, captează toate avantajele”, a spus Lee.

Într-o moțiune de respingere a unei părți a procesului introdus de Times în martie, Microsoft a spus că astfel de afirmații erau ”nefondate” și că procesul a prezentat o narațiune falsă ”a futurologiei apocalipsei”.

Casa care a găzduit clubul în care membrii formației Beatles și-au început cariera, la închiriere pe Airbnb CITEȘTE ȘI Casa care a găzduit clubul în care membrii formației Beatles și-au început cariera, la închiriere pe Airbnb

Conținutul folosit pentru instruirea acestor modele, au susținut avocații Microsoft, ”nu înlocuiește piața pentru lucrări, ci învață limbajul modelelor”.

Microsoft nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC cu privire la comentariile lui Lee.

Este nevoie de o IP bună pentru a antrena astfel de modele de inteligență artificială, a spus Lee de la Story pentru CNBC, dar a adăugat că firmele de inteligență artificială riscă să piardă pe termen lung dacă nu compensează în mod adecvat editorii și creatorii de la care își aprovizionează acele vaste date IP.

”Aveți nevoie de o IP excelentă pentru a avea o creștere durabilă în AI. Fără date grozave create de oameni, modelele AI nu vor fi capabile să se antreneze și să se perfecționeze”, a spus Lee.

Nu multe startup-uri proiectează tehnologie concepută special pentru a combate furtul IP de către AI.

Un proiect de la Universitatea din Chicago, numit Glaze, oferă artiștilor o aplicație gratuită pentru a combate furtul IP-ului lor de către instrumente AI cu tehnologie care aduce modificări subtile operelor de artă concepute pentru a perturba capacitatea modelelor AI de a citi date despre operele de artă și imită stilul operei de artă și artistul acesteia.

CONFIRMARE Operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Portugalia, lide­r al comerțului alimentar din Polonia, amână intrarea în România și alege în schimb Slovacia CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Portugalia, lide­r al comerțului alimentar din Polonia, amână intrarea în România și alege în schimb Slovacia

Story, care a fost fondată în 2022, intenționează să folosească banii noi pentru a-și construi infrastructura de rețea IP și pentru a integra mai mulți parteneri dezvoltatori. Compania are deja peste 200 de dezvoltatori care folosesc platforma sa pentru a permite crearea de conținut folosind IP programabil.

Lee a adăugat: ”Există o renaștere digitală uriașă și uimitoare, care face pe toată lumea un creator sau un studio, dar, în același timp, dacă nimeni nu compensează cu adevărat și nu obține efectiv IP-ul monetizat corect, este o acțiune sinucigașă pentru AI pe termen lung.”

viewscnt
Afla mai multe despre
blockchain
ai