Fiat oprește producția lui 500 electric, din cauza vânzărilor slabe. „În fabrică e un climat de disperare"

Fiat oprește producția lui 500 electric, din cauza vânzărilor slabe. „În fabrică e un climat de disperare"
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris joi, 18:15

Stellantis a decis să suspende producția lui Fiat 500 în uzina din Italia, unde se produce versiunea electrică, din cauza cererii tot mai slabe. Termenul provizoriu pentru oprirea activității este de 30 de zile, dar angajații se tem și pentru o variantă mai îndelungată.

Fiat 500 electric nu va mai fi produs în următoarele 30 de zile, deoarece dealerii au deja stocuri nevândute, iar cererea s-a apropiat de zero. Decizia a fost anunțată de presa din Italia, care scrie că „în fabrica din Mirafiori este un climat de disperare”. Anunțul oficial a fost trimis de companie către sindicat, anunțând că au fost înștiințați inclusiv furnizorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Una dintre principalele cauze pentru această decizie este încetarea programului de subvenționare a achiziției de mașini electrice din Italia, unde mașina Fiat 500 E își avea principala piață, după ce în restul Europei vânzările au scăzut sistematic în ultimele luni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cea mai mare problemă este că pentru cei circa 3.000 de angajați nu există deocamdată niciun plan, în cazul în care producția nu va mai fi reluată.

Reprezentanții sindicatului din uzina Fiat au spus că se așteptau: „Nu suntem surprinși, dar suntem îngrijorați, pentru că orizontul nu este roz”. Șeful sindicatului a declarat că vrea să aducă din nou Fiat și șefii Stellantis la masa negocierilor pentru a găsi o soluție privind viitorul uzinei.

De ce au frânat vânzările de mașini electrice și ce pretenții au cumpărătorii pentru a se întoarce la ele CITEȘTE ȘI De ce au frânat vânzările de mașini electrice și ce pretenții au cumpărătorii pentru a se întoarce la ele

Stellantis a luat în calcul producția unei versiuni pe benzină a actualului model 500, însă deocamdată informațiile oficiale legate de acest model sunt foarte puține, fiind posibilă inclusiv transferarea proiectului în Polonia, acolo unde a fost produs vechiul model 500 cu benzină, care a fost oprit din producție din cauza intrării în vigoare a noilor norme de siguranță GSR2.

Un automobil echipat cu motorizări mild-hybrid, similar cu celelalte modele de segment B ale Stellantis, ar putea salva vânzările lui Fiat 500, însă timpul necesar pentru dezvoltarea și lansarea în producție este între unu și doi ani. Anterior, Stellantis a anunțat că va face o investiție de 100 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii din Mirafiori, astfel încât Fiat 500 să poată fi echipat cu o baterie mai performantă.

Stellantis a fost criticată de autoritățile italiene pentru faptul că a decis să mute producția unor modele Fiat în afara țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat 500 ev
fabrica stellantis inchisa
productie masini electrice