Noi norme pentru îmbunătățirea securității cibernetice a entităților și rețelelor critice ale UE

Noi norme pentru îmbunătățirea securității cibernetice a entităților și rețelelor critice ale UE
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:14

Comisia Europeană a adoptat primele norme de punere în aplicare privind securitatea cibernetică a entităților și rețelelor critice în temeiul Directivei privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (DirectivaNIS 2), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acest act de punere în aplicare detaliază măsurile de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică, precum și cazurile în care un incident ar trebui considerat semnificativ, iar întreprinderile care furnizează infrastructuri și servicii digitale ar trebui să îl raporteze autorităților naționale. Acesta este un alt pas important în stimularea rezilienței cibernetice a infrastructurii digitale critice a Europei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Grecii au început asfaltarea pe anumite porțiuni la Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Grecii au început asfaltarea pe anumite porțiuni la Autostrada Bucureștiului
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Securitatea cibernetică este unul dintre principalele elemente constitutive ale protecției cetățenilor noștri și a infrastructurii noastre. În peisajul actual al securității cibernetice, este extrem de important să ne intensificăm capacitățile, cerințele de securitate și schimbul rapid de informații cu norme actualizate. Îndemn celelalte state membre să pună în aplicare aceste norme la nivel național cât mai curând posibil pentru a se asigura că serviciile esențiale pentru societățile și economiile noastre sunt sigure din punct de vedere cibernetic", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Regulamentul de punere în aplicare adoptat astăzi se va aplica unor categorii specifice de întreprinderi care furnizează servicii digitale, cum ar fi furnizorii de servicii de cloud computing, furnizorii de servicii de centre de date, piețele online, motoarele de căutare online și platformele de rețele sociale, pentru a numi doar câteva. Pentru fiecare categorie de furnizori de servicii, actul de punere în aplicare specifică momentul în care un incident este considerat semnificativ, cui trebuie raportat și în ce interval de timp, scrie Agerpres.

Adoptarea regulamentului de punere în aplicare coincide cu termenul până la care statele membre trebuie să transpună Directiva NIS2 în legislația națională. Începând de mâine, 18 octombrie 2024, toate statele membre trebuie să aplice măsurile necesare pentru a se conforma normelor de securitate cibernetică NIS2, inclusiv măsuri de supraveghere și de asigurare a respectării normelor.

Regulamentul de punere în aplicare va fi publicat în Jurnalul Oficial în timp util și va intra în vigoare după 20 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
securitate cibernetica