Restricțiile SUA privind exporturile de cipuri AI pun în pericol veniturile Nvidia

Restricțiile SUA privind exporturile de cipuri AI pun în pericol veniturile Nvidia
scris ieri, 15:41

Nvidia se confruntă cu o amenințare semnificativă la adresa veniturilor sale, ca urmare a noilor restricții de export impuse de SUA asupra cipurilor de inteligență artificială (AI), măsuri concepute pentru a limita distribuirea globală a acestor procesoare de top, au declarat luni analiști și investitori, transmite Reuters.

Noile reglementări, considerate printre cele mai dure implementate de administrația Biden, restricționează exporturile de cipuri AI către majoritatea țărilor, cu excepția unui grup restrâns de aliați apropiați ai SUA. De asemenea, interdicția se menține pentru unele state, inclusiv China, în încercarea de a închide breșele legislative și de a împiedica Beijingul să achiziționeze cipuri avansate care ar putea întări capacitățile sale militare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Dolarul american a urcat la maxime multianuale, după datele peste așteptări privind locurile de muncă din SUA CITEȘTE ȘI Dolarul american a urcat la maxime multianuale, după datele peste așteptări privind locurile de muncă din SUA

Cererea în creștere pentru cipuri AI a propulsat Nvidia în rândul celor mai valoroase companii din lume, cu o valoare de piață ce depășește 3 trilioane de dolari. Totuși, noile restricții ar putea complica abilitatea companiei de a menține ritmul de creștere a veniturilor așteptat de investitori.

”Aceste reglementări vor limita semnificativ piața Nvidia, având în vedere că până la jumătate dintre cipurile sale ajung în prezent în țări care vor deveni inaccesibile odată cu aplicarea noilor reguli,” a declarat Gil Luria, analist la D.A. Davidson.

Documentele companiei arată că aproximativ 56% din veniturile Nvidia provin din clienți din afara SUA, iar China reprezintă circa 17% din vânzări.

Acțiunile companiei din Santa Clara, California, au scăzut luni cu aproximativ 2%.

Vicepreședintele Nvidia pentru Afaceri Guvernamentale, Ned Finkle, a criticat măsura, afirmând că aceasta ”amenință să perturbe inovația și creșterea economică la nivel mondial” și ”subminează leadership-ul Americii.”

Zece țări din UE, între care și România, cer interzicerea importurilor de GNL din Rusia CITEȘTE ȘI Zece țări din UE, între care și România, cer interzicerea importurilor de GNL din Rusia

Impact asupra pieței de cloud computing

Noile reguli permit furnizorilor majori de servicii cloud, precum Microsoft, Google (deținută de Alphabet) și Amazon.com, să solicite aprobări pentru a ocoli cerințele de licențiere pentru cipuri AI.

Acest lucru le-ar permite să construiască centre de date în țări afectate de restricțiile SUA privind importurile de cipuri, consolidându-și astfel poziția pe piață.

”Am considerat întotdeauna că aceste companii sunt gardienii AI, având în vedere capacitatea lor financiară de a investi constant în modele lingvistice de ultimă generație și baza lor masivă de clienți,” a declarat Angelo Zino, analist la CFRA Research.

Scandal - Aplicații populare folosite și pentru colectarea datelor de localizare ale utilizatorilor, informații vândute ulterior CITEȘTE ȘI Scandal - Aplicații populare folosite și pentru colectarea datelor de localizare ale utilizatorilor, informații vândute ulterior

Reglementările urmează să intre în vigoare în 120 de zile, oferind administrației Trump timp să ia o decizie asupra acestora. Deși atât administrația Biden, cât și cea a lui Trump împărtășesc opinii similare privind amenințarea competitivă reprezentată de China, analiștii consideră că președintele ales Donald Trump ar putea fi mai dispus să negocieze acorduri cu companii și țări individuale.

”Este posibil ca Trump să ajusteze lista aliaților exceptați, dar, în ansamblu, măsura este în linie cu modul său de gândire,” a adăugat Dan Coatsworth, analist la AJ Bell.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri ai
nvidia