Pavel Durov: Telegram va elimina sau dezactiva unele servicii utilizate abuziv. Activitățile ilicite nu depășesc însă 0,001% din conținutul platformei

Pavel Durov: Telegram va elimina sau dezactiva unele servicii utilizate abuziv. Activitățile ilicite nu depășesc însă 0,001% din conținutul platformei
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Șeful serviciului de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a anunțat vineri că aplicația sa va elimina sau dezactiva unele funcții care ar fi fost utilizate în mod abuziv de către escroci, roboți și infractori, relatează The Guardian și Reuters.

El a anunțat această măsură într-un mesaj către cei 12,2 milioane de abonați ai săi de pe platformă.

Urmărește-ne și pe Google News

Durov spune că Telegram va avea o nouă abordare în ceea ce privește moderarea conținutului și va elimina unele caracteristici care au fost utilizate în mod abuziv pentru activități ilegale. Măsura vine la aproape două săptămâni după ce Durov a fost arestat în Franța pentru complicitate la activități infracționale permise de rețeaua sa.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Scriind pe Telegram,și, de asemenea, pe X Durov a subliniat totuși că activitățile ilicite reprezintă doar 0,001% din conținutul de pe platformă.

Tentativă de atacuri de tip spoofing la adresa clienților UniCredit Bank și ING CITEȘTE ȘI Tentativă de atacuri de tip spoofing la adresa clienților UniCredit Bank și ING

Postarea a fost făcută pentru a saluta faptul că Telegram a ajuns la 10 milioane de oameni care au preferat serviciul cu plată Telegram Premium.

„Astăzi, introducem funcții noi, în timp ce eliminăm treptat câteva caracteristici învechite. Am eliminat funcția Oameni în apropiere, care a fost utilizată de mai puțin de 0,1% din utilizatorii Telegram, dar a avut probleme cu roboții și escrocii. În locul acesteia, vom lansa Afaceri în apropiere, care prezintă afaceri legitime, verificate. Aceste afaceri vor putea să afișeze cataloage de produse și să accepte plăți fără probleme. De asemenea, am dezactivat încărcarea de conținut media nou în Telegraf, instrumentul nostru independent de blogging, care pare să fi fost utilizat în mod abuziv de actori anonimi. În timp ce 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nimic de-a face cu criminalitatea, cei 0,001% implicați în activități ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noștri. De aceea, anul acesta ne angajăm să transformăm moderarea pe Telegram dintr-un domeniu de critică într-unul de laudă”, a anunțat Pavel Durov.

Modificările sunt primele pe care le-a anunțat de când a fost arestat luna trecută în Franța și interogat timp de patru zile înainte de a fi pus sub anchetă oficială și eliberat pe cauțiune. El a fost inculpat săptămâna trecută de justiția franceză pentru că ar fi permis activități infracționale pe aplicația de mesagerie, dar a evitat închisoarea cu o cauțiune de 5 milioane de euro. Acuzațiile împotriva lui Durov includ complicitate la răspândirea de imagini sexuale cu copii și o serie de alte presupuse infracțiuni care au fost facilitate de aplicația sa de mesagerie, inclusiv fraudă și spălare de bani.

Cazul a avut reverberații în industria tehnologică mondială, ridicând întrebări cu privire la limitele libertății de exprimare online, supravegherea platformelor de social media și dacă proprietarii acestora sunt responsabili din punct de vedere juridic pentru comportamentul infracțional al utilizatorilor.

Avocatul lui Durov a declarat că este absurd să fie investigat șeful Telegram în legătură cu infracțiuni comise de alte persoane pe aplicație.

Katie Harbath, fost director de politici publice la Meta, care acum consiliază companii pe probleme de tehnologie, a declarat: „Este bine că Durov începe să ia în serios moderarea conținutului, dar, la fel cum au constatat Elon (Musk) și alți directori executivi din domeniul tehnologiei care conduc platforme de discurs, dacă el crede că acest lucru va fi la fel de simplu ca și cum ar face câteva mici schimbări, va avea parte de o trezire bruscă”.

Telegram a eliminat, de asemenea, precizările de pe pagina sa de Întrebări frecvente care spuneau că nu procesează rapoartele privind conținutul ilegal din chat-urile private, deoarece astfel de chat-uri sunt protejate. Durov nu s-a referit la această modificare în mesajul său.

Într-o postare anterioară făcută joi, Durov declarase că mesageria Telegram nu este perfectă. „Dar afirmațiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate”, a scris el. „Noi eliminăm milioane de mesaje și canale dăunătoare în fiecare zi”, a afirmat Durov.

El a spus că ancheta franceză a fost surprinzătoare, deoarece autoritățile de acolo ar fi putut contacta în orice moment reprezentantul Telegram în UE sau pe Durov însuși, pentru a-și exprima îngrijorarea.

„Dacă o țară este nemulțumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a începe o acțiune în justiție împotriva serviciului însuși”, a scris el.

viewscnt
Afla mai multe despre
pavel durov
telegram