Compania care a lansat Chat GPT – valoare de 150 miliarde dolari

Compania care a lansat Chat GPT – valoare de 150 miliarde dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris duminică, 14:01

O rundă de finanțare a dat o valoare de piață pentru OpenAI, dar menținerea capitalizării va depinde de modificarea structurii sale corporative.

O nouă rundă de finanțare a OpenAI ar urma să aibă loc sub formă de bancnote convertibile, potrivit unor surse cu informații directe, care au spus că evaluarea record a companiei, de 150 de miliarde de dolari, va depinde de capacitatea producătorului ChatGPT de a-și schimba structura corporativă și elimina plafonul de profit pentru investitori, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Detaliile condițiilor finanțării de 6,5 miliarde de dolari, care nu au fost publicate anterior, arată cât de departe a ajuns OpenAI, cel mai valoros startup AI din lume, de la o organizație nonprofit bazată pe cercetare, și schimbările structurale pe care este dispusă să le facă pentru a atrage din ce în ce mai multe investiții și a-și finanța dezvoltarea costisitoare în inteligență artificială generală (AGI) sau AI care depășește inteligența umană.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
AAGES Târgu Mureș obține în primul semestru un profit net mai mare decât pe întreg anul 2023 CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș obține în primul semestru un profit net mai mare decât pe întreg anul 2023

Runda de finanțare uriașă a înregistrat o cerere puternică din partea investitorilor și ar putea fi finalizată în următoarele două săptămâni, având în vedere creșterea rapidă a veniturilor OpenAI, au adăugat sursele. Investitori existenți, cum ar fi Thrive Capital, Khosla Ventures, precum și Microsoft sunt așteptați să participe. Noi investitori, inclusiv Nvidia și Apple, intenționează de asemenea să investească. Sequoia Capital este în discuții pentru a reveni ca investitor.

Dacă restructurarea nu va avea succes, OpenAI ar trebui să-și renegocieze evaluarea cu investitorii, privind la ce nivel vor fi convertite acțiunile lor, probabil la un număr mai mic, au declarat surse pentru Reuters, care a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni private. Întrebat despre finanțare și potențiala schimbare, OpenAI a spus într-o declarație că se concentrează în continuare pe construirea unei inteligențe artificiale care să fie în beneficiul tuturor, în timp ce lucrează cu consiliul său non-profit. ”Organizația nonprofit este esențiala misiunii noastre și va continua să existe”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

Agricover – creștere explozivă a profitului net la S1 CITEȘTE ȘI Agricover – creștere explozivă a profitului net la S1

Eliminarea plafonului de profit ar necesita aprobarea consiliului non-profit al OpenAI, format din directorul general Sam Altman, antreprenorul Bret Taylor și alți șapte membri. Compania a purtat, de asemenea, discuții cu avocații despre transformarea structurii sale non-profit într-o corporație cu beneficii pentru profit, similar cu ceea ce folosesc rivalii săi, cum ar fi Anthropic și xAI, au adăugat surse,le confirmând relatările presei.

Nu este clar dacă astfel de schimbări structurale corporative fundamentale ar putea avea loc. Eliminarea plafonului de profit, care a pus o limită a rentabilității potențiale a investitorilor în filiala pentru profit a OpenAI, le-ar oferi investitorilor timpurii un câștig și mai mare. De asemenea, ar putea ridica întrebări cu privire la guvernanța OpenAI și abaterea de la misiunea sa non-profit.

Simtel Team afișează afaceri și profit în scădere la S1. Compania a semnat contracte importante și are un debut bun al business-ului de furnizare a energiei electrice CITEȘTE ȘI Simtel Team afișează afaceri și profit în scădere la S1. Compania a semnat contracte importante și are un debut bun al business-ului de furnizare a energiei electrice

OpenAI a spus că limita a fost pusă în aplicare pentru ”a încuraja să cerceteze, să dezvolte și să implementeze AGI într-un mod care echilibrează comercialul cu siguranța și sustenabilitatea, mai degrabă decât să se concentreze pe maximizarea profitului pur”. Laboratorul AI din San Francisco, fondat în 2015 ca un proiect de cercetare nonprofit, cu scopul de a construi AI în beneficiul umanității, este în prezent controlat de o organizație-mamă non-profit. Și-a accelerat eforturile de comercializare prin vânzarea de servicii bazate pe abonament, cum ar fi ChatGPT, consumatorilor și întreprinderilor, care acum se mândrește cu peste 200 de milioane de utilizatori.

Investitorii existenți sunt obligați la o limită plafonată a rentabilității investiției, orice profit suplimentar urmând a fi direcționat către organizația nonprofit. Rentabilitatea a fost plafonată la 100 de ori mai mare decât investiția pentru investitorii în prima rundă de finanțare a OpenAI. ”Ne așteptăm ca acest

multiplu să fie mai mic pentru rundele viitoare”, a spus compania într-o postare pe blog din 2019, care detaliază structura.
OpenAI a folosit acest model pentru a strânge peste 10 miliarde de dolari în ultimii ani, majoritatea venind de la Microsoft. Ultima evaluare a fost de 80 de miliarde de dolari, în februarie, într-o ofertă de licitație prin care compania a vândut acțiunile existente, conduse de Thrive Capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
open ai
chat gpt
sequoia