O nouă linie de finanțare pentru finalizarea sistemului de încălzire cu apă geotermală de la Pecica

O nouă linie de finanțare pentru finalizarea sistemului de încălzire cu apă geotermală de la Pecica
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 12:06

Finalizarea sistemului de încălzire cu apă geotermală în orașul Pecica ar urma să aibă loc în luna decembrie, administrația locală obținând o nouă linie de finanțare din fondurile europene, de aproximativ 11 milioane de lei, după ce proiectul inițial a fost întârziat și s-au cheltuit doar 14 milioane din cei 25 de milioane de lei obținuți prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Primarul orașului Pecica, Petru Antal, a declarat că noua finanțare vine prin Programul de Dezvoltare Durabilă, iar semnarea contractului va avea loc în următoarea perioadă între reprezentanții administrației locale și cei ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Lidl se extinde în România CITEȘTE ȘI Lidl se extinde în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Investiția a fost împărțită în două faze și a trecut pe o nouă linie de finanțare. Din prima alocare de 25 de milioane de lei s-au decontat 14 milioane, astfel că acum primim diferența pentru a încheia proiectul. În acest moment, sunt realizate rețelele de conducte, sunt făcute forajele și se lucrează la montarea centralei, urmând să realizăm și branșamentele la clădirile publice ce vor fi încălzite cu apă geotermală. Lucrările ar trebui să se încheie în luna decembrie", a declarat primarul.

Sistemul centralizat de producere și distribuție a energiei termice în Pecica va încălzi 13 clădiri publice, între care școli și grădinițe.

Petru Antal a precizat că a depus deja o cerere de finanțare și pentru reabilitarea unui puț care datează din anii 1980, iar odată finalizate acestor lucrări, alte opt clădiri publice, între care baze sportive, vor fi încălzite cu apă geotermală. Acest proiect are nevoie de o finanțare de un milion de euro, iar cererea a fost depusă printr-un program european destinat proiectelor transfrontaliere.

"Punerea în funcțiune a sistemului de încălzire cu apă geotermală va reduce cu 50% costurile de încălzire a clădirilor publice din oraș", a spus Petru Antal.

FOTO Pas spre startul lucrărilor la noua centrală în cogenerare din Vatra Dornei. Grupul financiar BRK a cedat jumătate din compania-mamă a dezvoltatorului CITEȘTE ȘI FOTO Pas spre startul lucrărilor la noua centrală în cogenerare din Vatra Dornei. Grupul financiar BRK a cedat jumătate din compania-mamă a dezvoltatorului

Primăria Pecica are peste 50 de clădiri, însă cele care nu vor beneficia acum de apa geotermală vor fi branșate peste cel puțin cinci ani, când sistemul va fi extins și pentru clădirile de locuit, mai ales pentru blocurile din oraș.

Sistemul centralizat de producere și distribuție a energiei termice din Pecica ar fi trebuit să fie pus în funcțiune în toamna anului 2023, însă finalizarea lucrărilor a fost întârziată din cauză că nu au fost livrate la timp anumite componente ale instalațiilor de pompare, care au venit din țări diferite.

viewscnt
Afla mai multe despre
apă geotermală
pecica