Jumătate dintre start-up-urile din Israel și-au anulat investițiile din cauza războiului

Jumătate dintre start-up-urile din Israel și-au anulat investițiile din cauza războiului
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 12:14

Aproape jumătate (49%) dintre companiile israeliene de tehnologie au raportat că își anulează investițiile din cauza războiului și doar 31% și-au exprimat încrederea că vor putea strânge bani anul viitor, scrie publicația The Jerusalem Post, care citează un raport al Startup Nation Central (SNC).

Startup Nation Central (SNC) a publicat raportul „Un an de inovație israeliană în război” în weekend, analizând impactul conflictului în desfășurare asupra ecosistemului tehnologic al Israelului, inclusiv diferențele substanțiale dintre regiunile țării și nivelul scăzut de încredere în eforturile guvernului. Printre cele mai îngrijorătoare constatări ale raportului au fost incertitudinea financiară creată și impactul disparat al războiului asupra diferitelor regiuni din Israel, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Proprietarul magazinelor Steilmann – mare creditor al statului. Câștig instantaneu CITEȘTE ȘI Proprietarul magazinelor Steilmann – mare creditor al statului. Câștig instantaneu
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Aproape jumătate (49%) dintre companiile israeliene de tehnologie au raportat că își anulează investițiile din cauza războiului și doar 31% și-au exprimat încrederea că vor putea strânge bani anul viitor. Investitorii au împărtășit această perspectivă prudentă, tot aproape jumătate (48%) observând o scădere a activității investiționale în anul următor și doar 31% așteptând o creștere.

Raportul combină analiza macroeconomică a indicatorilor financiari cu informațiile din sondajele efectuate în rândul managerilor și investitorilor din industria israeliană, unul dintre sondaje concentrându-se pe partenerii și managerii superiori ai fondurilor și firmelor de investiții și un alt sondaj care se concentrează pe fondatorii și directorii executivi ai companiilor din domeniul tehnologiei de la start-up-uri în stadiu incipient până la companii cotate la bursă. Raportul include și date din platforma Finder.

Raportul a constatat că cea mai proastă situație este în nordul Israelului, unde 69% dintre companiile de tehnologie și-au exprimat îngrijorarea majoră cu privire la capacitatea lor de a strânge fonduri în anul viitor, în timp ce 40% iau în considerare transferul activităților lor, integral sau parțial, în alte locații.

Raportul a relevat, de asemenea, încrederea deosebit de scăzută în capacitatea guvernului de a conduce eforturile de redresare. Peste 80% dintre companiile din Israel și-au exprimat îndoielile cu privire la această capacitate, precum și 74% dintre investitori, care și-au exprimat îngrijorări similare cu privire la capacitatea guvernului actual de a contribui la refacerea ecosistemului local.

Cu toate acestea, în ciuda provocărilor majore, raportul indică și semne de rezistență în industria locală de tehnologie, dezvăluind că de la izbucnirea războiului, companiile de tehnologie au strâns 7,8 miliarde de dolari, în scădere cu doar 4% față de anul precedent.

În plus, tranzacțiile de fuziuni și achiziții au totalizat 9,6 miliarde dolari, o ușoară scădere de la 10,6 miliarde dolari anul precedent.

„Puterea ecosistemului tehnologic al Israelului este susținută de performanța robustă a sectorului securității cibernetice și de companiile înfloritoare care se extind. Cu toate acestea, companiile aflate în stadiu incipient s-au confruntat cu provocări mai semnificative, evidențiind o disparitate în reziliența globală a ecosistemului”, se arată în raport.

Apple extinde protecția anti-furt pentru iPhone CITEȘTE ȘI Apple extinde protecția anti-furt pentru iPhone

Potrivit raportului, tendințele investițiilor în Israel sunt similare cu cele din SUA, în ciuda complexității regiunii. Conform rapoartelor PitchBook din decembrie 2023 și iunie 2024, piața de capital de risc din SUA rămâne, de asemenea, limitată, investitorii tinzând să acorde prioritate rundelor de strângere de fonduri conduse intern, precum și exprimând incertitudinea cu privire la o redresare mai largă a pieței.

Raportul indică, de asemenea, semne de optimism în rândul unor jucători din industrie, cu mai mult de jumătate dintre companii încrezătoare în capacitatea lor de a crește în anul următor, iar 72% dintre investitori cred în capacitatea tehnologiei israeliene de a continua să prospere în ciuda provocări.

„Tehnologia israeliană a demonstrat o rezistență incredibilă în fața conflictelor prelungite și a provocărilor tot mai mari. Dar această rezistență nu poate fi considerată de la sine înțeles. Lipsa planificării pe termen lung – fie în politica bugetară, în infrastructura de cercetare sau în viitorii factori de creștere – creează incertitudine care ar putea submina impulsul nostru. Acum, mai mult ca niciodată, guvernul trebuie să acționeze în mod responsabil pentru a se asigura că sectorul continuă să prospere, să atragă investiții și să asigure viitorul economiei noastre”, a scris în raport CEO-ul SNC, Avi Hasson.

El a adăugat: „Există un consens în industrie. Încrederea în capacitatea guvernului de a reabilita și hrăni sectorul tehnologic este îngrijorător de scăzută, în ciuda acțiunilor utile și rapide”, iar „instabilitatea actuală determină multe companii israeliene să-și reconsidere următorii pași pentru a-și asigura creșterea afacerilor”.

Hasson a cerut guvernului „să lucreze pentru a-și demonstra angajamentul față de dezvoltarea sectorului tehnologic, care este lucrul esențial pentru protejarea economiei israeliene și în beneficiul tuturor cetățenilor săi”.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up
israel