Cine este Pavel Durov? Fondatorul miliardar al Telegram rămâne o figură misterioasă. Supranumit cândva „Zuckerberg al Rusiei”, Durov s-a lăudat că este tatăl biologic a peste 100 de copii

Cine este Pavel Durov? Fondatorul miliardar al Telegram rămâne o figură misterioasă. Supranumit cândva „Zuckerberg al Rusiei”, Durov s-a lăudat că este tatăl biologic a peste 100 de copii
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

Mogulul tehnologic de origine rusă Pavel Durov a fondat rețele sociale extrem de populare, precum și o criptomonedă, a acumulat o avere de miliarde de dolari și s-a confruntat cu autoritățile din Rusia și din întreaga lume, scrie The Guardian.

Cu câteva luni înainte să împlinească 40 de ani, cel poreclit cândva un „Zuckerberg rus”, după fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, se află acum în arest în Franța, după ce a fost reținut în acest weekend pe un aeroport din Paris unde venise din Azerbaidjan, deși știa că este vizat de un mandat de căutare în Franța, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Dedeman lansează proiectul DedeTech și anunță angajări CITEȘTE ȘI Dedeman lansează proiectul DedeTech și anunță angajări
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Plecat cu ani în urmă din Rusia, unde căzuse în dizgrație, în Azerbaidjan el ar fi încercat să obțină o întâlnire cu Vladimir Putin, dar acesta l-ar fi refuzat, au scris canale ruse de Telegram cunoscute ca având legături cu Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a dezmințit luni informația, dar escala lui Durov la Paris rămâne de neînțeles.

Originar din Sankt Petersburg, Durov a devenit celebru în Rusia la vârsta de 20 de ani, după ce a fondat rețeaua socială VKontakte (VK), care a răspuns nevoilor utilizatorilor de limbă rusă și a depășit Facebook pe întreg teritoriul fostei URSS. După dispute cu autoritățile ruse și bătălii privind proprietatea, el a vândut VKontakte, a plecat din țară și a fondat în Dubai un nou serviciu de mesagerie numit Telegram, care a câștigat rapid teren, dar s-a dovedit controversat, criticii condamnând o presupusă lipsă de control asupra conținutului extrem.

În timp ce toate aceste drame se dezlănțuiau, Durov a rămas o figură uneori misterioasă, acordând rar interviuri și limitându-se la declarații uneori enigmatice pe Telegram.

Un libertarian declarat, Durov a susținut confidențialitatea pe internet și criptarea mesageriei. El a refuzat sfidător să permită moderarea mesajelor pe Telegram, ceea ce permite utilizatorilor să posteze videoclipuri, fotografii și comentarii pe „canale” care pot fi urmărite de oricine.

Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost vizat în Franța de un mandat pentru infracțiuni care ar fi fost facilitate de Telegram, de la fraudă la trafic de droguri, intimidare cibernetică și crimă organizată, inclusiv promovarea terorismului și a fraudei. Investigațiile au fost încredințate unității cibernetice a jandarmeriei franceze și Oficiului Național de Luptă Antifraudă. Aflat încă în custodia poliției, el urmează să fie inculpat.

România alocă cei mai puțini bani pentru sănătate per cap de locuitor din UE CITEȘTE ȘI România alocă cei mai puțini bani pentru sănătate per cap de locuitor din UE

EROU AL OPOZIȚIEI FAȚĂ DE PUTIN

În 2006, după ce a absolvit Universitatea din Sankt Petersburg, Durov a lansat VK, atrăgând utilizatori chiar dacă fondatorul său era o figură obscură.

Într-o cascadorie caracteristică comportamentului său imprevizibil, Durov a aruncat în 2012 cu bancnote de mare valoare asupra pietonilor de la sediul central al VK, situat deasupra unei librării istorice de pe Nevski Prospekt din Sankt Petersburg.

În timpul protestelor anti-Putin care au cuprins Rusia la începutul anului 2012, el a devenit, de asemenea, un erou al opoziției liberale, refuzând să închidă grupurile de pe VK dedicate organizării marșurilor de protest. Dar, după ce a avut probleme cu Kremlinul pentru că a refuzat să predea datele personale ale utilizatorilor către serviciul de securitate rus (FSB), el și-a vândut participația în companie și a părăsit Rusia în 2014.

Durov a ieșit de pe VK în stilul său, postând o fotografie cu delfini și sloganul „So Long and Thanks for All the Fish” (Adio și mulțumim pentru pește - n.r.), un titlu din seria științifico-fantastică „Ghidul autostopistului galactic” a lui Douglas Adams.

Părinții nu ar trebui să le cumpere smartphone-uri copiilor sub 11 ani, arată unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă CITEȘTE ȘI Părinții nu ar trebui să le cumpere smartphone-uri copiilor sub 11 ani, arată unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă

O CETĂȚENIE OBȚINUTĂ DISCRET

A dezvoltat apoi Telegram împreună cu fratele său Nikolai în timp ce călătorea dintr-o țară în alta și a lansat serviciul în 2013. S-a stabilit în Dubai și a obținut cetățenia arhipelagului Saint Kitts și Nevis din Insulele Caraibe, apoi, în august 2021, a obținut cetățenia franceză în urma unei proceduri discrete despre care Parisul rămâne, de asemenea, foarte discret.

Între timp, Telegram s-a bucurat de un succes stratosferic, prezentându-se ca un campion al libertăților individuale, refuzând „cenzura” și protejând confidențialitatea utilizatorilor săi. Combinația de utilitate și confidențialitate a făcut ca aplicația să fie populară printre protestatarii pro-democrație din întreaga lume, de la Hong Kong și Iran la Belarus și Rusia.

Acest lucru a deranjat autoritățile, în special în țara sa natală și, în 2018, un tribunal din Moscova a ordonat blocarea serviciului. Însă impunerea măsurii a fost șubredă și, trei zile mai târziu, protestatarii au „bombardat” sediul FSB cu avioane de hârtie, simbolul Telegram. De atunci, Rusia a renunțat la eforturile sale de a bloca Telegram, iar serviciul de mesagerie este utilizat atât de opoziție, cât și de guvernul rus, unele canale având câteva sute de mii de abonați.

INTERVIU CU TUCKER CARLSON

Telegram joacă, de asemenea, un rol-cheie în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, documentat de bloggeri din ambele tabere care își postează analizele și înregistrările video ale luptelor.

Canalele pro-Moscova conduse de „Z-bloggeri” care susțin războiul s-au dovedit extrem de influente și sunt uneori critice la adresa strategiei militare ruse.

Durov evită interviurile media tradiționale, dar în aprilie a stat de vorbă cu jurnalistul american ultraconservator Tucker Carlson pentru o discuție amplă. Jurnalistul american a fost singurul occidental care l-a intervievat și pe Putin de la începutul invaziei în Ucraina.

„(Oamenii) iubesc independența. De asemenea, iubesc intimitatea, libertatea, (există) o mulțime de motive pentru care cineva ar trece la Telegram”, i-a spus Durov lui Carlson.

Angajații DeepMind cer companiei să renunțe la contractele militare CITEȘTE ȘI Angajații DeepMind cer companiei să renunțe la contractele militare

100 DE COPII

De asemenea, Durov nu se sfiește să posteze mesaje pe propriul său canal Telegram, susținând că duce o viață solitară, abținându-se de la carne, alcool și chiar cafea. Întotdeauna îmbrăcat în negru, el cultivă o asemănare cu actorul Keanu Reeves din filmul Matrix.

Totuși, în iulie, el s-a lăudat că este tatăl biologic a peste 100 de copii datorită donațiilor sale de spermă într-o duzină de țări, descriind acest lucru ca pe o „datorie civică”, o atitudine față de rolul de părinte care amintește de cea a unui alt mogul din domeniul tehnologiei, Elon Musk, șeful X și Tesla.

Potrivit celei mai recente estimări a revistei Forbes, averea lui Durov este de 15,5 miliarde de dolari. Însă valoarea toncoin, criptomoneda creată de el, a scăzut cu peste 15% de la anunțul arestării sale.

Telegram a fost mult timp în vizorul autorităților judiciare europene din cauza acuzațiilor că răspândește teorii ale conspirației și îndeamnă la infracționalitate. Cu toate acestea, Durov insistă că răspunde la fiecare solicitare de a elimina conținutul care îndeamnă la violență sau crimă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pavel durov
telegram