Fitch reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã. Avertismentul transmis

Fitch reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã. Avertismentul transmis
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2024

Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã.

Decizia reconfirmãrii ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținutã, în opinia agenției, de statutul de membru al Uniunii Europene și de intrãrile de capital de la Uniunea Europeanã care susțin convergența realã a veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomicã a țãrii, precum și de evoluția pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanțã și dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare fațã de țãrile din aceeași categorie de rating ("BBB").

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO City Grill cumpără un celebru restaurant. Va fi redeschis sub forma unui concept nou, dedicat generației Z și Y CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO City Grill cumpără un celebru restaurant. Va fi redeschis sub forma unui concept nou, dedicat generației Z și Y
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Decizia agenției de rating Fitch reconfirmã încrederea în mãsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilitãții finanțelor publice. Este important pentru cã termenii și condițiile de finanțare, dar și apetitul mediilor investiționale de pe piața de capital sunt puternic influențate pozitiv de menținerea unui rating recomandat investițiilor și a unei perspective stabile. România înregistreazã în acest moment un nivel istoric al investițiilor publice, susținute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunãtãțirea calitãții vieții românilor. Cu toate acestea, este un anunț care trebuie însoțit de un sentiment de responsabilitate fațã de îmbunãtãțirea eficienței bugetare și consolidarea fiscalã, astfel încât sã asigurãm reziliența economiei", a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Punctele forte care au condus la menținerea ratingului și a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat și ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigiditãții bugetare și de poziția datoriei externe nete.
În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliențã, vor continua sã susținã creșterea și investițiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea cererii directe, fondurile UE vor contribui și la potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea fațã de nivelul mediu al UE.

VIDEO Roboții încep să înlocuiască paznicii CITEȘTE ȘI VIDEO Roboții încep să înlocuiască paznicii

Agenția Fitch estimeazã cã datoria publicã raportatã la PIB va înregistra o creștere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, și cu nivelul medianei actuale „BBB", care se situeazã la 58,3%.

Cum se poate modifica ratingul

Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt reducerea susținutã a deficitului bugetar, care ar susține și o scãdere pe termen mediu a datoriei publice exprimatã ca procent din produsul intern brut, precum și îmbunãtãțirea structuralã a poziției contului curent prin reducerea îndatorãrii externe și a riscurilor privind finanțarea externã.

În opinia agenției, principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la înrãutãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt o consolidare fiscalã insuficientã pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativã a raportului datorie publicã/PIB și materializarea unor efecte negative asupra credibilitãții politicilor publice, stabilitãții macroeconomice și lichiditãții externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal și de cont curent) excesiv de mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating