Alertă în România - Tot mai multe fraude. False fonduri de pensii

Alertă în România  - Tot mai multe fraude. False fonduri de pensii
Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 17:25

Mulți români primesc mesaje în care li se cere să investească, dar de fapt alimentează conturi ale unor persoane care derulează fraude financiare.

Cu promisiuni pentru o viață fără grijă la bătrânețe, infractori informatici păcălesc români pentru a obține viramente de la aceștia. Fenomenul este semnalat de publicația studiifinanciare.ro. „Atacatorii aplică o combinație de tactici, tehnici și proceduri pentru a-și păcăli țintele, care variază de la promisiuni de profituri extraordinar de mari pentru diferite investiții până la oferirea de consiliere financiară nesolicitată sau de evaluare a programelor de administrare a fondurilor de pensii”, spune materialul citat.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceste fraude profită adesea de lipsa de cunoștințe financiare despre fondurile de pensii și exploatează încrederea și teama, ducând la pierderi financiare semnificative și daune emoționale. Rata de succes este destul de mare, în principal din cauză că sunt extrem de diverse și că autorii lor se pot adapta rapid la scenarii diferite, în funcție de situație.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Agricover – creștere explozivă a profitului net la S1 CITEȘTE ȘI Agricover – creștere explozivă a profitului net la S1

Diferitele tipuri de fraude cu fonduri de pensii folosesc tactici distincte, care pot fi adaptate profilului victimei. Află care sunt aceste mici diferențe pentru a putea recunoaște mai bine semnele și pentru a te proteja corespunzător.

Cele mai des întâlnite fraude cu fonduri de pensii includ:

- Frauda cu plata în avans a unui comision: În cazul acestui tip de fraudă, autorii solicită o plată în avans, promițând profituri mari în viitor, aspect care, din păcate, nu se concretizează niciodată.
- Așa-numitul phishing: Atacatorii colectează informații personale sub pretextul unei nevoi legitime sau al actualizării conturilor, ceea ce duce la furtul direct de date financiare sau cu caracter sensibil.
- Oferte de evaluare gratuită a fondurilor de pensii: Atacatorii se oferă să evalueze gratuit pensia ta pentru a găsi oportunități de investiții „mai bune”. În acest scenariu, scammerii le recomandă victimelor să-și transfere fondurile către investiții riscante sau false și apoi dispar fără urmă.
- firme clonă: pretinzând că reprezintă firme legitime, șarlatanii creează aparența de securitate, păcălind persoanele să investească în oportunități false.

Contactul nesolicitat, promisiunile de profituri garantate, tacticile de vânzare sub presiune, ofertele complexe care sunt dificil de înțeles și solicitările de informații personale sunt elemente prin care pot fi identificate aceste fraude de către cei care ajung ținta lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
fonduri
fraude