Uzbekistan își securizează gazul ieftin de la ruși. Preț de 10 ori mai mic decât cel din Europa

Uzbekistan își securizează gazul ieftin de la ruși. Preț de 10 ori mai mic decât cel din Europa
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris sâmbătă, 16:35

Țară care nu este membră în Uniunea Economică Eurasiatică, Uzbekistan profită de nevoia de aliați a Federației Ruse și obține angajamente pentru avantaje economice.

Economia din Uzbekistan va beneficia de energie la costuri reduse. Un acord cu Federația Rusă pentru obținerea de gaz ieftin a fost semnat cu ocazia vizitei de 2 zile a premierului rus Mihail Mișustin în această țară, ea însăși bogată în rezerve de gaze naturale.

Urmărește-ne și pe Google News

Uzbekistan au obținut chilipirul de a cumpăra gazul rusesc la un preț de 160 de dolari pe mia de metri cubi, conform unor informații ale presei locale, preluate de Zero Hedge. Spre comparație, China importă gazul din Federația Rusă la un preț de 286 der dolari pe mia de metri cubi, iar în Europa, încă dinaintea declanșării conflictului din Ucraina, prețul depășise reperul de 1.700 de dolari pe mia de metri cubi.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
TABEL Motorina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală CITEȘTE ȘI TABEL Motorina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală

Uzbekistan a manifestat prudență în a se alătura ca stat-membru al Uniunii Economice Eurasiatice și răbdarea îi este răsplătită cu concesii consistente într-un moment în care Rusia are nevoie de aliați.

Gazul ieftin nu este singurul obiect al înțelegerii bilaterale. Acorduri minore pe proiecte de transport feroviar, fabricare de medicamente și antrenare de personal medical au fost, de asemenea, încheiate. Un protocol a fost semnat pentru construcția de reactoare nucleare în Uzbekistan și, de asemenea, se explorează posibilitățile de organizare a unor unități de fabricare a polimerilor și relocalizarea unei fabrici de drone în această țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
uzbekistan
gaze naturale
rusia
china