Ponta: Dezacord clar Guvern-FMI, este refuzată reducerea TVA și creșterea salariilor

Ponta: Dezacord clar Guvern-FMI, este refuzată reducerea TVA și creșterea salariilor
scris 22 oct 2015

Guvernul și Fondul Monetar Internațional se află într-un dezacord clar privind deficitul bugetar pe următorii doi ani, experții Fondului estimând un nivel mai mare decât cel anticipat de către autoritățile române și nefiind de acord nici cu reducerea TVA, nici cu majorarea salariilor în sănătate și educație, transmite premierul Victor Ponta.

El a reacționat astfel după ce șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a anunțat că Fondul Monetar Internațional estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite și a majorărilor salariale.

Urmărește-ne și pe Google News

"După vizita tehnică a delegației FMI, există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia - deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017. FMI susține că va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% - oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condițiile în care multe țări europene, cel mai recent Spania, și-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%). Această discuție tehnică trebuie înțeleasă de cetățenii țării , singurii care în final pot decide. Sunt de fapt două puncte mari în litigiu (restul sunt secundare și ușor de rezolvat): 1. FMI nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente - deja în vigoare din 1 iunie); 2. Nu sunt de acord cu creșterea salariilor cu 25% la Sănătate și Educație", afirmă Ponta.

El arată  însă că, din punctul de vedere al Guvernului, ambele măsuri sunt necesare și sustenabile, asigurând menținerea ritmului de creștere și dezvoltare economică, pe care îl indică drept cel mai rapid din Uniunea Europeană, crearea de noi locuri de muncă, exporturi record, revenirea investițiilor străine directe, dar și un semnal clar de sprijin pentru cele două domenii strategice - Sănătatea și Educația.

Premierul își continuă mesajul intrând în zona politică și spunând că românii au două opțiuni, care pot fi exprimate constituțional prin intermediul Parlamentului, și anume menținerea politicilor actualului guvern referitoare la TVA și salarii în sănătate și educație, deci practic menținerea la putere a actualului Cabinet, sau instalarea unui nou guvern al PNL, susținut de președintele Klaus Iohannis, care, în opinia lui Ponta, ar păstra TVA la 24% inclusiv pentru alimente și ar decide revenirea salariilor în sănătate și educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%.

"În acest fel, deficitul bugetar pe 2016-17 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecințe pe care eu personal le consider ca fiind de natură să aducă România înapoi la anul 2010", își continuă Ponta mesajul politic.

El transmite și un mesaj liderilor partidelor parlamentare, care pot dărâma actualul guvern în Parlament, și anume de a decide până în noiembrie anul viitor, când sunt alegerile parlamentare, asupra acestor teme.

Ministrul Finanțelor anunța recent că România va cere FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, de tip preventiv.

Marți, însă, după întâlnirea experților FMI cu președintele Klaus Iohannis, a fost transmis un comunicat în care se arată că programul de asistență financiară a Fondului Monetar Internațional cu România a expirat în luna septembrie fără o evaluare finală favorabilă și există serioase rezerve că autoritățile române îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de un nou acord, de tip Flexible Credit Line

viewscnt
Afla mai multe despre
ponta
fi