Banca Națională a României este așteptată de analiști să mențină dobânzile nemodificate la următoarea ședință de politică monetară. Vechile motive sunt cele legate situația precară a finanțelor publice și perspectiva incertă a inflației. La starea de incertitudine se adaugă și războiul comercial început de americani.
BNR a scăzut ultima oară dobânda cheie în vara anului trecut, cu 0,5 puncte procentuale, la 6,5%. De atunci inflația stă cu încăpățânare în jurul a 5%, peste ținta de maximum 3,5%, precum și peste așteptările pieței pentru luna februarie de scădere la 4,7%. Mai mult, ratele ROBOR au crescut în ultimele luni până spre 6%, față de 5,5% în toamnă.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Analiștii cred că BNR va păstra aceeași linie cel puțin până în vară, când va exista mai multă claritate cu privire la situația fiscală și asupra perspectivelor inflației. Peisajul s-a complicat recent și cu noile tarife ale administrației conduse de Donald Trump.
„Atât riscurile pe termen scurt, cât și cele pe termen mediu sunt destul de ridicate în acest moment, cu perspectiva în ceață, în cel mai bun caz. Astfel, ne așteptăm ca BNR să continue cu abordarea de tip stai și așteaptă. Anticipăm un comunicat de presă care să arate riscurile mai mari pe toate fronturile – în jos pentru creșterea economică și mai degrabă în sus pentru inflație”, arată economiștii ING România Valentin Tătaru și Ștefan Posea.

Impactul tarifelor americane (20% pe toate bunurile, 25% pe auto și metale) începe să fie deslușit de analiști, iar ING vede aici un risc cheie asupra exporturilor românești și a creșterii economice, mai ales indirect, pe termen scurt, până să vină o cerere externă mai mare dinspre relaxarea fiscală nemțească sau a altor țări europene.
Riscurile interne se leagă cel mai mult de politica fiscală, conchid analiștii, în condițiile în care în ianuarie-februarie situația bugetului nu s-a îmbunătățit semnificativ față de anul precedent.
„Credem că îmbunătățiri mai vizibile ar putea apărea în a doua parte a anului”, arată economiștii ING, care avertizează însă că povara fiscală – adică taxele – ar putea crește din nou în acest an.
„Niște cifre mai slabe de creștere economică și așteptările pieței că BCE va continua să scadă dobânzile ar putea fi argumente pentru tabăra care favorizează o reducere a dobânzilor”, scrie Vlad Ioniță, analist la BCR.
„Însă, în procesul de decizie, aceste argumente sunt depășite cel mai probabil de cele referitoare la îngrijorările fiscale, creșterea vulnerabilității ratei de schimb din cauza primei mai mari de risc și a riscurilor asupra ratingului suveran, precum și a incertitudinilor prognozei de inflației, cu riscuri în sus”, adaugă Ioniță.

ING vede o tăiere a ratelor cu 50 de puncte de bază în a doua parte a anului, cu condiția ca incertitudinile privind perspectiva inflației să scadă și alte bănci centrale să reducă și ele dobânzile.
BCR păstrează pariul pe trei tăriei de dobânzi în acest, de câte 25 de puncte de bază fiecare, până la 5,75%, cu riscul să existe mai puține reduceri în cazul unor evoluții nefavorabile pe plan fiscal sau politic.