Piețele financiare, monetare și de mărfuri din întreaga lume reacționează la războiul comercial declanșat de Donald Trump, primit cu temeri privind o inevitabilă recesiune globală. Petrolul se ieftinește, bursele scad, dolarul pierde față de toate celelalte monede.
Deși Donald Trump a ales să-și anunțe tarifele după închiderea pieței americane, indicele S&P 500, al celor mai importante 500 de companii americane, s-a corectat puternic, în cotațiile “after market”, indicând o scădere de cel puțin -3% pentru ziua următoare. Asta pentru că tarifele de import vor duce inevitabil la creșteri de prețuri care vor eroda sau chiar anula creșterea economică a SUA. Doar bursele japoneze scad (-3,8%) joi cu mai mult decât ceea ce se proiectează că va fi corecția americană. China pierde sub -2% (cel mai lovit este gigantul comerțului Alibaba), iar Coreea de Sud -2,7%, arată BiziDay.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cotațiile petrolului, atât american, cât și european, au scăzut cu 2%.
Dolarul, care s-a apreciat puternic după alegerea lui Donald Trump, în noiembrie anul trecut, se depreciază față de toate celelalte monede, iar față de euro a intrat chiar sub nivelul pe care îl avea pe 7 noiembrie 2024.
Dar economiștii cred că efectele lor vor fi diferite de la o țară la alta, în funcție de specificul pieței muncii și al produselor exportate către SUA. Ceea ce Donald Trump a prezentat ca fiind tarife aplicate SUA (inclusiv prin bariere comerciale) reprezintă în realitate deficitul comercial (cu ignorarea exportului de servicii, foarte mare în cazul SUA), adică un raport dintre exportul unei țări către SUA și exportul SUA în țara respectivă, așa cum arată Bloomberg.