Într-o piață acaparată de acțiunile Băncii Transilvania, indicii de la BVB au fost aduși „pe roșu” de deciziile de taxare a importurilor ale Administrației SUA.
Tarifele cu 2 cifre aruncate în stânga și în dreapta de președintele american Donald Trump după închiderea sesiunii bursiere de miercuri de la New York Stock Exchange au precipitat vânzări agresive pe marile burse ale lumii.
În mod particular a fost afectat indicele german DAX40, dintr-o țară exportatoare și care a coborât sub nivelul de 21,800 de puncte, depărtându-se la 7% de maximele atinse nu mai departe de săptămânile trecute.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cotațiile de la BVB au suferit, în contaminare față de sensul fluxurilor de capital, deși România, propriu-zis, nu este afectată direct de politica tarifară a SUA. Este o realitate macro care se poate reflecta și în povești particulare.
Un emitent cu prezență în piața americană de îngrășăminte, Norofert (NRF), a notificat piața că „schimbările recent anunțate de către Statele Unite ale Americii privind tarifele comerciale pentru produsele din Uniunea Europeană nu vor avea un impact semnificativ asupra activității filialei Norofert AG LLC sau asupra profitabilității consolidate a Grupului”.

Totuși, bursa românească s-a repliat la mișcările din piețele dezvoltate ce trădează aversiunea la risc a investitorilor. Indicii au înregistrat deprecieri pe linie: -1,16% pentru indicele compozit BET-XT, -0,34% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.865,20 de puncte, -1,34% pentru indicele de energie BET-NG și -1,32% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 17.330,11 de puncte, a revenit, din nou, în zona mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.
Rulajul pieței de acțiuni a fost unul moderat, de 47,81 milioane lei (9,60 milioane euro), ajutat și de transferuri speciale din piața deal, din care cel mai valoros a fost cel cu acțiuni Banca Transilvania (TLV), în echivalent 4,29 milioane euro.
Titlurile celei mai mari instituții de credit românești au adunat schimburi de 21,32 milioane lei și în piața reglementată, unde cotația a suferit un recul de 1,56%, până la prețul de 28,35 lei/acțiune.

Acestea au fost urmate de acțiunile producătorilor de gaze naturale, care ambele au avut deprecieri, chiar de amplitudini diferite: -2,41%, până la prețul de 0,7300 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat tranzacții de 5,48 milioane lei, și -0,17%, până la prețul de 6,0000 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce însumat volume echivalente cu 3,06 milioane lei.
Alunecate în planul secund al bursei după întrăinarea pachetului de acțiuni de la Hidroelectrica (H2O), titlurile Fondul Proprietatea (FP) au întrunit cea de-a 4-a activitate a zilei, de 2,38 milioane lei, într-o ședință în care cotația a coborât cu 1,26%, până la prețul de 0,3776 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a emitentului este de 1,34 miliarde lei (268,89 milioane euro).