Ministerul Finanțelor a listat la Bursa de Valori București cea mai mare emisiune de titluri de stat Fidelis de la lansarea programului Fidelis – peste 3,2 miliarde lei

Ministerul Finanțelor a listat la Bursa de Valori București cea mai mare emisiune de titluri de stat Fidelis de la lansarea programului Fidelis – peste 3,2 miliarde lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

Ministerul Finanțelor (MF) a atras aproape 1,7 miliarde lei și peste 311 milioane euro prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), în cadrul celei de-a patra oferte publice derulată în acest an pe piața de capital.

Aceasta este cea mai mare sumă atrasă de MF printr-o ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis. Numărul de ordine de subscriere plasate a atins un record de peste 20.300, fiind pentru prima dată când este depășit pragul de 20.000 de ordine. Donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de 202 milioane lei, la o dobândă de 6,8% p.a. Prin intermediul celor 18 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație aproape 35 miliarde lei (7,1 miliarde euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Microsoft va elimina Control Panel din Windows după 39 de ani CITEȘTE ȘI Microsoft va elimina Control Panel din Windows după 39 de ani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”Ministerul Finanțelor (MF) a atras aproape 1,7 miliarde lei și, respectiv, peste 311 milioane euro (valori însumând peste 3,2 miliarde lei – 650 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București”, anunță BVB într-un comunicat.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank Romania,BCR, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

„Pentru a doua oară în acest an, au fost investite sume record pentru emisiunile Programului FIDELIS. Cele peste 230.000 de subscrieri în titlurile de stat FIDELIS de până acum se integrează perfect în dinamica investițiilor persoanelor fizice pe piața de capital și reușesc să atragă surse importante de finanțare pentru statul român. Instrumentele oferite în cadrul acestui program sunt îmbunătățite constant pentru a ne adapta cerințelor investitorilor. În ceea ce privește componenta socială, ne mândrim cu cei peste 11.000 de donatori-investitori care au subscris până acum peste 1,4 miliarde lei. Ca element de noutate, această ediție, în afară de instrumentul dedicat donatorilor, a adus scadența de 5 ani, pentru cei ce urmăresc investiții de lungă durată, cu risc minim și dobândă competitivă”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

BVB precizează că atragerea unei sume record de peste 3,2 miliarde lei demonstrează încrederea investitorilor români în stabilitatea și perspectivele economice ale țării noastre.

”Interesul în creștere al investitorilor a fost vizibil și în numărul de ordine de subscriere, care a depășit în premieră pragul de 20.000.  Această realizare consolidează parteneriatul dintre statul român și piața de capital și subliniază importanța diversificării portofoliului de investiții. Prin intermediul titlurilor de stat Fidelis, investitorii au acces la o clasă de active stabilă și cu randament atractiv, contribuind astfel la dezvoltarea economiei românești”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Dobânzile atractive și gradul ridicat de recurență al acestui produs sporesc încrederea investitorilor, iar așteptarile globale de temperare a dobânzilor de referință au susținut volumele în creștere pentru edițiile recente, spune Vlad Pintilie, directorul general Adjunct al BT Capital Partners.

FOTO Unul dintre cele mai mari branduri de cosmetice intră în România cu magazin propriu CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cele mai mari branduri de cosmetice intră în România cu magazin propriu

„Ministerul Finanțelor a demonstrat încă o dată că România este o destinație atractivă pentru investiții, suma totală de peste 10 miliarde lei atrasă în acest an reprezentând aproape o treime din suma totală atrasă în ultimii cinci ani. Cele două recorduri stabilite în acest an, în edițiile din aprilie și august, de peste 3 miliarde lei fiecare, reprezintă o creștere importantă față de anii precedenți și subliniază succesul continuu al programului Fidelis. Felicităm Ministerul Finanțelor pentru această realizare, sindicatul de brokeri care a intermediat oferta și partenerul emisiunii Rock FM pentru contribuția la promovarea programului și la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la importanța investițiilor în titlurile de stat și a donării de sânge”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

REprezentanții Alpha Bank România spun că Fidelis nu este doar un program de succes, ci și o dovadă a maturizării pieței locale de capital.

„Cu cea de-a 18-a ediție a programului Fidelis, vedem cum acesta a devenit un pilon de încredere pentru investitorii de retail din România. Participarea constantă și interesul sporit arată că românii înțeleg beneficiile acestui instrument financiar, care continuă să ofere randamente atractive într-un context economic volatil”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

Potrivit BRD, pentru Ministerul Finanțelor, titlurile de stat Fidelis au devenit reprezentative în strategia de finanțare a statului român, fiind în același timp și un instrument de referință la care sunt raportate inevitabil și produsele de economisire clasice din sistemul bancar.

„Fiind la a 18-a emisiune în ultimii patru ani, titlurile Fidelis s-au consacrat drept instrument indispensabil în demersurile investitorilor de retail de optimizare a deciziilor de management de portofoliu. De un astfel de instrument era cu atât mai mult nevoie într-un mediu cu vizibilitate relativ redusă pe piețele financiare, cu dobânzi pe un palier ridicat pentru mult timp și cu bursele de valori în zona de maxime istorice. În acest fel, investitorii de retail își pot schimba neîngrădit alocările între instrumente cu venit fix și acțiuni în portofolii, fapt esențial pentru funcționalitatea unor strategii de investiții active”, a afirmat Irina Neacșu, director executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 8 – 20 august, românii au plasat un număr record de ordine de subscriere, de 20.309, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Prima centrală nucleară din Polonia CITEȘTE ȘI Prima centrală nucleară din Polonia

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

„Emisiunile Fidelis au un rol esențial în atragerea populației către piața de capital, oferindu-le o oportunitate accesibilă, cu un grad crescut de siguranță, pentru plasarea economiilor. BCR este partener pe termen lung în acest demers, inițiat de Ministerul Finanțelor și BVB, și ne bucurăm că împreună putem să creștem o comunitate de investitori activi și bine informați. De altfel, prin achiziția de titluri de stat, cetățenii contribuie direct la finanțarea bugetului de stat și la proiectele mari de infrastructură. Vorbim despre o implicare activă în economia națională, mai departe de dezvoltarea educației investiționale în rândul populației”, a declarat Andrei Ionuț Popescu, director executiv Piețe Financiare BCR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finanțelor
bursa de valori bucurești