Două treimi dintre miniștrii europeni ai Finanțelor nu participă la reuniunea de la Budapesta, spre nemulțumirea lui Orban

Două treimi dintre miniștrii europeni ai Finanțelor nu participă la reuniunea de la Budapesta, spre nemulțumirea lui Orban
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 16:14

Doar o treime dintre miniștrii europeni ai Finanțelor participă la o reuniune care are loc la Budapesta, potrivit agenției DPA.

Un sondaj efectuat de jurnaliștii de la DPA în rândul statelor membre UE arată că doar nouă miniștrii de Finanțe se vor deplasa în capitala Ungariei, unde timp de două zile va avea loc reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (Ecofin). În total, doar zece dintre cei 27 de miniștri de Finanțe din UE vor fi prezenți la Budapesta, nouă din statele membre plus ministrul ungar Mihály Varga.

Urmărește-ne și pe Google News
BYD face angajări pe bandă rulantă pentru că Beijingul vrea să crească gradul de ocupare CITEȘTE ȘI BYD face angajări pe bandă rulantă pentru că Beijingul vrea să crească gradul de ocupare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE. Asta înseamnă că Budapesta este responsabilă pentru coordonarea politicilor și găzduiește o serie de reuniuni ministeriale informale în cele șase luni ale președinției ungare, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, după ce premierul ungar, Viktor Orban, a făcut o vizită la Moscova, în luna iulie, pentru ceea ce el a numit o „misiune de pace”, ocazie cu care a avut discuții cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, mai multe țări din UE au anunțat că vor boicota reuniunile organizate la Budapesta în perioada președinției ungare a Consiliului UE.

Lituania, Suedia și Danemarca au anunțat că, temporar, nu își vor trimite miniștri la Budapesta. Din același motiv, nici miniștrii Finanțelor din Finlanda, Estonia și Letonia nu vor participa la reuniunea de la Budapesta.

Alte state membre au avansat diferite motive pentru care nu vor participa la reuniunea de la Budapesta.

Banca Rusiei majorează dobânda de referință CITEȘTE ȘI Banca Rusiei majorează dobânda de referință

Ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner, a spus că nu poate participa din cauza discuțiilor pe tema bugetului care vor avea loc vineri. Cu toate acestea, agenda ministrului german pentru ziua de sâmbătă nu include niciun fel de programări care să aibă legătură cu bugetul.

Diplomații europeni citează și ei diferite programări interne drept motiv pentru care nu se vor deplasa la Budapesta sau spun că este imposibil să aibă discuții serioase, în condițiile în care un număr atât de mic de miniștri se va afla în capitala Ungariei.

În schimb, alte state UE, precum Luxemburgul resping acest argument și susțin că este nevoie de o intensificare a dialogului cu Ungaria. Ministrul de Finanțe din Luxemburg, Gilles Roth, va participa la reuniunea de la Budapesta.

Reprezentanții Italiei, Sloveniei, Croației, Maltei, Ciprului, Belgiei, Bulgariei și Slovaciei sunt așteptați și ei la Budapesta.

„În cele din urmă, este întotdeauna alegerea individuală a ministrului”, a spus un diplomat european.

O reuniune separată a miniștrilor de Finanțe din zona euro (Eurogrupul), prezidată de irlandezul Paschal Donohoe, va avea loc vineri la Budapesta. „Eurogrupul este un forum complet separat de Consiliul UE”, a explicat un oficial european. „Are propria sa președinție care a fost aleasă de membri pentru a urmări propriul său program, independent de președinția Consiliului UE. Din acest motiv, reuniunea Eurogrupului va avea loc la Budapesta”, a adăugat oficialul european.

viewscnt
Afla mai multe despre
budapesta
ue