Acțiunile energetice, peste două treimi din rulajul pieței de acțiuni de la BVB

Acțiunile energetice, peste două treimi din rulajul pieței de acțiuni de la BVB
scris 11 oct 2016

Titlurile Romgaz și Electrica au fost pe primele 2 locuri în topul tranzacțiilor de la Bursa de Valori București, adunând aproape 15 milioane lei, tendința acestora fiind descendentă.

Indicele principali de la BVB s-au apreciat astăzi ușor, în pofida unei sesiuni preponderent negativă la nivel european pentru activele de risc. Astfel, indicele reprezentativ BET a câștigat 0,22%, până la nivelul de 6.926,71 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,18%.

Este o evoluție în oglindă față de ceea ce s-a întâmplat pe bursele mature. Indicele Euro Stoxx 50 al celor mai tranzacționate titluri europene a pierdut jumătate de procent, declinul fiind oarecum apropiat și pentru indicii FTSE100 de la Londra (-0,38%), CAC40 de la Paris (-0,57%) și DAX de la Frankfurt (-0,44%). La nivel regional, tendința a fost similară la Varșovia, -0,19% pentru indicele WIG20 și Budapesta, cu -0,32% pentru indicele BUX de la Budapesta, în timp ce indicele PX de la Praga a făcut notă discordantă ca și cei de la București, cu un avans de 0,40%.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Imaginea dată de indici poate fi oarecum distorsionată față de ceea ce s-a întâmplat, pentru că primii 3 emitenți din topul tranzacțiilor, concentrând 68,23% din rulajul de 25,94 milioane lei (5,78 milioane euro) au consemnat scăderi. Dintre cei 3 emitenți (incluzând Fondul Proprietatea), titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,44%, până la prețul de 22,75 lei/acțiune, pe transferuri de 9,52 milioane lei, în timp ce titlurile Electrica (EL) au închis la prețul de 13,50 lei/acțiune, în declin cu 0,74% față de ziua precedentă, pe transferuri de 5,38 milioane lei. Pe acest emitent, a fost realizată și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,05 milioane lei.

Este o acaparare a pieței de titlurile energetice, care au însumat 15,6 milioane lei, reprezentând 68% din activitatea de tranzacționare de azi de la BVB.

Titlurile Oil Terminal au rezistat bine perspectivei inflației de acțiuni

De la acest capitol, astăzi au suferit un declin de 3,04% titlurile Oil Terminal (OIL), până la prețul de 0,0958 lei/acțiune pe transferuri de aproape 37.000 de lei, după votul de ieri din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în favoarea majorării de capital în care acționarii investitori de portofoliu ar trebui să aducă de acasă doar pentru conservarea participațiilor sume totalizând peste 105,36 milioane lei, cu peste 80% mai mult față de actuala capitalizare de piață a companiei.

Titlurile au rezistat bine, având în vedere inflația de acțiuni previzionată numai prin titlurile emise în contul aportului în natură adus de stat, acționar cu 59,62% prin Ministerul Energiei. Nu mai puțin de 1,55 miliarde de acțiuni ar urma să se adauge celor 582,43 milioane titluri, aceasta în accepțiunea în care titlurile puse spre vânzare către investitorii acționari de portofoliu ar putea fi într-o mai mică sau foarte micpă măsură vândută. Noul capital social al companiei ar urma să deterioreze indicatorul ROE (Return on Equity) care măsoară câștigurile companiei raportate la capitalurile proprii.

Majorarea penalizatoare a capitalului de la Oil Terminal, votată în AGEA CITEȘTE ȘI Majorarea penalizatoare a capitalului de la Oil Terminal, votată în AGEA

Deși cei mai tranzacționați emitenți din componența sa au înregistrat deprecieri, indicele BET-NG a urcat cu 0,39%, tras în sus de compania cu cea mai mare pondere, OMV Petrom (SNP), ale cărei acțiuni au avut o revenire de 1,07%, până la prețul de 0,2360 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproximativ 350.000 de lei. O zi pozitivă au avut și titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au crescut cu 1,98%, până la prețul de 309,00 lei/acțiune, pe tranzacții depășind cu puțin un milion de lei.

Fondul Proprietatea și acțiunile bancare, închideri divergente

Singurul indice care astăzi a închis „pe roșu” a fost cel financiar, BET-FI suferind un declin de 0,24%, până la valoarea de 28.814,88 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a avut o depreciere de o amplitudine apropiată, de 0,25%, pe fondul unei activități de tranzacționare de 2,79 milioane lei.

Titlurile bancare au avut o ședință bursieră bună, într-o zi în care Camera Deputaților a ratat cvorumul pentru votul în favoarea Legii conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,4300 lei/acțiune, în apropierea maximului ex-dividend, pe transferuri de 2,23 milioane lei, în timp ce titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au închis la nivelul de 11,10 lei/acțiune, în urcare cu 0,18% peste referință, pe transferuri depășind cu puțin 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
romgaz
fondul proprietatea
banca transilvania
oil terminal
brd
electrica
bursa