Fondul Proprietatea riscă să vândă la OMV Petrom mai prost decât a făcut-o statul în 2004, observă un broker

Fondul Proprietatea riscă să vândă la OMV Petrom mai prost decât a făcut-o statul în 2004, observă un broker
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 oct 2016

Titlurile OMV Petrom au coborât ieri intraday sub nivelul de 0,239 lei/acțiune, reper dat de cotația la care statul a realizat privatizarea pentru prețul de 669 de milioane de euro. Simion Tihon spune scăderea este precipitată de anunțul de vânzare al Fondului Proprietatea, în condițiile în care investitorii cunosc istoricul bursier al declinului cu aproximativ 10% al titlurilor în prefigurarea unor oferte ale FP pe emitenții din portofoliul său. „E posibil să vândă chiar mai prost decât a vândut statul în 2004.”

Este o frustare care persistă în societatea românească de mai bine de un deceniu. Despre privatizarea din anul 2004 a OMV Petrom – de facto înstrăinarea (exploatării) petrolului țării – există convingerea și acum în opinia publică că este prețul scump al intrării în Uniunea Europeană sau chiar rezultatul unui caz nedovedit de corupție.

„Statul a vândut prea ieftin”, este oful exprimat adesea de persoane active în spațiul public. Ei bine, o tranzacție încă și mai slabă este pe cale să se încheie cu acțiunile celei mai importante companii petroliere românești. Fondul Proprietatea (FP), deținător a 19% din titlurile OMV Petrom, ar putea vinde chiar la un preț mai mic decât Guvernul Adrian Năstase în 2004, în oferta anunțată pentru această toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Fondul Proprietatea își vinde prin ofertă publică o parte din deținerea de 19% din acțiunile OMV Petrom CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea își vinde prin ofertă publică o parte din deținerea de 19% din acțiunile OMV Petrom

Acțiunile OMV Petrom (SNP) au lovit pe parcursul ședinței de tranzacționare de ieri un nou minim al ultimelor 3 luni de 0,2385 lei/acțiune. Chiar dacă un ordin mai mare a readus până la închidere titlurile peste nivelul de 0,2400 lei/acțiune, Simion Tihon, broker la Prime Transaction, este pus în gardă: tendința este descendentă. El explică deprecierile prin teama investitorilor că Fondul va vinde în oferta publică pe care a anunțat-o în urmă cu 2 săptămâni la un preț inferior celui din piața reglementată. „Altfel nu s-ar justifica; petrolul e la maximul ultimelor săptămâni”, mai zice Tihon. Ieri, la Londra, cotația țițeiului Brent a depășit nivelul de 51 dolari/baril.

Nu este o frică nejustificată. Experiența exercițiilor de piață precedente spune că Fondul Proprietatea vinde la un preț în medie cu 10% mai mic decât cel din momentul anunării ofertei de vânzare. „A devenit un fapt”, zice brokerul. FP a derulat mai multe astfel de operațiuni după cum urmează: OMV Petrom (mai 2013), Romgaz (noiembrie 2013, iunie 2014, octombrie 2015), Transgaz (decembrie 2013), Transelectrica (iulie 2014), Conpet Ploiești (noiembrie 2014).

Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

Cotația la momentul anunțării ofertei era de 0,2590 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că suntem deja mai aproape de ținta de destinație a prețului decât de punctul de plecare. „Ne apropiem de 10% scădere”, zice reprezentantul Prime Transaction. Pentru a atinge acest reper, prețul FP ar trebui să fie de 0,233 lei/acțiune.

În toamna anului trecut, managerul Fondului Proprietatea spunea, despre perspectiva derulării unei oferte la OMV Petrom, că nu sunt vânzători disperați. Acesta este contextul în care au venit cu oferte de vânzare la Romgaz Mediaș (SNG), însă acum sunt pregătiți să înstrăineze pachete de acțiuni la compania petrolieră cu aproape 30% mai jos decât în urmă cu un an. FP are nevoie de cash pentru derularea programelor de răscumpărări promise către acționari. Acum aproape o lună, administratorul unic Franklin Templeton se angaja față de acționari că vor returna cel puțin 0,05 lei/acțiune pe an sub formă de dividende și returnări de aport la capitalul social.

Aici vine observația uluitoare a lui Tihon despre tranzacția pregătită de Fondul Proprietatea: „E posibil să ajungă să vândă chiar mai prost decât a vândut statul în 2004.” Așa cum se vede din grafic, cotația se află în zona prețului de 0,239 lei/acțiune al privatizării, și la aproape o treime față de maximul istoric al „boom”-ului bursier de la jumătatea deceniului trecut, când înainte de trendul descendent titlurile OMV Petrom au conturat o formațiune de „double top”.

Evoluția acțiunilor Petrom poate fi văzută AICI.

Fondul Proprietatea riscă să vândă la OMV Petrom mai prost decât a făcut-o statul în 2004, observă un broker

Nu ar fi o noutate. Fondul Proprietatea a vândut, nu mai departe de ultimul an calendaristic, în cele 2 oferte de vânzare accelerată prin care și-a lichidat deținerea la Romgaz, la prețurile de 28 lei/acțiune și 24 lei/acțiune, cu 6,66% și, respectiv, 20% sub prețul la care statul a vândut prin ofertă publică primară, în noiembrie 2013, 15% din titlurile producătorului de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petrom
prime transaction
simion tihon
greg konieczny
bursa
bvb