OTP Bank începe de azi să cheme cei 10.500 de clienți cu credite ipotecare în sucursale pentru a le prezenta oferta de conversie cu discount la sold a creditelor în franci elvețieni.
Banca cu acționariat maghiar vrea să scape de creditele în franci elvețieni și de problemele legale ale împrumuturilor acordate în perioada de boom economic.
OTP Bank propune clienților un model de conversie similar celui utilizat de Banca Transilvania în relația în cu clienții preluați de la Volksbank. Clienții vor beneficia de un discount, iar conversia se va face la nivelul de la cursul zilei.
Cât va fi discountul?
Peste 80% dintre clienți vor avea un discount mai mare de 17,5%, media reducerii pe întregul portofoliu fiind de circa 20%. Ratele clienților vor scădea sub nivelul exprimat în lei din decembrie 2014, înainte de explozia cursului francului.
“Dacă un client a suferit mai mult, va primi un discount mai mare”, spune Laszlo Diosi.
Clienții care au dat banca în judecată și au câștigat procesul vor primi o reducere mai mică a soldului, în timp ce aceia care au pierdut procesele vor primi un discount mai mare, explică Constantin Mareș, responsabilul cu proiectul OTP.
Sunt eligibili debitorii cu restanțe mai mici de 90 de zile. Cei care au restanțe mai mari, dar până la 180 de zile, pot participa la program, dacă achită restanțele de peste trei luni.
Dobânda pentru cei care aleg să convertească împrumuturile în lei este legată de rata Robor la trei luni, la care se adaugă 3,5 puncte procentuale sau 4 puncte, pentru creditele ipotecare, respectiv cele ipotecare de consum. Pentru cei care aleg euro, marjele sunt mai mari, de 4,5, respectiv 5 puncte procentuale.
Banca are în sold credite ipotecare în franci elvețieni de 477 de milioane de franci și a bugetat 400 de milioane de lei pentru conversie.
“Această campanie ne va proteja inclusiv de legea dării în plată”, spune Mareș.
Clienții va trebui să renunțe și la pretențiile litigioase față de bancă, în condițiile în care OTP are sau a încheiat peste 1.000 de litigii cu debitorii și a pierdut recent un proces la Tribunalul București cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. “Am eliminat orice potențial de clauză abuzivă care ar putea apărea”, adaugă oficialii OTP, care spun că s-au consultat atât cu BNR, cât și cu ANPC și o asociație de consumatori.
Banca a repatriat toate creditele cesionate în Olanda în vederea derulării programului de conversie, spune Mareș, fără a explica de ce au fost cesionate aceste credite în urmă cu câțiva ani.