Șeful FMI pentru Europa: Banca Centrală Europeană ar trebui să mai reducă dobânda de referință doar o singură dată în 2025

Financiar   
Șeful FMI pentru Europa: Banca Centrală Europeană ar trebui să mai reducă dobânda de referință doar o singură dată în 2025

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să efectueze doar o singură nouă reducere a dobânzii de politică monetară în acest an, în pofida riscurilor extinse asupra creșterii economice, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al Fondului Monetar Internațional, citat de CNBC.

”Avem o recomandare foarte clară pentru BCE: ceea ce am văzut până acum este un succes remarcabil în efortul de dezinflație, iar politica monetară a funcționat. Așteptăm atingerea sustenabilă a țintei de inflație de 2% în a doua jumătate a anului 2025”, a spus Kammer într-un interviu acordat CNBC, în cadrul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO România pierde o nouă investiție-gigant CITEȘTE ȘI FOTO România pierde o nouă investiție-gigant

”Recomandarea noastră este că există loc pentru încă o reducere de 25 de puncte de bază în vară, iar apoi BCE ar trebui să mențină rata de politică monetară la 2%, exceptând cazul unor șocuri majore care ar necesita recalibrarea politicii monetare”, a adăugat el.

Declarațiile sale vin în contextul în care BCE a redus deja rata dobânzii de șapte ori cu câte un sfert de punct procentual începând din iunie 2024, cea mai recentă reducere având loc săptămâna trecută, când dobânda pentru facilitatea de depozit a fost coborâtă la 2,25%.

Inflația din zona euro a scăzut la 2,2% în luna martie, semn că procesul de dezinflație se apropie de finalizare. Președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat marți că dezinflația este ”aproape de final”, însă a subliniat că persistă riscuri, în special în contextul incertitudinii privind tarifele comerciale impuse de SUA, și a afirmat că banca va rămâne „extrem de dependentă de date”.

Kammer a mai precizat că FMI a realizat ”o revizuire semnificativă în scădere” a perspectivelor de creștere pentru multe economii dezvoltate. În ceea ce privește zona euro, el a indicat că tensiunile comerciale și tarifele cântăresc mai greu asupra prognozelor economice decât eventualele beneficii aduse de creșterea cheltuielilor publice, în special în Germania, pentru apărare și infrastructură.

viewscnt
Afla mai multe despre
alfred kammer
fmi
bce
dobanda