IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc

Bănci   
IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor va rămâne la nivelul curent, la actualizarea din iulie. În schimb, media dobânzilor ROBOR la 3 și 6 luni a urcat pentru al treilea trimestru la rând.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

IRCC a scăzut de la 5,66% la 5,55% la actualizarea de la 1 aprilie. La același nivel de 5,55% va rămâne și de la 1 iulie, arată calculele Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea IRCC aplicată în intervalul aprilie – iunie este cea rezultată din media tranzacțiilor interbancare zilnice derulate de bănci în octombrie – decembrie 2024. Valoarea aplicabilă în iulie – septembrie anul curent se bazează pe datele din piață din ianuarie – martie.

Evenimente
FOTO ING Bank introduce un nou serviciu în România CITEȘTE ȘI FOTO ING Bank introduce un nou serviciu în România

Astfel, până în toamnă debitorii cu IRCC nu vor vedea nicio modificare a ratelor.

Debitorii care au credite care variază în funcție de ROBOR la 3 luni au însă parte din nou de o surpriză neplăcută.

Media ROBOR la 3 luni pentru trimestrul 1, ce se va aplica, în funcție de contracte, în trimestrul 2, a crescut de la 5,7% la 5,93%, a treia lună consecutivă de creștere – în T3 2024 valoarea era de 5,68%.

FOTO R.Power obține finanțare pentru primele sale centrale fotovoltaice din România CITEȘTE ȘI FOTO R.Power obține finanțare pentru primele sale centrale fotovoltaice din România

ROBOR la 6 luni crește de la 5,74% la 5,99%.

Contractele de credit în lei semnate înainte de 2019 au, în general, rata variabilă stabilită în funcție de ROBOR, în cazurile unde debitorii nu au solicitat băncilor o trecere la IRCC.

Băncile au reacționat la turbulențele politice și perspectiva unei inflații mai ridicate în perioada următoare și au cotat în creștere ROBOR la scadențe de la o lună în sus, în timp ce ROBOR overnight se menține la 5,6%, în preajma ratei la facilitatea de depozit.

OFICIAL Tesla anunță prăbușirea vânzărilor CITEȘTE ȘI OFICIAL Tesla anunță prăbușirea vânzărilor

Analiștii estimează că BNR ar putea scădea dobânda cheie din vară, după ce trec alegerile prezidențiale și sunt anunțate eventuale noi măsuri fiscale/pentru echilibrarea bugetului. Estimările băncilor sunt că BNR va scădea rata cheie la 5,75-6% în acest an, de la nivelul curent de 6,5%, stabilit în august 2024.

În scenariul în care BNR va scădea dobânda cheie în vară, atunci debitorii vor vedea primele beneficii abia la începutul anului următor. Cei cu credite care fluctuează în jurul ROBOR ar putea vedea o scădere a ratelor în ultimul trimestru din acest an. Amintim însă că băncile nu calculează unitar valorile ROBOR și nici nu au o dată unică de actualizare - unele iau valoarea de la o anumită dată la actualizare, altele calculează o medie.

Cum sunt influențate ratele

La un credit de 210.000 de lei pe 300 de luni, acordat cu o marjă de 2,03 puncte procentuale în funcție de ROBOR la 3 luni, respectiv de 2,5% în funcție de IRCC, de la 1 aprilie avem următoarele modificări ipotetice:

Rata creditului în funcție de IRCC scade de la 1.643 de lei la 1.628 de lei, nivel la care se menține și în intervalul iulie – septembrie.

Rata creditului cu dobândă variabilă după ROBOR crește de la 1.583 de lei la 1.615 lei.

Tranzacție surpriză - Submarine Burger, mândria Croației, semnează prima achiziție în România CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Submarine Burger, mândria Croației, semnează prima achiziție în România

Marjele de dobândă au fost alese astfel încât cele două împrumuturi să aibă aceeași dobândă la originare, în 2019.

Începând cu primul trimestru din 2022, debitorul cu credite legate de IRCC din exemplul nostru a plătit cu circa 3.300 de lei mai puțin la rate decât cel cu credite legate de ROBOR, chiar dacă dobânda pentru cele din urmă a fost mai mică în ultimul an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ircc
valoare ircc
rate credite
crestere rate credite
dobanzi interbancare
robor
scadere rata credit